Skatternas storlek

Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör fortsätter sin vana att inte publicera den viktigaste artikeln från pappersutgåvan på nätet. Så jag får försöka summera den. Det handlar om att svenskarna är dåligt införstådda med hur mycket skatt de betalar. I en enkät hos TNS Sifo svarar svenskarna i genomsnitt att de tror att de betalar 34% i skatt, när den verkliga siffran 52%.

På en avtalad lön om 30.000 kr får man i avrundade tal ut 23.000 kr i handen, medan arbetsgivaren för detta betalar 40.000 kr. Se illustrationen nedan, den är lånad från artikeln. När du går till butiken för att köpa något går dessutom ytterligare 20% direkt bort i skatt, momsen. Det är 4600 kr som staten tar och den som producerat varan inte kan räkna på intäktssidan i sin bokföring.

Men, säger de som försvarar den stora statens omsorg om oss, att den där arbetsgivaravgiften är ju pengar som är öronmärkta för pension, arbetsmiljö/arbetsskador mm. Jo, nästan sant. Där finns dock en ren skatt på ytterligare 10%, som i princip aldrig blir redovsiad eller omtalad som en skatt. Se punkt 3.

Eftersom staten i praktiken använder pensionspengarna som budgetregulator fungerar den mer som en skatt än som en arbetsgivaravgift öronmärkt för pensionen. Det katastrofalt dåliga pensionssystem som fick sin utformning på 1950-talet börjar nu straffa de senaste och tillkommande pensionärer hårt. Man har försökt mildra chocken, men för lite och för sent. Nu har exempelvis SR uppmärksammat hur grundlurade svenskarna blivit av socialisternas fagra löften om en anständig och angenäm tillvaro som pensionär.

Löneskatt

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Skatternas storlek

 1. Jan Suhr skriver:

  Enda sättet att få folk att bli medvetna om hur mycket dom egentligen betalar i skatt är att man får ut hela lönekostnaden den 25:e, i ditt exempel 46000:-, och sen den 12:e månaden efter får betala in 23000:- till staten. Först då skulle man bli uppmärksammad på skatterna, de flesta ser inte skatten alls eftersom de får sin nettolön på kontot.

  Att själv få betala in hälften eller mer skulle svida ordentligt och starta en debatt om vad man betalar till.

  Sen skulle även priserna i affärerna vara utan moms som i USA så att man när man ska betala får hosta upp 25% till utöver vad varan kostar.

  Det har varit uppe på tapeten några gånger men ingen politiker vågar ta detta beslut.

  • mats skriver:

   Det är klart att politikerna inte vill avslöja verkligheten. De har ju gjort sådana ansträngningar att dölja den.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är för mig ofattbart att liten klick korrupta politiker kan göra en hel befolkning kriminell genom att med lagens hjälp tvinga alla att bli uppgiftslämnare, angivare. För en stor del av befolkningen är det väl numera ett normaltillstånd som möts med en axelryckning. Hur har det kunna gå så fruktansvärt fel?

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Ja, jag jämförde med en tiggare som tydligen lyckades få ihop 70kr på en timma… ( enligt uppgift)
  ”Oskattat bränsle”, som vi kallade hemkört på min tid som dräng….

  Det är allt en bruttointäkt på 18 000kr per månad.!?
  Tja…

  Arbetsgivaravgiften på drygt 30% utgår från första kronan…
  5500-6000kr/ månad.

  Kommunalskatt efter normalt grundavdrag på 18900kr per år, vilket ger full skatt på drygt 30% från första kronan månad två…
  5500-6000kr/ månad.

  Kvar blir 11 000- 12 000kr på en månad….

  70 kr i timman gånger 160 ”normaltimmar”, blir….?

  Men den egentliga kostnaden är 24 000kr per månad.
  Asch… Jag glömde. Semesterersättningen!
  Runt 3 000kr till….

  ( Räknar jag rätt?)
  Kan detta vara möjligt…..

 4. Ulf Hellbacken skriver:

  Mats,

  Jag antar att du har ”glömt” det ”skattevansinne”, som drabbade svenska företagare under 70-talet. På den tiden var det vanligt att pådyvla allmogen eller kanske de förhatliga småföretagarna ända upp till 105% i skatt. Det var i alla fall jag själv och andra mera namnkunniga personer som Astrid Lindgren utsatta för.

  Inte nog med det. I sin iver att förfölja duktiga svenskar, förföljde och häktade skatteväsendet Ingmar Bergman på sin teater för ”misstänksamma förbindelser” med s. k. företag i Schweiz. Vilken skandal! Ja vilken skandal! Vad skulle svenska folket tro, när den folkkäre regissören häktades och utsattes för förödmjukande former?

  Men som sagt, svensken i gemen håller överheten högt, tror allt som kommer därifrån och agerar därefter, så den lögn och misshushållning med skattesystemet blev en bild som förföljde svensk skatt i åratal både nationellt och internationellt.

  När man som jag berättar om detta utomlands, tror folk inte sina öron ,eller som Astrid då sade: ”Man kan väl inte betala mera i skatt än man tjänar”!

  • mats skriver:

   Nej, jag har inte glömt. Statistiken visar att det blivit aningen bättre. Aningen alltså, inte mer!

   • Thomas Gunnarson skriver:

    I grunden är det värre idag för att konfiskera allt för de som tjänar mycket drabbar ju bara en minoritet…
    De som tjänar mest.
    Men vi har alla som jobbar för låga löner och småföretagare som sliter ihop mindre netto än en tiggare, men som driver runt samhället där det går som trögast…

    Trots att vi har en mer än dubbelt så hög skatt upp till normala överlevnadskostnader.. Alltså drygt 10 000kr per månad. Som brukar vara helt skattebefriade… Vissa småföretagare (och löntagare) tjänar mindre netto än en tiggare, men vi är vanligen så stolta och drivs av skam om man ”misslyckas” i Sverige. Vilket inte tiggarna lider av…

    Det innebär bara att vi idag har 3% låglönejobb, så kallade ”instegsjobb” jämfört med normalt 17% låglönejobb inom EU…

    Att bara fixera sig vid Astrids problem och andra höginkomsttagares problem har gjort att vi inte längre har en bas att stå på…
    När jobben nu försvinner helt för låginkomsttagare som då blir bidragstagare så måste ”någon” betala skatterna och då blir det de som slapp Pomperipossaskatten som nu istället förlorar allt!

    Hade svenskarna inte varit så förbannat svenskt socialistiska utan insett att den som är stark (och rik) också måste vara snäll. I sann socialkonservativ anda! Den röd-blåa ideologi som präglat Sverige för länge funkar inte i ett samhälle som vi nu är på väg in i….

 5. Niklas skriver:

  Jan är helt inne på rätt spår. Så länge man inte själv ser hur mycket den ofantliga sektorn kostar, så finns det ingen större anledning att bry sig.

  Tänk vilket ramaskri det skulle bli, om t.ex. cigaretter, tobak eller bensin/diesel prissattes utan skatt och moms…

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Den största olycka som drabbat Danmark inklusive WWII inträffade så sent som 1970.
  Då hade en socialistgangster och mästertjuv av den absolut värsta sorten vid namn Henry Grunbaum nästlat sig in i den danska regeringen Anker Jörgensen och framtvingat ”källskatten”. Före den tid kunde man bara med lagens hjälp avkräva enskilda personer skatter. Man var alltså personligen tvingad att gå till en betalningsförmedligen och betala skatten på sin bruttolön. Man tvingades att se skatter och avgifters storlek. Resultatet av en sådan lag kände vi ju sedan länge i Sverige. Det om något gödde kleptokratin och parasitismen.

  • matsjangdal skriver:

   Fascinerande att danskarna höll ut så länge som till 1970! Lite till så hade kanske klarat sig helt.
   I Sverige infördes personnummer och källskatt 1 januari 1947.

 7. Niklas skriver:

  Apropå skatternas storlek, så lär kommunalskatten höjas med 2 kr p.g.a. flyktingkrisen http://www.dn.se/ekonomi/skl-flyktingkrisen-kommer-leda-till-hojda-skatter/

Kommentarer är stängda.