Skattemedel smakar mumma

Nu kommer varningar om att brittiska forskare och företag kanske inte kan komma att få finansiering via EU i framtiden. Allt naturligtvis på grund av brexit. Frågan om projektfinansiering via EU är en omskrivning för att tigga skattemedel till den egna verksamheten, det egna uppehället.

Omvänt kan man säga att de som reagerar på det viset visar med förfärande tydlighet hur korrupt det europeiska systemet blivit. För att komma i åtnjutande av dessa skattemedel måste man lägga ner upp till ett års tid på att skriva en ansökan som faller eu-byråkraterna på läppen för ett visst ändamål. Därefter tar dessa byråkrater lika lång tid på sig att fundera över sitt beslut att tillstyrka eller avlså anslagsäskandes. Naturligtvis ska projketet kontinuerligt dokumenteras och i slutänden redovisas med förhoppningsvis godkänt resultat.

När en politisk myndighet på detta vis styr allt mer av såväl vilka verksamheter som blir av, som vilken inriktning dessa verksamheter ska ha, då är all frihet hotad. All? Ja, eftersom pengar till en viss verksamhet gör mindre pengar tillgängliga för annan. Ja, eftersom dessa projekt också har en politisk preferens inbyggd. Resultatet av projekten kommer med stor sannolikhet att bli normerande även för annan verskamhet, också sådan som inte erhåller skattemedel. Ja, det är rent av detta som är själva kvintessensen med EUs intresse av att skicka skettepengar till olika projket.

När det inte är direkt politisk piska till underkastelse, som med klimatfrågan, är det som minst en tydlig politisk nudging i den riktning EU önskar. Så hur gott smakar egentligen denna prostitution för skattemedel?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Skattemedel smakar mumma

 1. Göran skriver:

  Eftersom UK är nettobetalare till EU finns det gott om pengar i UK att ge till företag för forskning när UK väl slutar betala till EU. Ja, det finns faktiskt mer pengar att ge eftersom inga pengar för forskning först behöver betala EU-byråkraterna. Jag kan inte fatta att vissa ger sig på sådan korkade uttalande. Finns det ingen som en kan räkna några små enkla tal på sina fingrar?

  EU vill att alla skatter i alla EU-länder ska ha samma skattesatser. Någon som räcker upp handen för att den utjämningen kommer att vara nedåt. Kommer bolagsskatten bli 12 % som på Irland? Knappast.

  Idag kan en svensk ungdom åka till London och få jobb i en restaurang eller bar utan någon erfarenhet. Anledningen till att det går är den låga skatt som denna person betalar i UK. Fortsatt medlemskap i EU skulle döda den möjligheten rent ekonomiskt. Kommer UK stänga ute denna typ av jobb när de lämnar EU? Knappast. Dessa ungdomar behövs.

  UK kommer att blomstra medan EU kommer att vissna. Sverige kommer att vissna med EU.

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Här kommer en vild gissning, min egen;
  Av 100 kr. som skall hackas och malas i kvarnarna hos Eu och dess byråkrati, återstår 10 kr. efter processen.
  Eller har jag gissat för ”snällt” ?
  Kanske finns bara 5 kr. kvar att betala den prostituerade.

  Vore spännande att ta del av de faktiska talen.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Jämförbart med frågan jag ställt till alla jordbrukssakkunniga jag träffar på om hur stor ”statens kostnadsandel” är i en liter mjölk i produktionsledet dvs. hos bonden.
   Räkna med ett avräkningspris ex tillägg om 2,65kr/liter.

   • Göran skriver:

    Bara tanken på att staten ska ta resurser från den som vill leverera mat till någon är rent ut sagt perverst. Får inte staten ta sin del av kakan då får kakätaren hellre svälta. Är det statens tanke?

 3. Peter skriver:

  På 20 år har jordbruksstödens andel av Eubudgeten minskat från drygt 80% till 36%
  Dom har varit duktiga på att skaffa sig andra utgifter.

Kommentarer är stängda.