Data, NHS, Amazon och Brexit!

Labour satsade allt de hade i valkampen mot Boris Johnson. Jo, det var en kampanj mot honom personligen. Förutom Brexit, som var den stora tvistefrågan, kastade labour in den offentliga sjukvården, NHS, i hopp om att kunna vinna på en distraktion.


Den offentliga vården i Storbritannien har nämligen slutit avtal med bland andra Amazon om att dessa ska få dammsuga alla offentliga datasystem för att få fram data som Amazon kan använda för att marknadsföra exempelvis mediciner mot vården och patienterna. Man ska uttryckligen inte få ta del av patientjournaler.


Andra uppgifter gör gällande att rena medicinföretag ska ha beretts tillgång till patientjournaler, som eventuellt är avidentifierade. Men samkörning av flera dataregister kan ofta vaska fram en mycket liten grupp tänkbara personer, ibland bara en enda tänkbar som passar i profilen. Företag som Merck, Bristol-Meyers Squibb och Eli Lilly nämns i samband med detta, samt att NHS dataavdelning CPRD tagit emot 10 miljoner pund 2018 för detta.


Labour har kört det som en valfråga, om detta är en del av verkligheten efter Brexit, att britters hälsa säljs till amerikanska företag när man inte längre är medlemmar i EU. Frågan, förutom brexit-rekvisitet, är väl befogad även i Sverige och hela EU med för den delen. Hur beroende är vi amerikanska datajättar? Att britterna inte lät det avgöra valet visar på en större integritet än det som ryms i datafilerna.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Data, NHS, Amazon och Brexit!

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  och så 5G på detta…

 2. Göran skriver:

  Hälsa är som med klimatet. När ska folk vakna upp och lyssna på vetenskapen och förstå att det som stoppas in i en kropp orsakar vissa processer i en kropp. Idag tror säkert 99 % av alla människor att piller är lösningen på allt som har med sjukdom och hälsa att göra. Lika många tror att en läkare vet all inom hälsa och sjukvård. Om de bara visste hur lite läkarna vet.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är många och mycket som distraherar i politiken men varför försvann plötsligt både David Cameron och Nigel Farage och all fokus på Boris Johnson?
  Var det möjligen inte deras ursprungliga budskap som satte Brexit i rörelse?

  • Mats Jangdal skriver:

   Cameron blev ju utbytt som PM, mot May var det väl. Brexit party ställde inte upp i det här valet och de uppmanade sina väljare att rösta Tory, det var det enda säkra menade de.
   Så det är väl inte så konstigt att ingen av dem syntes till.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Så Cameron tog inte initiativet till en folkomröstning för utträdet ur EU och Farage var inte den som ”klädde” av och avslöjade Junker, Verhofstadt och den värste av dem alla socialisten Martin Schultz?
    Att svenska folket undanhållits denna formidabla föreställning förvånar mig inte.

    • Mats Jangdal skriver:

     Cameron blev väl så att säga tvungen att initiera en folkomröstming. Men han var ju remainer, så när han fick det svar han ville ha lämnade han över till May.

     Farage har hållit på länge och avslöjat misshälligheterna.

Kommentarer är stängda.