I Land nr 12 har man tittat på krångelsverige. Ett fall som nämns är Karl Tövåsens fäbod, som saknar el och telefonförbindelser. De har turister som besöker fäboden om somrarna och handlar lite produkter. Fäboden har som alla andra näringsidkare med försäljning av denna typ ålagts av Skatteverket att använda sig av ett elektroniskt kassaregister. Vilket naturligtvis inte går på den platsen.
Vi står mitt uppe i en omfattande digitalisering av vårt samhälle. Men det är inte rimligt att det inte ska gå att leva analogt. Livet är analogt, inte digitalt. Att myndigheter (allmänhetens tjänare) avhänder sig möjligheter att serva allmänheten analogt borde vara olagligt.
Jag är personligen djupt involverad i digitaliseringen av Sverige och framför allt svensk landsbygd. Det är en viktig förändring som vi måste göra för att säkra vår framtid. Men jag är lika övertygad om att tillskapandet av ett samhälle som inte kan levas analogt, utan inloggning, utan mobiltelefon, utan dator, det blir ett samhälle i allvarlig fara. Man måste kunna använda kontanter, man måste kunna skicka brev till myndigheter, som behandlar medborgarnas ärenden korrekt ändå.
Att det blir mycket enklare för myndigheterna att övervaka och styra våra liv in i minsta detalj med fullständigt genomförd digitialisering är givet. Men det är inget som medborgarna bör bejaka. Vi måste kräva att digitaliseringen främjar oss, befriar oss på de sätt som är möjliga. Det är vi som ska styra myndigheterna både digitalt och analogt. De ska fortfarande vara våra tjänare, inget annat!
Allt tal om hållbar utveckling faller platt till marken om all verksamhet är helt beroende av digitaliseringen. Då kan vi stoppas, hela nationen, med en enda knapptryckning. Det är en säkerhetsrisk som är större än en atombomb redan avfyrad med Sverige på adresslappen.
Bra, mycket bra! Mvh, Carl Hermelin
För tillfället försöker väl indoktrinerade och säkert välbetalda medborgare att övertyga oss om fiberanslutningens förträfflighet för 22.000:kr. Det dummaste argumentet är att man påstår att fastigheten stiger i värde med samma belopp på den öppna marknaden.
Det mobila bredbandet som än vän lät mig pröva, kunde köra upp till 18Mbits nerladdning.
Det tyngsta argumentet mot digitaliseringen är möjligheten för socialisten att hålla mig eller tvinga mig till att leva under ständig övervakning av oavsättliga, skattefinansierade så kallade tjänstemän med privata agendor, de som är av mig avlönade tjänstemän!
Ringde igår regeringskansliet och ville konsultera Hr. Per Bolund hur han tänkte försvara medborgarens möjlighet att använda sedlar och mynt ute i allmän handel. Jag fick nästan luren i örat eller närmare bestämt avledd ut i rymnden. Fler borde ringa och uppleva arrogansen. Pröva 08-4051000 och fråga efter Per Bolund.
Om det handlar om ett byanät i en fiberförenings regi är förmodligen engagerade medborgare som ställer upp ideellt för att ordna fiberanslutning till ett förmånligt pris. Släpp tanken på att staten kommer att ordna detta. utvecklingen av telemarknaden har släppts fri. Vilket innebär att i tätbefolkade områden kommer kommersiella aktörer att tillhandahålla allt som efterfrågas. I glesbebyggda områden blir det däremot lokala initiativ som får lösa saken.
Fastigheten ökar i värde, eller sjunker mindre. I mitt område, med generellt lågt värderade och lite svårsålda fastigheter (det är bara antalet träd på fastigheten som avgör priset) har de som anslutit fiber varit lättsålda, även utan skog.
Fibern i sig gör inte att du blir övervakad. Snarare är det så att fortsatt användning av mobilen gör dig mer övervakad. Självklart måste vi se till att det digitala inte kan vändas emot oss. Det är en politisk fråga, inte en teknisk.
Jag brukar hänvisa till fiktiva ”moster Hulda”, 86 år gammal. Hon har vanlig telefon, brevlåda och bankkonto. Punkt. Ingen lag tvingar henne att ha dator, mobiltelefon, bank- eller kontokort, etc. Hon är långt från ensam. Hur klarar hon sig i dagens samhälle? Hur kommer hon åt sina eventuella besparingar? Hur kan hon betala räkningar och inköp?
Hur bokar hon buss- och tågbiljetter? Väl på det obemannade ”resecentret” behöver hon gå på toaletten. Det går inte utan app.
Själv använder jag fullt medvetet inte appar. Det finns nämligen en gräns för digitalt beroende.
Den berör integritetsfrågan. I den digitala världen lämnar vi spår överallt. Myndigheter och företag kan kartlägga våra liv. Per GPS kan vi lokaliseras. Bankaffärer, inköp, transporter – allt registreras. Både Mammon och Storebror ser oss. Vi kommer inte undan.
Du sköna, nya värld! Men också oerhört sårbart. Vill vi verkligen ha det så?
Det finns flera helt andra grupper som inte har råd att ansluta sina fastigheter till fiber. Det är exempelvis ensamstående Lena eller Daniel 30 år, med ett barn, eller Annika och Erik 35 år med 3-4 barn och låga eller oregelbundna inkomster. De har svårt att få det analoga livet att gå runt. Boendet på landet kan vara billigt, men beroendet av den allt dyrare bilen för resor till jobb och barnens aktiviteter tär allt mer på ekonomin.
De är faktiskt ganska många i den kategorin och vi håller på att förlora en halv generation och deras barn i denna segregation.
Enda skälet att ansluta huset med fiber är väl för att kunna se på TV. Jag kan inte se något annat behov av att ha en stor hastighet på nedtankning. Kan vara bra om man spelar dataspel online också.
Själv kör jag mobilt. Duger alldeles utmärkt åt mig. Går jättebra att streama filmer om jag vill det. Duger utmärkt i arbetet. Någon TV har jag inte. TV är verkligen ett bra sätt att slösa bort sin korta tid på jorden.
Skulle jag köpa ett hus med fiber, skulle jag ändå aldrig använda det. Å andra sidan är marknaden mikroskopisk för en kuf som jag. Slog mig nu, att marknaden för hus passar mig bra om de är billigare utan fiber. Ett litet ljus i mörkret.
Håller inte med. TV kan du i princip se lika bra med satellitmottagare.
På många håll i landet finns ingen mobil täckning och kopparnätet läggs ned i rasande fart. Vill du ha telefon på ett sådant ställe så är fiber en trygg investering.
Sedan kommer inte den mobila funktionaliteten att hänga med på landsbygden när trådlöst växlar upp med nya funktioner och kapacitet, för det kommer att kräva så tätt med master att det aldrig kommer byggas på landet.
Fiber är det enda säkra för framtiden.
Jag slänger mig platt, men reser mig lite med att kommunikation via satellit säker kommer att utvecklas betydligt. Sedan finns det möjlighet att som privatperson sätta upp relästationer för data och även mobil kommunikation. Förhoppningsvis utvecklas även det och går ned i pris.
Det finns begränsningar i radiokommunikation som inte fiber har se shannons formel.
Satellit är helt beroende av tv-sändningar så där lär ingen utveckling ske.
Framtida mobilnät är för övrigt beroende av att folk har fiber inkopplat.
TV? När jag är ensam hemma ser jag ytterst sällan på TV. Nyheterna tar för lång tid och är inte att lita på. Allt beror på bilder. Utan bilder blir det inget – eller för sent. Mycket (det mesta?) finns redan på nätet eller i morgontidningar. ”Kvällstidningar” lever på och kommenterar TV, som tycks styra mångas liv med diverse tidsödande och tankedödande trams: Mello, Let’s Dance, Mästarnas Mästare, långsökta dokusåpor med intrång i andras privatliv, pekpinnedokumentärer med korrekta budskap, sport i parti och minut, dunka-dunka-musik, etc.
Minns Heinrich Bölls tänkvärda ”Dr. Murkes samlade tystnad” om en försynt akademiker på tyska radion, som spelar in pauser mellan programmen och lyssnar till dem för att njuta av tystnaden. I svenska etermedia råder ett evigt pladder utan avbrott. Ingen tid för reflektion och eftertanke.
Jag återgår till skrivandet innan vi bereder öring till middag!
Med fiber och VPN får man möjlighet att se streamad tv från andra länder. Mycket mer intressant än svensk tv.
Anders! Hur hänger det ihop med framtida mobilnät och anslutningsgraden till fibernätet?
Som det ser ut idag är det vattentäta skott mellan olika aktörer inom infrastruktur.
Enligt shannons formel kan man skicka en begränsad mängd information på en viss frekvens.
Ju högre frekvens desto mer information.
Radiovågor sänds dessuton över en gemensam eter medan information via fiber kan delas över fler fibrer.
Mobilnätet har byggts med mindre celler högre frekvens och med fler frekvenser för varje ny generation på grund av detta.
Den utvecklingen kommer att sluta med att i princip varje hushåll har sin egen basstation
Detta vet telekombolagen mycket väl om.
Frågan är förstås då vad vi ska ha telekombolagen till den dagen de inte ens behävs för att sköta basstationerna?
Du menar att anslutningsgraden till fiber frigör utrymme i de mobila bandbredderna. På så vis kan naturligtvis den ena tekniken påverka den andra. Tur att ”radiofrekvenserna” inte uppfattas av oss som synligt ljus, då skulle väl solförmörkelsen vara TOTAL.
Vid solförmörkelse bör radiokommunikationen bli bättre eftersom solen agerar störsändare, ungefär som att försöka se en tänd ficklampa i dagsljus.
För er som vill fördjupa er i framtidens mobila nät kan googla ”basstation 5G”
Som sagt var de stora telekombolagen har framtiden bakom sig.