Mann med bruten klubba

Michael Mann, klimatforskaren vid Penn state university som konstruerade den så kallade hockeyklubbsgrafen, för att visa vilken farlig utveckling som stod för dörren med våra koldioxidutsläpp, har förlorat domstolstvisten med Tim Ball. Detta har mycket stort symbolvärde för klimatskeptiker och för att tvinga fram fakta och sans i klimatdebatten.

Dr. Tim Ball var en av dem som påpekade att grafen gav en falsk bild av verkligheten och kunskapsläget. Han sa rent ut att Michael Mann belongs in the state penn, not Penn state. Alltså att MM hör hemma i fängelse, inte på universitet.

För det blev Ball stämd av Mann för förtal. I sitt försvar krävde Ball att Mann skulle redovisa vilket underlag han använt för att konstruera grafen.

Detta har Mann vägrat, med påståendet att det är privat egendom. Men hans universitet sa att det är deras egendom och inte hans privata. När han fortsatte vägra lämna ut data var den logiska utgången av rättegången given.

Rättegången har pågått i nio år och kostat miljontals dollar, pengar som Mann nu måste betala.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Mann med bruten klubba

 1. Tege Tornvall skriver:

  Det blir nog att gripa till tiggarstaven. Men svenska alarmistiska debattörer och skribenter hänvisar fortfarande till Mann som oomtvistlig ”expert”.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Mann stämde väl även Mark Steyn?

 3. Åke Sundström skriver:

  Äntligen, den förste (?) klimatskojaren som blir så grundligt avslöjad i en domstol och därtill döms att betala miljontals dollar i rättegångskostnader. En bra dag för alla hederliga skeptiker!

 4. SasjaL skriver:

  Jag ångrar att jag inte skrev några noteringar under de ’bonuslektioner’ i matematik min klass fick, när vi stundtals låg före studieplanen. Vi behövde inte det, men … Detta var under min gymnasietid på början av 1980-talet och läraren, som vi även hade i fysik, var en av de mest engagerade jag någonsin haft.

  Under dessa lektioner tittade vi på avancerad matematik på universitetsnivå och den specifika lektionen jag tänker på berörde hur man skapade en ekvation, som alltid genererade en graf med formen av en hockeyklubba. Jag hyser inga tvivel om att M.E. Mann kunde redan själv eller hade tillgång till den kunskapen, vid skapandet av hans ökända graf.

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  ”Jag har hemliga data som jag inte kan visa, men jag är vetenskapsman, så ni vet att det är sant.”

  Var har man hört den valsen förr?

  Ah, just det – oräkneliga fabler och folksagor där Coyote, Anansi, Loke eller någon liknande säger ”Lita på mig”.

  Eller ”Den enda vägens politik”, ”Värdesäkra pensioner”, ”Civil kärnkraft har inte med produktion av kärnvapen att göra”, ”den här skatten/avgiften är tillfällig”, ”privatisering ger större valmöjlighet och sänker priset”, med mera.

  Föredrar att Labero och Truxa får sköta trolleriet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Åke Sundström skriver:

   Ditt sista exempel. det om privatisering, platsade väl inte så bra i din i övrigt annars så korrekta uppräkning. Men visst kan den fria konkurrensens positiva effekter liknas vid trolleri. Fast alldeles på riktigt, i motsats till Truxas trixande. Men, som alltid, ett inkompetent genomförande kan sabotera även en välmotiverad åtgärd.

  • Göran skriver:

   “privatisering ger större valmöjlighet och sänker priset”

   Jag förmodar att du avser att vad politikern säger är mest lögner eftersom de aldrig har genomförts någon privatisering utan i princip har bara myndighetsutövning delats upp i flera delar och varje del har kallats för ett privat företag.

   Det är inte själva ägandet det handlar om utan att en verksamhet fritt får bestämma över sig själv och är 100 % utsatt för konkurrens.

 6. Dandersan skriver:

  Mann har ännu plats som expert på klimat, bla inför senaten. Det är uppseendeväckande.

 7. Perra J skriver:

  Intressant utveckling i fallet. Jag har länge haft den misstanken, särskilt sedan Climategate-mailen släpptes: https://perraj.com/2019/02/13/klimathotet-och-climategate/

 8. Ove Lilljequist skriver:

  Michael Mann’s klimatklubba har varit bruten länge. Redan när jag skrev nyhetsbrev till Klimatgruppen fram till 2015 hade en kanadensisk statistiker vid namn Ross McKitrick (se Google) avslöjat att Mann’s statistiska räknemetoder var rent fusk.
  Efter det att Mann publicerat sin kurva i tidskriften Nature, som omisstänksamt accepterade den utan kontroll av bakgrundsdata, och IPCC gjort den till en del av sina katastrofpredikningar i en av sina Summary for Policymakers, begärde McKitrick att få se data och räkneprogram. Mann vägrade under 5 år att lämna ut någonting, men tvingades till sist under Freedom of Information Act att lämna ut allt.
  Och McKitrick kunde visa att räkneprogrammen var så snedvridna att praktiskt taget alla data resulterade i den berömda och sedermera beryktade hockeystick kurvan. Spydiga kritiker sa att om man läste in telefonkatalogen skulle det ge en hockeystick kurva.
  Nature bad om ursäkt att man inte kontrollerat materialet, och IPCC droppade kurvan från sin klimatpredikan. Men Mann har fått fortsätta sin verksamhet trots avslöjat fusk.
  Se även Power Line John Hinderaker.

 9. Kristian skriver:

  Haha!

  Att basera hela sitt resonemang på siffror man inte vill visa – det skall en särskild sorts arrogans till för att tro att det skall hålla i längden! (Fast det har ju bevisligen hållit i nio år ..)

Kommentarer är stängda.