Southpark media

Det finns en tecknad amerikansk TV-serie som var väldigt populär för 10-20 år sedan. Den heter Southpark och handlar om ett gäng ungdomar som med sin troskyldighet avslöjar vuxenvärldens förljugenhet. Huvudperson är Eric Cartman, en pojke som är lite knubbigare än de andra och gärna vill bestämma. När han har fel eller inte får som han vill, kniper han med ögonen och skriker – respect my authoritae!

En del av det roliga är alltså att han inte ens kan uttala auktoritet korrekt, det andra är att auktoritet inte är detsamma som att ha rätt eller att förtjäna respekt.

På det viset liknar Cartman på pricken gammelmedia som de uppträder sedan internets genombrott. De vet, borde begripa, att de inte är ensamma om någon auktoritet, men de försöker uppträda som om de vore det. Det hela blir mycket patetiskt, eller värre. För media har, kan ha, en viktig roll att fylla i ett fritt och demokratiskt samhälle. Men media försöker läxa upp och bestraffa det som de inte förstår och det som de inte kommit på själva.

De har blivit dinosaurier och deras reptilhjärna tycks endast kunna prestera NIMBY (Not In My Backyard) och respect my authoritae! Skrattretande, om det inte vore så allvarligt för vårt samhälle.

Invandring, klimat, äganderätt, privat företagande, välfärd är bara några exempel på stora frågor där media slutat fungera och bara kräver underkastelse till deras auktoritet. I ett sådant samhälle går det snabbt utför.

Svensk och amerikansk forskning redovisad i SVT 7/3  hävdar att människor som ogillar äcklig lukt är mer benägna att efterfråga auktoritärt styre. Med auktoritärt styre menar de konservativt. Det måste vara ett missförstånd, möjligen avsiktligt, för finns det något mer auktoritärt styre än den totalitära socialistiska staten?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Southpark media

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  ”finns det något mer auktoritärt styre än den totalitära socialistiska staten” frågar Du. Nu ska jag fatta mig kort och luddigt. Tveksamt!

 2. jnhbg skriver:

  På andra plats kommer i så fall de totalitära religionsstyrda staterna. Å andra sidan är det skit samma vilken som är värst av de statstyperna som kommer först.

 3. Göran skriver:

  Nu förstår jag hur det kommer sig att vänstern gillar att slänga urin och avföring på folk med åsikter de inte gillar. De vill förena sina dofter.

  Helt rätt att en socialistisk stat är auktoritär. Desto längre ut på vänsterkanten desto mer auktoritärt.

 4. Stefan Eriksson skriver:

  Om jag inte misstager mig tror jag varje avsnitt av Southpark börjar med informationen (från filmskaparna själva) att följande sändning är inte lämplig för personer under 15 år.
  Redan där kan man skönja det sarkastiska budskapet som följa skall. Avsnitten handlar i regel om hur tveksamt det politiskt korrekta kan uppfattas av personer med ett ”öppet, oförstört sinnelag”.

  I regel representeras de med ett ”fritt sinne” av barn som ännu ej har indoktrinerats in i den rätta ”PK-fållan”.

  Många skratt har de bidragit till, men ibland fastnar ”skrattet i vrångstrupen” på grund av ämnets allvarliga budskap.

  Konstigt att inte Svensk ”stasivision” har censurerat det hela, med dess innehåll av kritik mot det politiskt korrekta.

  • Göran skriver:

   Kan det ha varit en ironi att programmet egentligen inte var lämpligt för personer över 15 år?

   • Stefan Eriksson skriver:

    Jag tycker det är så pass skickligt gjort, så visst är det fullt möjligt att den ironin är inbakad där!
    I vilket fall: är man en inbiten pk människa, har man förmodligen inte sett något utav avsnitten. (inte av fri vilja i vilket fall). Och har oturen varit framme och man hamnat som åskådare till Southpark, ja, då lär denne göra vad som står i dennes makt att undvika det framgent.
    Så pass bra gjort är det.

Kommentarer är stängda.