Förvanskad klimatrapport

Dagens gästskribent är Tege Tornvall

FN:s klimatpanel IPCC släpper snart sin sjätte sammanfattning (AR 6) för beslutsfattare om Jordens klimat. Den skall bygga på den samlade klimatforskningens observationer, fakta och rön. 

För tidigare sammanfattningar (AR 1-5) har bakgrundsrapporterna varit mycket osäkra om eventuell mänsklig påverkan på klimatet. Men panelen har i slutna förhandlingar skärpt denna osäkerhet, nu senast till 95-procentig visshet för betydande mänsklig klimatpåverkan. 

Sedan har panelen i efterhand anpassat bakgrundsrapporterna för att passa denna framförhandlade visshet. Det är mot denna bakvända och förvanskande arbetsordning som kritiken mot IPCC och dess klimatlarm vänder sig.

Sammanfattningarna skrivs i flera steg. Till den senaste (AR 5, 2013) gick det till så här enligt IPCC:s egen beskrivning:

För en första genomgång anlitades 659 experter från 47 länder. En andra genomgång gjorde ca 800 experter från 46 länder samt representanter från 26 regeringar. En sista genomgång gjorde representanter från 38 regeringar. Totalt omfattade genomgångarna 1.089 experter och representanter från 55 länder och 38 regeringar. 

IPCC försäkrar att alla var experter. Men till den föregående sammanfattningen AR 4 (2007) var runt en tredjedel inte etablerade forskare utan studerande eller från olika organisationer. Det visade den grävande kanadensiska journalisten Donna Laframboise i sin bok ”The Delinquent Teenager”. 

Laframboise lät ett 40-tal personer från tolv länder granska alla 18.531 referenser som låg bakom AR 4. Av dessa visade sig minst 5.587 vara icke fackgranskade (minst 30,1 procent).

Redan inför IPCC:s andra sammanfattning (AR 2, 1995) skärpte panelen basrapporternas osäkerhet om mänsklig påverkan. Det fick många medverkande forskare att i protest lämna IPCC. Vad politiker och media uppfattar som gällande vetenskap är alltså en kraftig överdrift utan faktiskt stöd i basrapporterna.

Av FN:s och IPCC:s medlemsstater är bara en av nio en fullvärdig demokrati. De flesta är auktoritära eller rena diktaturer. Men alla har en röst var. 

Det förvandlar klimatpanelens möten till rena huggsexor om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder USD per år till fattiga länder för att de skall avstå från kol, olja och gas för sin energiförsörjning – med påstått klimathot som förevändning.

Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Förvanskad klimatrapport

 1. Dandersan skriver:

  I SVD så tycker man att de 11 000 som skrev på för klimatet är 15 ggr fler än de 700 som inte oroades i en skrivelse nyligen.
  I en demokrati så är detta relevant!
  Därför behövs media.
  Media har i detta ämne dock mist sin trovärdighet-delvis genom att väga rapporters tjocklek för att väga frågans vikt!

  • Göran skriver:

   Det finns en petition med 41.847 vetenskapsmän som skrivit under att människan inte påverkar klimatet i någon större utsträckning.

 2. Göran skriver:

  Angående petitionen med 11.000 underskrifter. En av vetenskapsmännen heter Mickey Mouse.

  Lite mer uppgifter i följande video:

  https://www.youtube.com/watch?v=APDgD6sHPQk

  • Göran skriver:

   Desto mer läser om denna petition desto löjligare blir den. Av de 11.000 vetenskapsmännen är 2.500 studenter.

   Enligt petitionen är rika orsaken till klimatkrisen. I verkligheten är det så att desto rikare ett land är desto mer bryr de sig om naturen.

  • Göran skriver:

   Petitionen är hysteriskt rolig. Två personer som skrivit under. En är djurskötare och en annan är gynekolog.

   Jag undrar om journalisterna på SvD läste något ur den där petitionen.

 3. KPV skriver:

  Dumbledore är också en av de 11000 och någon som kallar sig Aardvark=Myrslok.

 4. Stefan Eriksson skriver:

  Jag har sett i ”flödet” av analyser att det finns namn på listan där den namngivne är salig avliden sedan 10 år.
  Så ”Greta” har väl rätt ändå, att människor dör när tiden är inne. Klimatcirkusen kräver sina offer.
  Men något ”lurt” är det väl när de kan skriva på sådana här petitioner.

 5. Mats Jangdal skriver:

  SVT pudlar inte, de går istället till attack mot klimatförnekare. Här med en forskare i limnologi (sötvattenskunskap) som alibi.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/musse-pigg-skrev-pa-klimatupprop

Kommentarer är stängda.