Public services service

En undersökning har visat att i länder med stark statlig radio och television, det de kallar public service, så lutar medborgarnas åsikter mer åt vänster. Media beskriver det som att där är mindre högerextremism. Public service tar helt åt sig äran av att deras ”service” håller medborgarna så ”välinformerade” att de inte väljer högerlinjen.

Vad det egentligen handlar om är att den statliga propagandan, av uppenbara skäl, är framgångsrik där statliga medier är dominerande. Man behöver bara se på Nordkorea och Kuba för att förstå detta samband.

I länder med stort inslag av fria medier är folk betydligt mer fria att välja de fria ”höger”-tankegångarna. För Sveriges del är det inte bara den statliga propagandan som spelar in, här har vi ju också jantelagen som lax på löken.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Public services service

 1. Göran skriver:

  Det påstås att i Sverige finns det politiska partier i riksdagen som står till höger. Av någon underlig anledning vill dessa partier att media ska domineras av vänsteråsikter och även stöttar det.

  De s.k. borgerliga partierna i Sverige har haft flera chanser att antigen lägga ner SVT eller åtminstone se till att det inte är en propagandistisk vänsterextrem kanal. Men inte ett pip hörs från den s.k. högern. Är inte detta underligt?

  • mats skriver:

   Man får lätt misstanken att de anser det vara bättre att hålla dårarna instängda på dårhuset än att släppa ut dem på gator och torg. Ett feltänk i alla händelser.

   • Göran skriver:

    Med dårarna, menar du då alla medlemmar i politiska partier som tror att de kan påverka något genom att vara medlemmar och aktiva?

    Nu avser jag inte den gruppen av medlemmar och politiskt aktiva som är det för att de är medlemmar som yrke, dvs. att ha en inkomst eftersom de svårligen skulle kunna ha det på annat håll. De vill bara tillhöra politikeradeln. Det är faktiskt inte många jobb där man kan snacka hur mycket som helst men aldrig behöver bevisa en endast uns av allt snackade i praktisk handling.

    • mats skriver:

     Nej, med dårarna avsåg jag redaktionerna på PS!

     • Göran skriver:

      Jag förstår. Det är så många dårar inom media och myndigheter så det är lite svårt att hålla reda på dem.

      Det är kanske bättre om de är kvar på SVT, för det går att stänga av dem då, så att säga.

 2. Sten-Arne Persson skriver:

  Lyssnade av en händelse på programmet ”STIL” i P1 igår på morgonen. En enastående propaganda riktad till unga muslimer i Sverige byggd på en kvinnlig muslimsk artist och Muhammed Ali. Programmet sändes första gången 2014, programmet igår kl. 08:05 var en repris från i fredags. Här är länken till ”MR Miljöpartiets Radio”.
  https://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=132&date=2016-08-14

  En märklig ingrediens i sammanhanget var att artisten var lesbisk och muslim. Snacka om att kollra bort svenska folket. Lyssna och begrunda!

  Enligt en artikel i Jan Gillbergs tidskrift DSM nummer 2, 2013 (www.dsm.nu) presenteras medieprofessor Kent Asps undersökning av partisympatierna hos de anställda på SVT. Hans undersökning tyder på att 52 procent av de anställda på SVT sympatiserar med Mp. och 18 procent sympatiserar med V och 13 procent gillar S bäst = 83 procent rödgröna röran.

  I Gösta Hulténs bok ”Mediavänstern” som kom ut någon gång på 80-talet framkom det om jag inte mins fel, att 70 procent av de elever som gick på journalisthögskolan var kommunister. Det förefaller som om en stor del av dessa har blivit Miljöpartister. Och några kommunister finns det nästan inte officiellt nu längre i Sverige. Det är lättare att byta partinamn än att byta åsikt verkar det som. Och så har vi de gamla borgerliga partierna som framstår som en stor hönsgård när de helt plötsligt tagit över SD:s politik fast de inte vill sitta vid makten tillsammans med SD och tydligen inte med någon annan heller. Frågan är om någon seriös människa längre vill sitta vid makten med en sådan terroriserande svenskfientlig och bondefientlig gammelmedia som vi har i Sverige.

  • Göran skriver:

   Nu får jag väl skämmas. För cirka 20 år sedan roade jag mig med att läsa igenom lite av Pockettidningen R:s böcker från 1960-talet. Det som slog mig var att det som diskuterades på 1960-talet är mer eller mindre exakt vad som diskuteras då när jag läste böckerna.

   Jag konstaterar således av Sten-Arne Persson inlägg att det inte är mycket som förändras. Vi fortsätter att diskutera samma frågor och varje gång framförs de som om de är nya och unika. Om politiker – framför allt – ägnade sig lite åt att blicka tillbaka kanske de upptäcker att den motion de sitter och skriver på kan kastas i papperskorgen. Frågan är redan stött och blött i oändlighet. Resultatet blir samma nu som då.

 3. Sten-Arne Persson skriver:

  Göran,
  Det verkar inte som Du hunnit lyssna på länken till ”MP:s Radio” än. Inte hade vi invasion av muslimer och inte hade vi något riksdagsparti som varken hette MP eller SD Och vi hade inte haft muslimer i riksdag och regering. Så nog tycker jag att det finns en del skillnader att beakta sedan 60-talet. Visserligen används de små stegens tyranni av våra styrande massmediamoguler så att vi skall sövas ner till fullständig omedvetenhet om vad som sker med vårt land och folk. Allt för många av oss sover redan djupt. Vilket Mats tack och lov försöker ändra på.

  • Göran skriver:

   Invandring har diskuterats under hela min livstid. Den har alltid varit emot invandring eller att folk har tyckt att det är för stor invandring. På 70-talet var det konflikter med invandrare. Invandrargäng drog omkring i t.ex. Stockholms innerstad och sökte bråk med svenskar. Konflikterna har alltid funnits. Skillnaden är nog att vi har mycket mer kanaler idag att få information.

   Men jag menade inte med mitt inlägg att allt är exakt likadant. Saker ändras, men i stort så är det samma diskussion med lite andra saker bara.

   Bara för att klargöra var mitt inlägg inte något kritiskt till ditt inlägg utan mer en aha som en bekräftelse på mina tankar.

   Nej, jag har inte lyssnat på programmet. Vet om om det är relevant till programmet, men invandrare har alltid lyfts fram på SVT eller SR i opproportionellt hög grad i förhållande till antalet invandrare per capita. I mina ögon har det alltid funnits en manipulering i det avseendet.

 4. Thomas skriver:

  Vem tittar på SVT i syfte att få information?
  SVT har varit en propagandaverksamhet sedan det bildades.
  Det som skiljer idag är att ingen längre tror ett piss på vad som sägs och skrivs i ”gammelmedia”!
  Propagandan funkar inte längre…
  Man plockar till sig informationen via nätet…
  Jag kan så tydligt se hur stor skillnad det är i synen på tillvaron mellan de som enbart har ”gammelmedia” som information och de som följer allt på nätet..
  Dock kräver det i båda fallen att ha en kritisk inställning.
  För all information är också propaganda.

Kommentarer är stängda.