Grisen är en polis

Den tyska regeringens beslut att låta Turkiet stämma en tysk komiker, Jan Böhmermann, för att han gjort narr av president Erdogan är ett hårt slag för yttrandefrihet och nationell suveränitet. Visserligen var skämten grova och i viss mån smutskastande. Men det är en många sekler gammal tradition att låta narren säga om makthavarna det som ingen annan kan. Sanningen är väl att Merkel måste offra en tysk för att Turkiet ska fortsätta bromsa strömmen av flyktignar till Europa.

Det turkiska förtrycket av yttrandefrihet är omvittnat. Med sitt påhopp på Erdogan testar Böhmermann både den tyska yttrandefriheten och hur långt utanför Turkiets gränser deras förtryck av densamma sträcker sig.

Själva förtalsprocessen påminner om historien om mannen som var stämd för att smädat en polis, när han kallat honom för ett svin. När han blev fälld och dömd till böter frågade han domaren, jag förstår nu att man inte får kalla en konstapel för ett svin. Men får man kalla ett svin för konstapel?
Ja, det finns det inget hinder för, svarade domaren.
Varpå mannen vände sig till polisen som stämt honom och sa, Ja, adjö då, konstapeln!

Men redan på medeltiden hette det i västgötalagen att ”lekare ligge ogäld”. Med andra ord att narrar och andra ”underhållare” fick man dräpa utan straff.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Grisen är en polis

 1. Stefan Eriksson skriver:

  ”Turk på burk…….urrrkk !! ”

  • dolf skriver:

   ”Urk för turk på burk” brukar jag säga, och trodde i mitt enfaldiga högmod att det var jag själv som var upphovsman. Men tydligen inte …

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Ja, frågan blir då hur pass skakigt är Tyskland?
  Europas kärna…
  Utan ett starkt Tyskland inget fungerande EU.
  Jaja….

 3. Stefan Eriksson skriver:

  En präst upptäcker en död gris i diket längs vägen han åker på.
  Han ringer polisen för att anmäla händelsen.
  Polisen som svarar frågar prästen om han med sin erfarenhet av att ta hand om döda kunde ordna saken själv.
  Jovisst ! svarar prästen, vi tar hand om de döda, men vi brukar kontakta de anhöriga först !!

Kommentarer är stängda.