När pesach går igen

Attentaten i Bryssel väcker urgamla resonanser. När Gud lovade befria israeliterna från den egyptiska fångenskapen påstås det ha skett på följande vis:

Andra Mosebok 12:e kapitel

21 Mose kallade samman alla de äldste i Israel och sade: ”Gå och hämta var sitt lamm åt era familjer och slakta det som påskoffer.
22 Tag sedan en knippa isop och doppa den i skålen med blodet och stryk lite av blodet på tvärbjälken och de båda dörrposterna. Ingen av er får gå ut genom dörren i sitt hus innan det blir morgon.
23 Herren skall gå fram genom landet och hemsöka egypterna. Men när han ser blodet på tvärbjälken och de båda dörrposterna skall han gå förbi dörren och inte låta Förgöraren gå in i era hus för att döda er.
24 Dessa regler skall gälla för er och era barn i all framtid.
25 När ni kommer till det land som Herren har lovat att skänka er skall ni hålla fast vid detta bruk.
26 Och när era barn frågar er: Vad betyder detta bruk?
27skall ni svara: Det är ett påskoffer åt Herren; när han dödade egypterna gick han förbi israeliternas hus och skonade våra hem.” Då föll folket ner och tillbad.
28 Sedan gick israeliterna och gjorde allt det som Herren hade befallt Mose och Aron.

Att islamistiska terrordåd sätts igång inför Påsk är inte med säkerhet bara en uppföljning av attentaten i Paris. De har sannolikt en mycket stor symbolisk innebörd för islamisterna själva. De brukar vara svaga för symbolik i propagandans tjänst.

Ser de sin egen befrielse från européerna, från judar och kristna, i de handlingar de planerar? Vilka dörrar målar de med offerblod för att de ska var fredade under ”reningen av otrogna” från Mellanöstern och kanske även från Europa?

Torahn och Bibeln ses bland muslimer som förlagor till Koranen, Guds ord. Men judarna och de kristna har inte lyssnat till Guds ord. Koranen är sista varningen. Den som inte följer alla buden i de tre böckerna skall drabbas av Guds straff.

Om de värsta farhågor som terrorexperter har med i sina kalkyler stämmer, blir det allt annat än en stilla vecka.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.