Ingen stängsellag här

I New Mexico (USA) har privata intressenter byggt en mur mot Mexiko på privat mark. Företaget American Eagle Brick Company äger tydligen mark som utgör gräns mot Mexiko. Där har man under ledning av Steve Bannon samlat ihop resurser för att bygga en gallermur som knyter ihop två statliga mursektioner.

Eftersom USA inte har någon stängsellag (lag om stängselgenombrott, som gör det olagligt att i Sverige sätta upp stängsel som utestänger allmänheten från privat mark), så är det ingen som ifrågasätter rätten att sätta upp detta stängsel. Även om de hade sådan lag skulle den förmodligen inte gälla, eftersom man passerar en nationsgräns där det råder plikt att anmäla sig till myndigheterna om man vill passera. Man hindrar alltså ingen amerikan att röra sig på den amerikanska sidan gränsen.

Tidigare har man okontrollerat, men olagligt, kunnat passera utan att anmäla sig. Nu måste man hitta ett annat ställe att passera olagligt eller finna en officiell gränspassage där man kan anmäla sig för inpassage.

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Ingen stängsellag här

 1. Dandersan skriver:

  Arbetslösheten minskar i USA även bland papperslösa.
  Färre inkommande migranter.
  Det var detta Trump ville uppnå.
  Demokraterna hade samma syn på migrationen under Clintons tid. Fattiga lågavlönade i USA fick den omsorg de behövde då. Varför vill demokrater se lönepress hos lågavlönade?

  • Göran skriver:

   Det finns en enkel förklaring till att Demokraterna vill ha denna invandring. Invandrarna röster på Demokraterna. Så småningom kommer Demokraterna ta makten i USA för alltid. Sedan börjar USA sin vandring mot ett tredje världens land. De kommer att ta med resten av västvärlden på den resan.

   Därför behövs muren mot Mexiko. När muren är på plats och det finns en restriktiv invandringspolitik blir det svårare för Demokraterna att motivera att öppna upp gränsen. Men förmodligen kommer det inte att hjälpa.

   Flera amerikanska kommuner går mot samma öde som i Sverige. Konkurs på grund av socialistiskt styre och kostnader för invandring.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad är en “hemfridzon”?
  I “socialistsverige” träter vi fortfarande år 2019 om hur vi skall kunna skilja på din, min och andras egendom och grannen min ger fortfarande Löfven/Lööf oinskränkt rätt att stjäla större delen av min inkomst och när som helst mina tillgångar. Kan stängsellagen ha något med det att göra?

  • Mats Jangdal skriver:

   Stängsellagen är en del av det paket som blev resulatet av Fritidsutredningen på 40-talet. Andra delar är allemansrätten, strandskyddslagen, fisket med handredskap, mm.

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Du får måhända inte bygga stängsel som du vill, nej, men du är också skyldig att stängsla betesmark och hagar med djur. Se där ett litet kryphål för den kreative.

  Du får dessutom uppföra konstverk, om du har papper på att du är konstnär enligt staten – då håller dina kreationer “verkshöjd”; tycker man godtycke råder inom delar av offentlig förvaltning så är det inget mot vilken port/grindvaktsfunktion “verkshöjd”, examen från Konstfack, eller Biskops-Arnö har.

  Så hyr en lagom rabulist till konstnär att designa en installation med titeln: “Den lantliga nyborgerlighetens exkluderande xenofobi” eller något liknande säljande.

  Att vi mentalt friska ser ett staket, en mur eller liknande är en heeelt annan sak – det är en installation, ett verk som taaalar om viktiga saaaker i samtiiiiden, och så vidare. Bonus om du och konstnären hyr in nyanlända för själva jobbet.

  “De delar med sitt hantverk här med sig av erfarenheterna de har av att vara utestängda från det normala samhället – själva verket blir till en manifestation av ‘vi & dom’-uppdelningen . Jag känner att jag vill kommunicera hur viktigt detta är – alldeles för många kan isolera sig i sina egna kvarter och stadsdelar bara för att de tjänat mycket pengar aevle baevle sludder og vrövl” och så vidare ad nauseam.

  För inspiration – titta på valfritt kulturprogram på UR/SVT.

  Man kan också köra med ett gammalt knep: “Va? Vilken mur? Jaså det gamla stengärdet menar du? Det har stått där så länge jag minns; vi bättrar på det ibland så att det inte rasar. Det är därför det ser nytt ut på sina ställen. Du vet, man får faktiskt inte röja bort stengärden utan tillstånd för det är en viktig biotop för vissa arter!”

  Är man tillräckligt:

  A) Politiskt viktig
  B) Rik
  C) Kulturellt upphöjd

  så gäller inte samma regler.

  För oss andra gäller då:

  D) Var för jobbig
  E) Var slug, klurig och kreativ

  Så länge grannarna är med på noterna behöver man inte blanda inte dårhushjonen på myndigheterna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentarer inaktiverade.