Censur igen – nygamla troll sätts in

Facebook, Google, Microsoft och Twitter lovar EU-kommissionen att plocka bort allt som kan klassas som hate-speech på internet. Det finns redan en EU-lag som gör det möjligt att döma folk som begår hate-speech. Men då måste de göra det först och sedan ställas inför domstol. Nu kommer dessa amerikanska superjättar att bli Europas censorer.

De europeiska yttrandefrihetsgrupperna, European Digital Rights och Access Now, lämnade förhandlingarna, för ingen lyssnade på dem.

För att ytterligare göra internet mer rumsrent kommer bolagen att samarbeta med Kommissionen för att sprida motargument. Det vill säga att de kommer anställa politiskt korrekta troll som ska verka på internet. Eller som de kallades av sovjetkommunisterna, politiska kommissarier.

Alex Newman skriver i The New American om dessa galenskaper och nämner särskilt en svensk utredning av Justitiekanslern som visar att Bibeln skulle, om den gavs ut idag, bli klassad som homofob och kristna som upprepar de orden skulle åtalas för hate-speech. Newman förundras över att de amerikanska bolagen går med på inskränkningar av det fria ordet på ett sätt som vore otänkbart i USA, nästan.

Han fortsätter med att beskriva hur etablissemangen i både Europa och USA vill tysta kritiska, självständiga röster. Dagens Nyheters fåniga kampanj mot nättrollen är bara ett exempel på hur rädda etablisemanget är för fria och fritt tänkande människor. Internet är räddningen från detta hot mot all frihet. Alla fria medborgare måste resa sig mot frihetsinskränkningarna.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Censur igen – nygamla troll sätts in

 1. Jan Suhr skriver:

  Det är inte bättre i USA, i Californien håller man på att införa en lag som gör det brottsligt att uttala sig klimatskeptiskt eller att vara en klimatförnekare.

 2. Göran skriver:

  Vad har vi för nytta av att kunna uttala oss fritt? Bara en liten grupp som bryr sig om det och vill uttala sig fritt. Behovet att uttala sig räcker väl med att kunna diskutera om Zlatan sprang ”off side” eller inte, eller vems unge som skrek mest på konditoriet sist?

 3. Stefan Eriksson skriver:

  Låt tusen blommor blomma, då märks ogräset mindre!

 4. Göran skriver:

  Jag ska besvara min egen fråga ovan: ”Vad har vi för nytta av att kunna uttala oss fritt?”

  Det handlar inte så mycket om vad var och en kan få haspla ur sig som frekvensvågor, dvs. ljud. Det handlar mer om det praktiska handlade som ord kan åstadkomma. När var och en riskerar missaktning och till och med straff för vad denne säger, då kommer även det praktiska handlandet att begränsas. Kort. Konkretisering av idéer kommer att minska. Det leder i förlängningen till minskat välstånd. Vart det leder förtår nog var och en som läser denna blogg.

  Facebook och kompani är smarta. När de ansluter sig till censur kapar de toppen på produktlivscykeln. Facebookdödare är en produkt där innehållsleverantörerna har 100 % kontroll på sin egen data och ingen kan påverka den samtidigt som innehållsleverantörerna delar inkomsterna på reklamen. Tekniken kommer att bygga på blockkedjeteknik såsom Bitcoin bygger på. Decentraliserade kryptotekniska nätverk. Kom ihåg var ni läste detta först.

  • mats skriver:

   Ja, det där sista stycket var ett avancerat resonemang som jag inte ens är säker på att jag förstår fullt ut!

   • Göran skriver:

    Det behöver du inte heller förstå. Det är så komplicerat att det kommer att ta ett tag innan webbutvecklare i världen förstå sig på det och endast det bästa kommer att göra det. Jag förstår konceptet men inte tekniken.

    • mats skriver:

     Det känns lite som planerad död, inbyggd (avsiktligt) begränsad livslängd.
     Det kunderna bidragit med har de förlorat.
     Så kommer man med ett nytt koncept som alla måste hoppa på. Cirkusen rullar vidare.
     Pengarna hamnar hos dem som redan har och deras nya teknik ger dem ännu bättre kontroll.

  • dolf skriver:

   Vad är ”Facebookdödare”?

Kommentarer är stängda.