Licensieringarnas vansinne

Socialdemokraterna vill licensiera tiggarna. Det låter illavarslande, för man vet ju hur sossar tänker, ungefär så här: Om vi licensierar tiggarna, då blir det vi som bestämmer villkoren för att få bli tiggare. Med licensierade tiggare kan vi anvisa plats där de får tigga, exempelvis på privata affärsfastigheter. Intrånget från det allmänna är ju så litet så det måste de enligt lag tåla. Ja, alltså en tiggares omsättning är ju låg i jämförelse med en affärsidkares, kan knappast mätas ens procent, snarare promille.

När tiggarna har licens, då kan vi organisera dem, fattigproletariat som de är. När de sedan tigger från anvisad plats på en affärsfastighet, då kan vi kräva kollektivavtal av fastighetsägaren. Reglerad arbetstid blir en självklarhet. Vägrar fastighetsägaren kollektivavtal blir det blockad, i solidaritetens namn. Det är självklart att arbetsgivaransvar inträder för sådan verksamhet. Frågan är om vi kan kräva enhetlig klädsel med firmalogo också. Givetvis på arbetsgivarens bekostnad.

Detta är inget fantasifullt raljerande över facket och sossarna. Detta är bara en tydligare beskrivning än vanligt av vad kraven på licensiering och kollektivavtal gör med friheten och samhällsfördraget. Allt förstörs, i namn av den svenska modellen. Grattis svenska folk!

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Licensieringarnas vansinne

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Kanske är förslaget om licensiering ”slugare” än så;
  SAP vet av gjorda erfarenheter att dess ”omsorg” om enskilda utsatta i förlängningen leder till att ”problemet” flyttar någon annanstans.
  De kanske ser ”tiggeriet” som en näringsverksamhet som vilken annan som helst, och vad är mest effektivt för att stävja denna verksamhet?
  Jo, vi lastar på tiggarna den ”kollektiva” omsorgen med sina för och nackdelar och det leder ofrånkomligen till att tiggarna flyr fältet till en mer fri marknadsplats.
  F-n vet!!

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Du glömde antalet presumtiva röster till socialisterna. Som sagt även på den fronten kan man ju utverka tvång!
  Har just plågat mig igenom ”Tschandala” av August Strindberg. En bra beskrivning ur vilken socialister fått och får inspiration. Den är från 1897 och förmodligen den värsta glädjedödaren i den genren.

 3. Jan Suhr skriver:

  Den ”svenska modellen” innebär nog i det här fallet att man ställer så höga krav på att få licensen att det blir omöjligt att få den. Utan licens finns det mandat för polisen att få bort tiggarna (om nu polisen får extra resurser).

  Då har regeringen ryggen fri för man har ju inte förbjudit tiggeriet men i praktiken gjort det omöjligt.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Ja, Jan, så är det nog. Du fick till det mycket bättre än jag, i din kommentar.
   Det är nog inte allt för konspiratoriskt tänkt att det förhåller sig på det sättet.

 4. Thomas skriver:

  En putsning på fasaden bara….
  Inget av värde.

 5. Göran skriver:

  Det är tillstånd för allt i Sverige mer eller mindre. Ska du söka jobb hos ett företag måste företaget ha tillstånd att ha personal, Ska du starta ett företag krävs tillstånd. Ska du jobba inom vissa yrken krävs speciella tillstånd eller licenser.

  Observera att ett tillstånd eller licens absolut inte säger något om personen eller företaget kan utföra det de har tillstånd för. Det är bara facket eller intresseorganisation som har infört det för att göra sin intressesfär till en sluten krets som de kontrollerar.

  Det blir helt naturligt att även tiggeri kräver tillstånd. Inte ens en människas kanske sista utväg för att överleva får ske utan tillstånd. Det finns en utväg till i sista sekund, men den nämner jag inte då det förmodligen anses som uppviglande, se bara till att den inbegriper en politiker.

 6. Anders Rydén skriver:

  Det är nog mest en fråga om att tillsätta några tjänster finansierade av skattepengar.
  Ungefär som det finns jobbcoacher och genusvetare får vi väl tiggarombud.

  Tiggarna i sig bryr de sig nog inte så mycket om.

  Nåja får vi licens kan väl ingen förneka att tiggeriet inte är organiserat längre?

  • Göran skriver:

   Det blir en myndighet där någon någon politiker som inte är ordentligt korkad länge snabbt måste sätta på en annan plats och får ett välavlönat jobb som generaldirektör.

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske tillåter Mats att jag tipsar om recensionen av Lennart Svensson av Strindbergs ”Tschandala”. Det intellektuella tillståndet har Sverige och svenskarna tvingats leva med i snart 100 år bortsett från några ljuspunkter efter andra världskriget.
  http://nyatider.nu/strindbergklassiker-i-nyutgava-tschandala-en-politiskt-inkorrekt-roman/
  Mitt personliga tips, socialisterna är nog oförmögna och ovilliga att förbjuda tiggeri, inte ens licensiera. Än så länge finns det andra kategorier medborgare man kan plundra på egendom.

 8. Niklas skriver:

  Jahapp, är de utländska bärplockarna nästa grupp som ska licensieras?

  En viktig sak är ju också om det går att koppla denna licens till krav på boende? Så väl tiggare som bärplockare har gjort sig ökända för sina olagliga läger med drivor av skräp och bråte, som sedan markägaren har fått det tvivelaktiga nöjet att städa upp efter…

Kommentarer är stängda.