Vindkraften ljuger igen

Brittiska vindkraftföreträdare begär att mer vindkraft ska byggas. De tycker att UK ska sikta på 100% vindkraft. De hävdar i sitt försvar för sin begäran att priset på installerad vindkraftkapacitet nu har sjunkit så pass att de inte behöver särskilt mycket subventioner. Bara lite till, snälla!

Men då ljuger de. Dels om priset. Men framför allt om behovet av att hålla backupkraft. Det fungerar så lurigt att om man har 5% vindkraft i mixen behöver man ingen backup. Men ju mer vindkraft man installerar, desto mer backup behöver man i procent av begärd effekt.

Vid hundra procent vindkraft måste man med matematisk och erfarenhetsmässig säkerhet ha 100% annan kraftkälla stående i beredskap som backup. Man tvingas alltså betala dubbelt upp för nöjet att leka from miljövän.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Vindkraften ljuger igen

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Häromåret i Nederländerna såg jag STORA affischer om hur den nationella järnvägen lyckats med bedriften att driva tågen med 100% vindkraft.
  Jag skulle allt bra gärna träffa den som ansvarar för ”tidtabellen”, med tanke på att det var vindstilla den dagen jag tog del av detta budskap.

 2. Niklas skriver:

  Det är väl bara å kräva en lämplig batterikapacitet i tillståndet, så är väl problemet löst?

  • Göran skriver:

   Ja, rent teoretisk skulle det vara så. Det handlar bara om hur mycket du vill betala för din el. Kan ett pris på 10 kr per kilowattimme vara attraktivt?

 3. Jan Suhr skriver:

  De har samma problematik i England som här, häromdagen gick en av de största elleverantörerna ut med att man måste höja avgiften med 13% i höst på grund av ökade nätavgifter. Vindkraften kräver ett annat nät för att klara svajet i produktionen.

  Här hemma gnäller nu folk över att man höjer nätavgifterna också, de fattar inte vad det beror på för det har man inte berättat.

  • Göran skriver:

   Den störta förbättringen på energiområdet vad gäller verkningsgrad har man uppnått i elnäten. Nu ska man således gå åt andra hållet, verkar det som.

Kommentarer är stängda.