BLM

Nu finns det två, eller möjligen tre, olika organisationer i USA som förkortas BLM. Vi har den statliga Bureau of Land Managment, som närmast motsvarar Sveaskog. Sedan är det aktivistorganisationen för svarta, Black Lives Matters och den som motreaktion bildade Blue Life Matters för att skydda poliser.

Av dessa har Bureau of Land Management fått rykte om sig att uppträda rättsvidrigt mot privata markägare. Black Lives Matter kallar sig en fredlig demonstrationsgrupp, men de lyckas nästan alltid dra med sig våldsverkare. Mest känt är polismorden i Dallas förra veckan.

Nu har en Harvardprofessor som också själv är svart, Roland Fryer, lämnat en rapport (PDF) om hur stor risk svarta egentligen har att bli skjutna av polisen. Hans grupp har undersökt ett stort antal polisrapporter i flera storstäder. Det visar sig att risken är något större att vita blir skjutna av polisen än att svarta blir det!

Däremot är det vanligare att svarta stoppas av polisen i samband med misstanke om brott eller allmänt upprätthållande av ordning. Avvikelsen är dock för liten för att säga något om diskriminering. Bland annat eftersom brottsligheten är högre i områden med många svarta.

Det man kan säga efter att ha läst rapporten är att det är viktigt att återskapa ett ömsesidigt förtroende mellan polis och allmänhet. Bättre sans från båda sidor alltså. Det är i rådande läge ingen lätt uppgift. För övrigt är rapporten skriven på det där sättet som är krångligt att läsa och tolka, med alla sifferuppgifter och formler i löpande text. Inte en enda tabell eller graf som sammanfattar eller illustrerar siffrorna, men fakta finns där för den som orkar bena isär det. Om denna rapport alls kommer att påverka vapendebatten är tveksamt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på BLM

 1. Silver Bullet skriver:

  Beväpnade brott har fortsatt att minska under många decennier, men om man lyssnar till MSM skulle man tro motsatsen. Konstigt att MSM aldrig speglar verkligheten.

  • mats skriver:

   Det är MSMs uppgift att bara återge valda delar av verkligheten. En anledning till att jag började blogga var att jag för drygt tio år sedan skrivit några krönikor som jag tyckte kunde publiceras av någon av våra tankesmedjor i en mindre skrift. Jag skickade till några stycken av de icke-socialistiska och fick svar av en att de var intresserade.
   Sedan blev det tyst. När jag började söka efter personen som visat intresse dröjde det innan jag fick tag i honom. När jag till slut fick kontakt igen så sa han att de inte kunde publicera materialet.
   På min fråga, varför inte? Svarade han, jamen det är ju inte mainstream!

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Det vore bra mycket mer intressant om prof. Roland Fryer kunde undersöka om vem och hur intensivt man bedriver ”rashetsen” i Amerika. Rashetsen är nog ett glömt kapitel efter den 21 Januari 2017 om inte Obama lyckas sno åt sig en tredje period som president. Han kan ju alltid försöka att ställa in valet i November (pennan och telefonen om vi inte minns fel). För övrigt så intresserar sig nog inte de 60% av USA´s befolkning för Obama´s enorma rashets. Rashetsen ger ett pinsamt och galet intryck av Amerika.

  • mats skriver:

   Ja, den reverserade trenden, från ökande tolerans och samförstånd mellan raserna på 70-talet, som efter Rodney King vände till ökande rasmotsättningar är tydlig.
   Efter OJ Simpson Har dessutom förtroendet för rättsväsendet minskat.
   Efter 9/11 och Patriot Act har dessutom förtroendeklyftan mellan myndigheter och medborgare vuxit. Läget är nu skrämmande dåligt!

 3. Göran skriver:

  En genomsnittlig polisutbildning i USA är på 19 veckor. Jämför det med polisutbildning i ett europeiskt land. Poliser i USA lär sig att det enda liv de behöver ha respekt för är deras eget. Det går utmärkt att studera via youtube hur poliser i Europa löser likartade problem som polisen i USA löser. T.ex. förekommer det inte ens i Europa att polis skjuter ihjäl en uteliggare som uppträder lite hotfullt. Vad kan rättfärdiga att när man först ha satt typ 10-20 skott i en person, personen ligger på gatan, polisen står 10 meter ifrån, personen rör lite på en hand och får då genast 10-20 skott i sig igen? Jag kan bara undra hur man är funtad i huvudet om man agerar på sådant sätt. Hur kan man ens drömma om att sätta sådana rädda och uppenbart korkade person att vara poliser. I och för sig är det nog myndigheternas agenda att poliserna ska vara korkade och bara lyda överheten utan att tänka en enda sekund kritiskt.

  Men oavsett ovan är den intressantaste jämförelsen mellan länder i Europa och USA hur mycket större det dödliga våldet är från polis i USA jämfört med antalet invånare. När svensk eller finländsk polis dödar en person hinner polis i USA döda 100 personer. Antalet våldsbrott per capita är inte större i New York än i Stockholm.

  En anledning till att polis i USA trakasserar svarta är att de blir uppmuntrade att göra det. Varje pass anses det att de ska ha gjort ett antal ingripande. Störst chans att hinna med det antal ingripande som chefer kräver är att besöka områden där svarta bor. Observera att även svarta poliser beter sig på detta sätt.

  • mats skriver:

   Och nu sänker Sverige intelligenskraven för att få bli polis. Kan vi vänta oss ännu fler poliser som skjuter på folk även här?

   Jo, det poängsystem som många poliskårer i USA har är riktigt sjukt. Har för mig att jag skrev om det för något år sedan. De har över lag lite konstiga föreställningar om produktivitet på arbetsplatsen och chefens roll i det hela.

   • Göran skriver:

    Det roliga är att polisen har lågt tolerans mot hur folk beter sig men har väldigt stor tolerans och överseende med hur deras kolleger beter sig. Om du är polis och ser en annan polis begå övergrepp och inte ingriper, vad är du då i första hand för människa och andra hand polis. Har man svurit någon ed att inte bry sig om sina kollegers brott?

    När jag var liten var det en svensk polis som sade till mig att om jag ville bli polis när jag blev stor då måste jag kunna hantera att folk kallar en allt mellan himmel och gjord och till och med spottar på en. Det är den mentala inställning som har influerat mig. Den sortens polis ser jag upp till, men inte de som blir hysteriska och gapar och skriker och tror att det ligger någon slags pondus i det.

Kommentarer är stängda.