Heja Brexit!

Åsikterna går starkt isär om betydelsen av brexit, Storbritanniens eventuella utträde ur EU. Svenska media och inte minst svenska politiker, som inte förhandlade sig till andra undantag vid vårt inträde än spritmonopolet och snuset, vill att GB ska vara kvar. För Sverige har minsann tänkt vara kvar och ta hur mycket stryk som helst.

Sprickan i England går tvärs genom partierna. Men sprickan finns också hos unionsbröderna. Det finns franska politiker som tycker England gott kan lämna unionen. Det finns holländare som vill ha en egen folkomröstning handelsavtalet med USA, TTIP. Dessa holländare vill slippa tvingas in under EU-linjen i det avtalet.

Å andra sidan finns det debattörer som kräver att EU ska förbjuda folkomröstningar. För det stör unionens arbete med att skapa enighet. Det kanske är det starkaste argumentet för att helt upplösa unionen. Jag vill hellre ha friheten och dess vedermödor i en liten men oberoende stat, än tvånget under en stormakt som anser sig inte behöva lyssna till undersåtarna.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Heja Brexit!

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Folkomröstningar beskrivs som ett stort (jättestort) problem för EUs högsta verkställande organ.
  Jag tycker nog att det bättre kunde beskrivas som att folk som röstar är ett problem.

  Jag finner ingen bättre jämförelse än ”högsta Sovjet” och den synen på hur man regerar ett EUSSR.

 2. akesundstrom skriver:

  Rätt, givetvis, att hoppas på ett engelskt beslut i juni om att lämna EU, eftersom unionen ett så flagrant misslyckande. Både på grund av det demokratiska underskottet men också (vilket är mindre välkänt) genom att göra oss alla betydligt fattigare, via en lång rad planekonomiska dårskaper. Denna lista över cancerhärdar har på senare tid utökats genom den europeiska centralbankens djupt ansvarslösa och framtidsimperialistiska nollräntepolitik.

  Och utmärkt att du, Mats, nu välkomnar fler bindande folkomröstningar, efter att tidigare ha varit kritisk till denna form av direktdemokrati. Eller menar du kanske att svenska väljare är mer korkade eller lättlurade än våra europeiska grannar och av det skälet bör förvägras tillgång till ett så effektivt vapen i folkviljans tjänst?

  Fast vi är nog eniga om svenska regeringar (inte minst de två med Reinfeldt i spetsen) varit duktigare än andra i ämnet kollektiv indoktrinering. Därför är det för Sveriges del väl så viktigt att också avveckla alla former av statlig åsiktsstyrning, via bl a partistöd, presstöd, forskningsfonder och en i dag svårt korrumperad förvaltningsapparat. Särskilt allvarligt är att våra tidigare självständiga universitet numera leds av politiskt tillsatta styrelser. Demokratins vakthundar har därmed effektivt oskadliggjorts, vilket också är förklaringen till att en knapp majoritet 1994 röstade ja till EU-avtalet: den sk konsekvensutredning som publicerades inför omröstningen var en ren partsinlaga för ja-sidan, en intellektuell skandal av samma slag som motsvarande utredning inför kärnkraftsomröstningen 1980.

  • mats skriver:

   Ja, när politikerna inte kan hållas ansvariga och sådana konstitutionella svek som DÖ fattas av dem som blir valda, då måste man se till möjligheterna att rösta på andra sätt. Exempelvis i sakfrågor istället för på personer och partier.

Kommentarer är stängda.