Jag kom för att lyssna

Dagens gästskribent är Nils-Axel Mörner.

Jag kom för att lyssna, sa Jenny Stiernstedt

Men gjorde hon verkligen det?

Knappast ett enda ord om vad de olika föredragshållarna sa och visade med mycket väl underbyggda fakta – men mycket om vilka personer vi är eller snarare påstås vara (SvD 2 mars, sid 8-10). Detta varvades med mycket stor journalistisk skicklighet ihop med citat och hänvisningar till så kallade fakta hämtade från Klimatpanelen och SMHI, liksom med den lobbyistiskt mästerliga förvillelsen att ”97 procent av forskarna är överens”. Sanningen är att mycket få geologer och astronomer (kanske 10-20%) håller med, kanske 50% oceanografer, men troligen 80-90% meteorologer (som därmed bara backar upp den egna disciplinen).

Därmed blev artikeln inte ovänlig, men mycket missvisande. Journalistiskt imponerande, men faktamässigt verkligt uselt.

tycker

Nils-Axel Mörner

specialist på havet

 

Tillägg: Jag (Mats) kommer med en längre fundering över mediabevakning av Climate Sense konferensen på måndag.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Jag kom för att lyssna

 1. mats skriver:

  Jag anser Stiernstedts artikel vara oärlig. Skriven med oärligt uppsåt.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Hon redogör trovärdigt för fysikens grundlagar för 50.000.000:kr utplundrade skattekronor , eller?

 3. Jan Andersson skriver:

  Det är väl bara ett typiskt kvinnligt sätt att lyssna: VAD du säger betyder inte mycket, men HUR du säger det betyder allt.

 4. Göran skriver:

  Allvarligt talat. Var det någon som deltog på konferensen som förväntade sig att det skulle bli en objektiv artikel? Jag tror de festa deltagare på konferensen som jag talade med och sade något om massmedias deltagande uttryckte något i stil med att de undrade vad för lögner eller skräp som skulle skrivas. Det var mer en fråga hur mycket eller lite lögn det skulle bli.

  Sett med facit i hand, borde alla åhörare på konferensen som talade med någon journalist sagt att de var klimathotsalarmister och var där för att höra vad dessa vetenskapsmän hade att säga.

  Det var en reporter från tidningen NyaTider med på klimatkonferensen. Om de har skrivit någon artikel ännu vet jag inte. Om de gör det lär den nog vara bakom en betalvägg.

Kommentarer är stängda.