Medias undergång

Som ung förklarade jag flera gånger för mina lärare att det betyg de sätter på mig också är ett betyg på hur de lyckats med sin undervisning. Då var det inte många lärare som ville vidkännas den logiken. Numera är det väl i stort sett erkänt inom gymnasieutbildning och högre utbildning. Ett sätt för dessa utbildningsinstitutioner att sätta höga betyg på sig själva är genom att sätta sådana urvalspremisser för antagning att det endast är sökande med höga betyg som kommer in.

Ett liknande resonemang kan tillämpas på media. När media inte förstår hur exempelvis allmänheten röstar i allmänna val, då är det ett betyg på hur media förstår och speglar verkligheten. När media beskyller sina läsare för att vara korkade och göra felaktiga val, så ger de ett kraftigt underbetyg till sig själva. När media inte längre kan sälja sin produkt och fortfarande skyller på att läsarna är dumma populistiska rasister, då har media diskvalificerat sig själva från det uppdrag de förutsätts sköta.

Nu är jag inte ensam om att ha noterat MSMs totala kollaps i sina försök att förklara varför läsarna representerar allt det som är fel i dagens samhälle efter brexit och valet av Trump. Activistpost skriver att MSM håller på att begå offentligt självmord. Julia Cesar beskriver på danska Snaphanen hur MSM tappat alla koncepter inklusive sin moraliska kompass. Samtidigt höjer politiker i Bryssel rösten för att MSM måste få bättre politiskt stöd i denna svåra tid.

Det får mig osökt att tänka på långfilmen Brazil från 1985, skapad av tidigare Monty Pythonmedlemmen Terry Gilliam. Filmen är något av det otäckaste som visats på vita duken. Hela världen är genomkontrollerad och informationen (propagandan) genomfalsk. Hur falsk denna dystopi verkligen är avslöjas först i filmens absoluta slutskede. Om klimatfrågan betraktas som en energifråga så har filmen också en otäck lösning även på det “problemet”.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Medias undergång

 1. Samuel af Ugglas says:

  “När media inte längre kan sälja sin produkt och fortfarande skyller på att läsarna är dumma populistiska rasister, då har media diskvalificerat sig själva från det uppdrag de förutsätts sköta”.
  Det är värre en så.
  Media med få undantag säljer inget, produkter eller annat. Politikerna tvingar dem att för utplundrade skattepengar förmedla deras synpunkter med passande invävda lögner.
  Kusligt var ordet!
  En verkligen läsvärd expert i ämnet förutom Mats är professorn Ulf Larsson här ett exempel:
  https://detgodasamhallet.com/2017/01/20/journalistik-i-varldsklass-del-7-en-trott-ung-man/#more-6126

Comments are closed.