Jag är så glad, att jag är svensk!

En visa med denna inledningsstrof minns jag från min barndom. Jag ville kolla upp hur hela texten är och sökte på nätet. Det visar sig att texten inte finns, jag kunde i vart fall inte finna den. Det enda som dök upp var allehanda raljerande texter över tillståndet i riket. Men det visade sig också att visan ingår i skolans sångbok Nu ska vi sjunga, som utkom första gången 1943 på initiativ av Alice Tegnér, som också bidragit med många visor.

När man kollar på Wikipedia finns hela låtlistan med och ganska många visor har aktiva länkar till respektive sång. Dock inte Jag är så glad, att jag är svensk. Jag lyckades emellertid lokalisera mitt eget vid detta lag tämligen söndriga exemplar av sångboken från 1956. Där framgår att Jag är så glad, att jag är svensk, var en av stamsångerna främst avsedd för grundskolans tredje klass. Med säkerhet har jag också sjungit den i skolan.

På Wikipedia finns en förteckning över vilka sånger som var de svenska stamsångerna. Denna förteckning över stamsånger stämmer inte överens med den som anges i boken Nu ska vi sjunga. Varför det?

Jag är så glad, att jag är svensk är endast en vers lång och aningen naivistisk. Men den är inte påtagligt nationalistisk, mer än i titeln. Den skulle kunna sjungas av vem som helst som är glad över sitt hemland, var än detta återfinns på Jorden.

Denna första strof har dock kommit att användas för allsköns kritik mot det som vi uppfattar som negativt med Sverige. Mycket av denna kritik måste bedömas som förtäckt kritik mot det samhälle socialdemokraterna skapat. Kritik som under det kalla kriget och den socialistiska hegemonin inte kunde framföras direkt, med risk för det egna jobbet och karriären.

Sossarna gick på 60-talet, i synnerhet under Palmes ledning, från nationalism till internationalism. Därmed kunde strofen även användas av sossar som ville ironisera över svensk inskränkthet. Denna effekt, att alla från höger till vänster citerade den gamla stamsångens inledningsstrof med ett skimmer av löje över sig, har allvarligt skadat svenskarnas tilltro till Sverige som fosterland. Sverige och fosterlandet har blivit något skamligt.

Därför är det numera enkelt för dem som vill anklaga någon för att hysa skamliga idéer eller känslor, att göra det genom att anspela på stolthet över svenskheten. Att vara svensk, att hysa fosterlandskänslor, vilja se något gott i Sverige – det svenska, att vilja visa fram det svenska som ett föredöme, står i bjärt kontrast mot den sedan 1975 i riksdagen beslutade och av media och politiker hyllade mångkulturella normen.

En av de riktigt tidiga satirerna där denna strof använts är i en monolog (det hette inte stand-up då) med Birgitta Andersson från 1960, med text av Hagge Geigert. Bland annat konstaterar Birgitta/Hagge att det är väl inte så märkvärdigt att lyckas få statarlängorna att stå opp (miljonprogrammets höghusbyggen).

Statarlängorna byggs fortfarande på höjden och dagens statare vet inget om landsbygdens villkor eller jordbruk. De är lätta offer för allsköns propaganda. Vad som särskiljer svenska statarlängor från motsvarande hyreskaserner i världens övriga miljonstäder vet jag inte. Men gemensamt verkar de ha det att dess inhysingar är främmande för det egna landets livsvillkor på landsbygden.

Sidan med text och noter nedan är från min egen sångbok. Det är väl ingen utmanande text? Men det är klart, om det nu är fel på allting annat i Sverige än just kopplingen till hembygden, då är det inte lika roligt att vara svensk längre.

Jag är så glad att jag är svensk

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Jag är så glad, att jag är svensk!

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det underbaraste vi läst på länge, tack Mats!
  Vi döper omedelbart Älgarås till Sveriges kulturcentrum, Rosengård, Bergsjön och Södertälje kan slänga sig i väggen!

  • mats skriver:

   Tack Samuel! Jag är nog en kulturdoldis i Sverige. Den som letar kan finna att jag varit med på lite olika håll, men aldrig i någon huvudroll. Det duger så gott åt mig.

 2. Rutger skriver:

  Tycker att det är viktigt att våra elever får veta att det funnits många duktiga svenskar att vara stolta över. Mina elever i teknik tycker att det är häftigt att två svenska uppfinningar ligger till grund för världens fartyg idag.

  Ta också ett sådant exempel som upptäckten av universums grundämnen. I forntiden var 11 grundämnen kända som järn, koppar, tenn, bly, silver guld, kol osv. De hyllade araberna upptäckte inget grundämne. Men under de europiska medeltiden (inte så där mörk som vissa dåligt informerade människor säger) upptäckte en Albertus Magnus ett grundämne, arsenik. Av de återstående ca 80 grundämnena som finns i naturen har svenskar upptäckt ett antal viktiga grundämnen. (Antal grundämnen är 92, för så många grundämnen förekommer naturligt på jorden. Om man endast räknar de på jorden naturligt förekommande stabila grundämnena och då skulle alltså siffran hamna strax under 90 istället.) se http://www.krc.su.se/documents/Svenska_grundamnen1108.pdf

  Kemiresurscentrum skriver ”Om vi använder siffran 92 för det totala antalet grundämnen och sedan siffran 23 för de som svenskar upptäckt visar det sig att exakt 25 % av världens grundämnen allra först i världshistorien upptäckts av svenskar. Räknar vi sedan bort de sedan förhistorisk tid elva allmänt kända grundämnena och samtidigt dristar oss att använda den högsta siffran för svenska upptäckter så når vi hela 33 % av grundämnena. Det är siffror som tål att reflekteras mer än en gång. Vart tredje–fjärde grundämne som finns har allra första i världshistorien upptäckts av svenskar. Upptäckterna skedde mellan 1735 (Kobolt) och 1895 (Helium). Många av dem är därtill uppkallade efter platserna där de upptäckts, såsom Yttrium, Holmium och Tulium.
  Det är hög tid att Sverige rätar på ryggen och lyfter fram sin stolta kemihistoria runt om i landet.”
  Dessutom är tecknen för alla universums grundämnen en svensk idé.

  Detta är en viktig del av den svenska kulturen fast ganska okänd för de flesta. Det finns fler viktiga delar som Linné och hans lärjungar vilket har fortsatt med ”Flora of Ecuador” idag, ett projekt som leds från Göteborgs universitet. Ett jätteprojekt där doktorander från botaniska institutionen får åka till Sydamerika och ägna sig år växtbestämning. Det har hållit på i många år och kommer att hålla på i många år ännu med tanke på artrikedomen i detta land.

  Vissa kulturer som den arabiska har förmedlat kunskaper från Indien till Europa men de hade de gamla grekiska kunskaperna som grund och som förmedlades till dem av kristna i Bysans exempelvis. När muslimska riken upprättades i Spanien skickades lärda män från Bysans dit.
  Även när det gäller arkitektur är det intressant att jämföra arabisk arkitektur med bysantinsk. Se ex http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka37/db13sep10.htm och http://rutgerstaaf.blogg.se/2013/september/
  Senare var det perserna som gav kunskaper till araberna http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka37/db13sep12.htm
  och http://rutgerstaaf.blogg.se/2013/september/perser-i-bagdad-2013-09-12.html

  Idag känner vi av olika varianter (shariastyrda kulturer) av världens största monokulur som gärna vill sätta agendan även i Sverige. Det finns flera som på nätet efterlyst vilka bra saker vi fått av denna kultur. Uppfinningar? Kunskaper? Araberna kom till civilisationer som redan befann sig i utveckling men dessa fick inga bidrag från Mecka eller Medina. Araberna tog över det som fanns och duktiga människor i mellanöstern blev tvungna att bli muslimer för att behålla sina ställningar. Det var judar, perser och kristna som utgjorde grunden för den arabiska civilisationen. Utvecklingen i den världen fortsatte tills dess att alltför många anammade den nya tron, då kom tillbakagången.

  Ett varnande exempel för vår tid.

  Så vi bör ta all tillfällen i akt att framhålla den svenska kulturen.

  • mats skriver:

   Det var uppfordrande läsning Rutger! Att svenskar varit framstående i kemi och duktiga på att isolera grundämnen visste jag, men inte att det var så många. Dessutom missade vi väl erkännande för upptäckten av syre med en hårsmån?

   När det gäller företag brukar man tala om de tre generationerna Förvärva, Ärva och Fördärva. Arabernas bidrag till civilisationen återfinns således inte alls i den förstnämnda kategorin, i stort sett inte i den andra, utan närapå uteslutande i den sistnämnda.
   Så har de också en religion som uttryckligen motverkar utveckling, men gärna lånar sig till korruption. Åtminstone att döma av vad som står i dess heliga skrift.

   • Rutger skriver:

    Det är skrämmande hur denna religion förstör livet även för människor i Sverige. Se http://petterssonsblogg.se/2016/01/29/finns-det-sverige-dar-religionsfrihet-rader/#more-151850
    Denna religion vill styra speciellt kvinnor i alla lägen. Har fått höra av kvinnor från mellanöstern att kvinnor därifrån inte ens får cykla. En kvinna som cyklar särar på sina ben och det gör gubbarna tokiga. Därför ska ärbara kvinnor inte cykla. Kanske kan de göra det på småorter men flyttar de in till större städer där islam är framträdande så får de sälja sin cykel. Fick höra ett exempel på detta i höstas och det är knappt att man tror sina öron.

    • Thomas Gunnarson skriver:

     Jag hade ett resonemang med en iranier för femton år sedan.
     Han sade att i dersa familj var de zoroastrer, alltså troende i den gamla iranska tron. Men de hade alla muslimska namn. Utåt. Inom släkten hade de andra namn. Så hela släktens existns var ”under cover”….
     Sedan varnade han för att släppa fram Islam, ”för har de engång tagit över så finns det inget återvändo…”

 3. Niklas skriver:

  Detta klipp säger väl det mesta om islams hemska kvinnosyn… https://www.youtube.com/watch?v=FLrBuQtc_qU

 4. Jan Suhr skriver:

  Integration på 60-talet:

 5. Jan Suhr skriver:

  Det förekommer censur på Wikipedia och Youtube, saker som inte är PK rensas bort.

  • mats skriver:

   Ja, det finns framför allt två områden på Wikipedia där det pågår ett rent informationskrig. Det ena är klimathotet och det andra är den eviga pseudodebatten om höger-vänster representerat av begreppen fascism, nazism och kommunism.

Kommentarer är stängda.