Först åt pepparn?

Dagens gästskribent är Tege Tornvall

Sverige och övriga Europa upplever nu en till stor del självförvållad energi- och försörjningskris. Det har många svenska media också konstaterat och kritiserat.

Tyvärr är media medskyldiga till detta genom angrepp på kolbaserad energi och krav på mer vind- och solkraft för ökad svensk elproduktion för framtida behov.

För att möta dessa behov har kärnkraft åter kommit till heders, nu med ny teknik. Det är ett sent men välkommet uppvaknande till verkligheten.

Det blåser sällan lagom för vindkraft och är sällan nog med solsken för solkraft. Jämn och tillförlitlig elproduktion kräver vatten-, kärn- och kolbaserad kraft.

Men vattenkraften kan knappast byggas ut mer, och sex av tolv kärnkraftverk är nedlagda. För kolbaserad kraft återstår bara Karlshamnsverket.

Därför räcker vår nuvarande elproduktion ofta inte för dagens behov – och definitivt inte för morgondagens. Detta har kunnigt folk inom kraftbolagen länge påpekat för döva politiska öron.

Vaxet i öronen är MP med orimligt stort inflytande. MP styr mycket i svensk politik med ibland rent samhällsfarliga förslag och åtgärder.

De flesta av dessa är rent planekonomiska. Med dem släpper borgerliga politiker in samma socialism bakvägen som de annars bekämpar i debatten.

Detta genomskådar kloka väljare och slits mellan borgerliga partier med grön trojansk häst i bagaget och andra, som ser klimatfrågan klart men har nationalism och främlingsfientlighet i bagaget.

Med klimatlagen som en våt filt över allt svenskt samhälls- och näringsliv blir därför klimatfrågan skiljelinjen mellan önsketänkande och verklighet.

Det är nu dags att kritiskt granska Sveriges, EU:s och västvärldens klimatpolitik, inte utifrån FN:s och klimatpanelen IPCC:s syn utan utifrån verkligheten.

Annars går det nog åt pepparn. Men det kanske det först måste göra för att tvinga de ansvariga till insikt?

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Först åt pepparn?

 1. Bengt Holmgren skriver:

  Främlingsfientlig? Invandringskritisk. Särskilt massdito.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Frihetsportalen och medverkande och kommentatorer skriver klartext vad det handlar om utan omskrivningar. Det finns fler men Mats och Frihetsportalen gör utmärkt själ för namnet.
  Det är ”satanism” motståndare till folket håller på med kort och brutalt.
  Skall testa en detalj med Mats ang valmanskåren och dess möjlighet med ev valpåverkan.
  Hittat i EpochTimes.

 3. Pingback: Först åt pepparn? | ulsansblogg

 4. Pingback: ARBETE /kar

 5. Mats Jangdal skriver:

  ” har nationalism och främlingsfientlighet i bagaget”
  Tege, det kan inte var fel av ett politiskt parti i riksdagen att värna det egna landet. Att det kallas främlingsfientligt är en del av dess motståndares osanna retorik för att smutskasta partiet. När du upprepar det bidrar du dels till smutskastningen, men också till desinformationen om vad partiet står för, inklusive dess ståndpunkt i klimatfrågan. En ståndpunkt som du egentligen vill lyfta fram som något gott.

 6. Mats Jangdal skriver:

  Läs gärna MRRS skrift om Skrivelse till Regeringen, Klimatlagen, med mera.
  https://mrrs.se/wp-content/uploads/2023/03/MRRS_1-23ok.pdf

 7. Jan Andersson skriver:

  Hur många år har inte miljöfantasterna härjat! De är så etablerade och deras idéer är så rotade i vanligt folks medvetande att det inte går att ändra på nu. Elprischocken var en möjlighet, men har nu vänts till att det är ännu mer akut att bygga fler vindkraftverk eftersom de inte löser problemet. Det är ingen risk att miljöpartisterna blir arbetslösa på länge än.

 8. Jan Andersson skriver:

  Den som vill veta hur Sverige byggdes för inte så längesen finns:
  https://www.filmarkivet.se/category/industri-och-naring/

 9. Jan Andersson skriver:

  Att allmänheten påverkas av media är inte så egendomligt eftersom det är den enda information som finns. Och eftersom alla vill veta så fantiserar man istället när det finns luckor i informationsflödet – vanligt i företagsvärlden. Vad är det för fel på oss och våra produkter när lönsamheten sviker? Varför fick VD:n gå? Men det behöver inte alls vara något fel på det egna företaget, utan på den största kunden som inte har råd att köpa längre.

  Det är egendomligt att Sverige idag måste följa EU:s kärnländer i fotspåren. Tysklands egendomliga ”Energiewende” har från första början varit orealistiskt. Och varför måste lilla Sverige alltid vara Bror Duktig och hänga på ett land som startat två världskrig och gjort sig av med sin viktigaste näringsgren – bilproduktionen, vilket är helt hjärnsläpp. De första allvarliga tecknen i skyn — tung kritik mot vindkraftseländet kom för fyrtio år sedan, och den helflummiga idén med ”växthuseffekten” har varit starkt ifrågasatt nästan lika länge.

  Under samma tid har Kina byggt upp hela sin kvalitetsindustri med högklassig elektronik och har i princip tagit över världens personbilsproduktion på gott och ont.

  Varför har inte kritiken mot nedmonteringen hörts tydligare?
  Det yttersta ansvaret ligger på de som hade att hantera näringslivsfrågorna i Europa och deras oförmåga att sakligt informera medborgarna.

  Jag minns en pytteliten infoskrift från Centerpartiet i valkampen på nittiotalet, tryckt på brunt ”miljövänligt” dåligt papper där man pedagogiskt gick igenom alla energislag för att lista deras för- och nackdelar. Inget var bra, alla var dåliga på ett eller annat sätt.

  Jag häpnade sedan över att de fick en enda röst i valet.

  Idag behöver vi en ny sådan lista där våra valda ombud för Sveriges folk presenteras med deras för- och nackdelar – innan det har gått helt åt skogen.

 10. Jan Andersson skriver:

  Sverige har tydligen nu äntligen infört ett säkerhetsavstånd vid olyckor med elbilar på etthundra meter. Detta skrev de initierade om för snart fem år sedan:

  https://sbrservice.se/wp-content/uploads/2020/11/NBA-18-No2.pdf
  Läs från och med sidan 16.

  Är det viktigare för Sverige att vara med i de stora pojarnas och flickornas nonsenslekar än att gå hem och fundera själv?

Kommentarer är stängda.