Klimatförändringarna skapade IS

Mycket ska man höra. Vänsteranstrukna Euractive påstår att IS och de islamistiska oroligheterna är orsakade av “klimatförändringarna”. De fattiga kameldrivarna och fåraherdarna har helt enkelt drabbats av ökenutbredning och missväxt, vilket tvingat dem att bekriga sina egna regeringar eller fly från sina hemländer.

En faktakontroll hade visat att ökenutbredningen har minskat, världens skördar har ökat. Men befolkningsökningen i nämnda länder har varit kraftig, dels för att de i princip saknar familjeplanering och dels för att de får del av modern sjukvård, så fler överlever både barnafödande och barndom, fler blir äldre. Något som Hans Rosling varit flitig med att påpeka. Därmed räcker maten ändå inte till, trots bättre skördar. Men det har inget med några klimatförändringar att göra.

Dessutom har den FN-styrda klimatpolitiken medfört att de oljeproducerande länderna fått mindre överskott i sina statsbudgetar. Självklart är det de fattigaste och de som befinner sig längst från makten i respektive land, som får ta de smällarna. Så Euractive var rätt ämne på spåret, men valde att vända kikaren fel väg. Det är (bland annat) den av FN  anförda klimatpolitiken som skapat IS, inte klimatförändringarna.

Ändå portionerar media ut små klimatlarm i stort sett varenda dag. Erfarenheterna från dem som vill föra en saklig debatt är att redaktörerna inte är intresserade av vare sig fakta eller saklighet på debattsidorna i sina publikationer. Fantasifulla teorier som “bekräftar” klimathotet är dock välkomna. Trots att jag till och från under ett par decennier jobbat med journalistik i olika former så begriper jag inte hur dagens media fungerar eller hur dagens journalister tänker. Har de inget behov av att skildra verkligheten längre?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Klimatförändringarna skapade IS

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske en lösning:
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/17/donald-trump-vows-to-fight-on-no-politician-in-history-has-been-treated-worse-or-more-unfairly/
  Att journalisterna uppträder som dom gör är inte förvånande men det är ju politikerna som avlönar dem med utplundrade skattepengar.
  Ergo, det är något fundamentalt galet med det socialistiska utplundrings systemet, “dom” kallar det för skatter.

 2. Göran skriver:

  Hur kan man få vänster att förstå att det är deras politik och ideologi som håller människor i fattigdom? I arabländernas fall är det religionen som håller dem i fattigdom. Det år så lustigt när muslimerna slänger ur sig att dittan och dattan kom från Mellan Östern. Ja, det är sant, men det var innan islam existerade. Efter islam är det bara ett tomt hål mer eller mindre. Spanien översätter mer böcker från andra språk till spanska per år än vad islam översätter under en period av 100 år.

  Kollektivistiska ideologier leder till fattigdom medan individuella ideologier skapar välstånd och frihet. Svårare än så är det inte att förstå fattigdom och utveckling.

 3. akesundstrom skriver:

  “Dessutom har den FN-styrda klimatpolitiken medfört att de oljeproducerande länderna fått mindre överskott i sina statsbudgetar.”

  Den effekten är så blygsam att den knappast förtjänar ett omnämnande. FN-politiken har bestått av tomma deklarationer, som Quotoprotokollet och Parisdokumentet, inte av konkreta och prispåverkande åtgärder (typ global CO2-beskattning).

  Det som knäckt OPEC:s monopol är i första hand USA:s skifferolja, ny solenergiteknik och en helt normal och odramatisk anpassning till förändrade prisrelationer.

  • mats skriver:

   Effekten från klimatpolitiken kanske är mer psykologisk än reell, men jag tror den finns där, i form av sänkt framtidstro.

 4. Tege Tornvall skriver:

  Klimatflyktingar är väl snarare alla tiotusentals som årligen flyr mörker och kyla i norra Europa, Nordamerika och norra Ryssland och Kina för sol och värme vid Medelhavet, i Florida och Kalifornien, vid Svarta Havskusten och på Hainan.

  Ingen omvänd ström till Kolahalvön, Kamtjatka, Labrador, Alaska eller Manchuriet har noterats.

 5. Göran skriver:

  Samtal i Vita Huset.

  Presidenten: Vi måste nu göra något för att visa att vi menar allvar med klimatförändringarna.

  Säkerhetsrådgivaren: Vi kan skapa en islamistisk terrorrörelse.

  Presidenten: Låter alldeles utmärkt. Kan vi kalla dem Islamiska Staten?

  I detta fall ska klimatförändringar utläsas som stabilitetsförändringar. Det är det det handlar om. Ett stabilt Mellanöstern hotar Israel. Kaos hotar inte Israel. Israel bestämmer politiken i Mellanöstern.

 6. Anders Rydén skriver:

  Ja på tal om Israel, har de också drabbats av de så kallade klimatförändringarna?

Kommentarer är stängda.