Nobben i syföreningen

I många år hade Dagens Nyheter Alf Henriksson avlönad för att skriva dagsvers i tidningen. Henriksson lär ha skrivit över 20.000 dylika. Han lade i dagen många funderingar, både stora och små. Men censur ingick inte i hans arsenal. Här kommer en liten stump jag tar ur minnet, hoppas den blir rätt.

Den som läser i tidningen vad som har hänt,
är en informationsrecipient.
Den som hör uti radion vad som blir sagt,
har en massmedial doktrineringskontakt.
Den som läser och lyssnar skralt,
informerar sig suboptimalt.

När DN gör stor sak av att förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth emellanåt läser på sajten Avpixlat, för att informera sig om andra perspektiv, då är man långt, långt från Alf Henrikssons öppna förhållningssätt till information och bildning.

Genomslaget blir stort hos mediakollegorna. Idag verksamma moderater i Riksdagen tar avstånd från sin förra kulturminister. Partiledaren, Anna Kinberg Batra, säger att en sådan moderat aldrig kan bli kulturminister i hennes regering. Det kanske finns många människor som tänker likadant, fast tvärtom. En som säger så om sin partikamrat och tidigare regeringskollega, vill vi inte ha som statsminister.

Det blir allt tydligare att vi inte behöver organiserade och skattefinansierade media med särskilda privilegier. Det enda vi behöver är en omfattande åsikts- och tryckfrihet som gäller alla medborgare lika. Medias kafferep har överlevt sig själv.

Även den massattack som skett mot de stora mediahusen visar att det är nya tider. Det skulle inte gå att slå ut information till allmänheten om den förmedlas i distribuerade system via tusentals olika sajter. En stärkt offentlighetsprincip, som ger bloggare samma rätt och samma bemötande som journalister får när de begär ut handlingar, skulle vara välkommet. Dessutom gör bloggare den avgörande förbättringen som MSM i stort sett aldrig gör, de redovisar länkarna till informationen. Så att läsarna själva kan kontrollera vad som är sagt och om tolkningen är korrekt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Nobben i syföreningen

 1. Jan Suhr skriver:

  Thomas Gür postade igår på Facebook en länk till Mediacreeper där man kan se vilka olika sajter olika mediahus besöker, här är en länk till de som besöker Avpixlat.se.
  http://mediacreeper.com/site/avpixlat.info

  Intressant är att idag finns inte DN med på listan, men igår när jag kollade så var de med ganska mycket. Man har troligen vidtagit åtgärder hos DN, kanske till och med blockerat avpixlat.se i sitt nätverk.

  • mats skriver:

   Jag använder också Mediacreeper för att hålla koll på vilka media och myndigheter som besöker min sida. Alla gör det. Inte varje dag, men då och då. Vad de letar efter och vad de gör med det de finner har jag ingen aning om. De har aldrig meddelat något eller ställt några frågor.

 2. Göran skriver:

  Här finns en liknande version av Mediacreeper som håller koll på vilka myndigheter som besöker ens hemsida. Jag har funderingar på att använda mig av den för att blockera myndigheter att besöka hemsidor.

 3. Emil.G. B skriver:

  Nu ska ett förslag om att förtidspension från 19 års ålder genomföras.

  Fast äldre svenska ska fortfarande förnedras med utförsäkring tills vårt arbete är värt t noll kr i inkomst. För vi har riktiga skador som dokumenteras.

  Alla ensamkommande barn med trauma går först igen
  Dessa stackare går altid först i humana sverige.
  Hemlöshet för svenskar och bostäder till EU I migranter. Visst är humanitet vår rådande värdegrund.

  • Göran skriver:

   Förhoppningsvis kan det kanske få folk att inse att det inte är någon bra idé att betala skatt och att en massa s.k. välfärdssaker ska gå via konfiskering av ens pengar.

   Lilla barnet: ”Mamma och pappa är jag svensk?”
   Mamma och Pappa: ”Ja, mitt lilla barn och din roll på jorden är att arbeta flitigt så andra som inte är svenskar inte behöver arbeta. Det är att vara svensk.”

   Jag förstår mig inte på svenskar. Av deras arbete hamnar runt 70 procent hos staten. Föräldrar anser att det är viktigare att göda staten än att se till att de har resurser att sörja för sin egen avkomma. Den attityden kan bara leda till att svensken utrotas helt och hållet. Och då är frågan, hur det kommer sig att det är viktigt med genuskunskap, lika förutsättningar, jämlikhet, skola, bra sjukvård osv.? Allt nämnda är totalt meningslöst i längden.

 4. Emil.G. B skriver:

  Förstår inte varför det blivit ett sådant drev av detta. ALLA vet att media mörkar och utelämnar vissa detaljer. Det har i princip alla journalister redan erkänt.

  Fakta är rasism enligt etablerad media. Det fick vi lära oss under Reinfeldts regim. Man talar inte kostnader om människor lät det då. ”Volymer” var också rasistiskt att nämna. Själva sanningen är rasistisk. Om den berättar om invandrares brottslighet och invandringens kostnader..
  Svensk media är inget annat än lögnare och skvallerblaskor. För att slippa berätta om verklighetens Sverige jagar de folk som läser FEL sajter. Samtidigt förnekar de att åsiktskorridoren existerar. De borde fråga varför folket läser Avpixlat…

 5. Emil.G. B skriver:

  Det är härligt att se paret Adelsohn läsa lusen av det fascistiska och kommunistiska lägrets demagoger. Genom härligt ! Folket läser avpixlat av det skälet att där läser man om vad som händer i samhället utan mörkläggningar och utelämnande av fakta. Den övriga mainmedia ägnar sig åt politisk propaganda och ideologi. Nu när PK politikerna har dragit på sig Sverigedemokraternas kostym och driver Sverigedemokratisk politik och kopierar de förslag som man tidigare kallade rasistiska, då är sveriges journalister helt tysta. Det är minst sagt löjeväckande och deras förtroende nivå ligger kvar jämte bilförsäljare. Om dom inte skärper sig så får deras tidningar läggas ner och journalisterna får ställa sig i kön på arbetsförmedlingen för att slippa hamna i utanförskapet. Ett ljus i mörkret är GP som har bättrat sig såpass att jag nu börjat läsa den igen efter 20 års uppehåll. Alice Teodorescu har lyft GP ur gyttjan.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Ja, msm skjuter sig själv i foten på detta vis.
   Jag tror avpixlat får ett par hundra tusen besök extra efter att ha bekräftat bilden av ”censurtänket”. Att ”lägga locket” på människors möjligheter att skaffa sig en bild av verkligheten ur betraktarens synvinkel, brukar känneteckna en totalitär stat.

 6. Emil.G. B skriver:

  Ulf adelson på ansiktsboken:
  Så lägrar sig påskfriden efter en turbulent vecka. Hustru Lena och jag trodde nog att debattklimatet hade blivit lite mer tolerant men vi bedrog oss. Vi blev intervjuade av Björn af Kleen i DN i en artikel som syftade till att visa att Sverigedemokraterna gjort stora insteg på Östermalm i Stockholm, trots att de där nästan är minst i landet.
  Lena sade att hon ibland gick in på sajten avpixlat för att se hur de behandlade nyheter. Hon nämnde att om våldsbrott begåtts av någon med svenskt namn skrev de inget, men däremot publicerade de alltid namnen om det var ”utländskt”. Det var främst hennes avsikt att belysa just detta. Men hon har även betonat vikten av att läsa vad motståndare tycker. Lena var dessutom, som kulturminister, ensam om att inte vilja ge presstöd till rasistiska publikationer, Tillika har det visat sig att så gott som alla dagstidningar ofta går in på samma sajt. Ändå har hon blivit hudflängd i olika medier.
  Själv sade jag att media medvetet förtigit en del fakta om invandring av oro för att de skulle tolkas negativt av läsarna. Vi blev ombedda ”ta fram bevis” och nämnde ett antal journalister som själva vidgått att så är fallet. Jag hänvisade också till SVT:s nyhet i söndags att 69 % stöder den nya mer restriktiva flyktingpolitiken, verkligen en omvälvande information och att jag ”letar förgäves efter kommentarer eller ens omnämnande i dagens (läs måndagens) tidning”. Det visade sig sedan att DN haft en notis i nätupplagan dagen innan, vilket fick Dagens Media att publicera en artikel under rubriken ”Adelsohn ljög”. Jag får erkänna att jag tillhör en generation som här hemma bara läser papperstidningar och där stod inget.
  Vi blev inbjudna till en diskussion i Studio 1 i SR dit man också inbjudit en gästprofessor på JMK (journalistutbildningen), talande nog grundaren och partiledare i maoistiska norska Arbeidernas Kommunistparti, vilket dock inte nämndes. Sådana källor behöver ju inte ifrågasättas i vårt land.
  Lena har varit ordförande i Fryshuset i 10 år, jag drev integration stenhårt som landshövding. Men ingen av oss blundar för att den stora invandringen också kan leda till problem. Men det får man inte säga.
  Nåväl, vi har fått många hundratals sympatiyttringar, inte minst från moderater (med två undantag). Många har givit exempel på nyheter där man utlämnat sådant som kunnat tolkas som invandrarfientligt. Men, och det är det viktigaste av allt. Flera av de som stött oss vågar inte träda fram av risk för repressalier. Och det
  är alldeles uppenbart att sådana utsätts man för. Sådan är debatten i vårt land. Så är det med yttrandefriheten. Och de som ryar högst om odemokratiska krafter är de som själva är de främsta att vilja tysta och censurera. Qou vadis Sverige?

  • mats skriver:

   Jag har inte den där ansiktsboken (vägrar av principiella skäl). Men om du kan, så framför gärna till Adelsohns att här på Frihetsportalen får man tala fritt och att de har stöd för att göra det!

   • Stefan Eriksson skriver:

    Fasliga boken har jag hört talas om, går det att äta??

Kommentarer är stängda.