Klimatreligionens nånannanism

I tusentals år levde vi med olika hedna religioner, där personliga totem och familjens husgud var viktiga inslag. Jordnära religion som till stor del handlade om att överleva vardagen och att kunna se framåt mot en lättnad i någon form.


Innan vi blev protestanter levde vi en kort tid med katolicismens auktoritetstro med latinet som hokuspokusspråk för att undgå folkets granskning och kritik. I femhundra år var vi så katoliker.
Nu har vi varit protestanter lika länge och den tron har mer eller mindre avvecklat sig själv. Så kan det bli med en religion vars huvudbudskap på ett sätt kan sägas vara tvivel och kritik. När det religiösa samtalet förs på ett språk alla förstår. Tvivel om guds existens, tvivel på den egna godheten. Kritik mot prästerskapet och förkunnelsen. Tvivel och kritik både på och mot den världsliga makten.


Många avstår därför idag helt från religion. Andra återgår till något som liknar hedendomens personliga totem och husgudar. Ytterligare andra verkar söka sig till något man inte förstår, för då går man fri från eget ansvar, från skuld.


Förs samtalet på ett språk man inte förstår, exempelvis naturvetenskapens, blir man utlämnad till att tro på auktoriteterna i ämnet. Än värre blir det om ett prästerskap går emellan folket och den verkliga kunskapen och det prästerskapet larmar om domedag och helveteshetta. Med ord man inte förstår, på ett hokuspokusspråk man inte behärskar och med ett budskap som inte får ifrågasättas. Barn föses fram som sanningsvittnen till vår beskådan.


Som vanlig människa kan man bara ge sig hän och tro, vilket man också uppmanas till. Någon annan kommer att lösa alla problem. Bara man ger dem makt och alla sina pengar. Jesus offrade sig på korset för våra synders skull. Klimatprofeterna offrar sig i jetset-liv på årliga COP-möten för våra klimatsynders skull. Med gott samvete kan vi överlåta åt andra att rädda världen undan undergången, bara vi ger dem allt vi har och lite till. Detta lite till kan vara vår frihet och vår värdighet. Utan våra pengar, frihet och värdighet har vi ingenting, kan aldrig göra uppror mot det falska prästerskapet och den oärliga eliten. Men det säger de förstås inte.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Klimatreligionens nånannanism

 1. Ivar Andersson skriver:

  Idag är det klimathotet som är religionen. Muslimerna vallfärdar till Mekka medan de klimathotsreligiösa vallfärdade till Madrid i början av månaden. Trots två dagars väntan uppenbarade sig inte koldioxid Guden. Klimathotet finns bara i IPCCs klimatmodeller medan vädret varierar som vanligt (årsmån).

 2. Mats Jangdal skriver:

  Idag kl. 10.00 ska regeringen lägga fram sina 100 steg för införande av klimatdiktatur.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  När tio Guds bud och Mose lag ersätts med ”SOCIALISM” hänger jag dåligt med och än så länge får man lämna det vulgära patraskets form för gemenskap.
  Klimatdiktaturen kanske tvingar tillbaka oss i det socialistiska helvetet, vem vet?

 4. Göran skriver:

  I de flesta länder på jorden existerar ingen frihet. I de länder där det finns frihet vill ungdomarna avskaffa den.

  När jag kommer i samspråk med någon som klagar på företag och kapitalism säger jag alltid att denne själv kan starta företag eller kunde har gjort det och visat rent praktiskt hur ett företag ska skötas, vilka löner arbetarna ska ha och vilka goda exempel med arbetsmiljön som ska vara. Där tar samtalet också slut.

  Vad jag med det vill illustrera är att inte det ofria samhälle som ungdomarna vill ha kommer det att vara brist på precis allt, eftersom det inte kommer att finnas någon som skapar ett överskott.

  • Jan Andersson skriver:

   Exakt. Det är inte staten som öppnar en ny fin matbutik i kvarteret, eller som säljer varma vinterskor till rimligt pris. Och varför håller vissa lanthandlare fortfarande ut trots ständigt minskande kundunderlag med allt mindre att handla för när pendlarbilen har tankats? När sågverket och dörrfabriken till sist slår igen på grund av billigare EU-sanktionerad import från Polen stängs också närbutiken och alla hus i byn blir osäljbara. Tänk på det när du åker förbi in till stormarknaden i staden.

   Staten kunde ju släppa något på monopolet och tillåta vin- och starkölförsäljning i vanliga butiker (som i Finland, till och med kyld öl, vilket inte ens Systembolaget får tillhandahålla i Sverige) men så kan vi ju inte ha det, för då skulle de primitiva lantisarna här snart supa ihjäl sig.

   Trots att lanthandeln kanske överlever, och hela byn, och folk kan bo kvar. Men då minskar den lukrativa spritförsäljningen; i Finland går Alkobutikerna så dåligt att man diskuterar nedläggning. En stor hyckleriskatt som försvinner. Och så kan vi ju inte ha det, för skatt är det viktigaste som finns, sen kommer ingenting på en bra tag.

   Sverige är en fiskal stormakt, och alla skattebyråkrater i hela världen beundrar oss för det. Eller?

 5. Thomas Gunnarson skriver:

  Vetenskapen har hävdat att de är den ”nya” religionen. Skriften är Darwins bok. CERN är katedralen… Naturen är gudomen..
  Troligen blir detta en kort parentes i historien. Varför?
  Fram till Darwin fann det en Gud som styrde allt. Med Darwin så blev naturen gudomen… Naturen styrde allt med en Guds visdom.. (vissa märkligheter insåg man hade hänt, som dinosauriernas utplåning, men det kanske var någon slags ”Guds straff”…?)
  Darwins evolutionsteorier blev en dogm, en vetenskapsreligion, som innebar en trygghet för mänskligheten – den verkliga Guden var identifierad.
  Det innebar också att bara människan kunde vara syndaren i paradiset, Satan själv, då hela planeten skulle kunna vara ett paradis – utan människan.
  Men så var det någon som funderade på dinosauriernas utplåning… Vetenskapen som religion började tvivla på sig själv, vilket naturligtvis innebar stora protester inom det etablerade prästerskapet/vetenskapsmännen. Flera tänkare började studera sin omgivning, Naturen – Gudomen, och fann att Naturen kanske inte var en Gud. Tvivlare och gudsförnekare, blev reaktionen.
  En proteströrelse uppstod som påstår att Planeten – Naturen är närmast ett offer för en grym tillvaro – Universum – där livet på planeten ständigt hotas till sin existens – av ”anfall” från rymden… (bevisen hopas, inte bara det som utplånade dinosaurierna utan ett ”anfall” för bara 12900 år sedan som nästan helt utrotade däggsdjursmegafaunen, mammuts, sabeltiger, jättetrögdjur, med flera…)
  Den trygga Gudomen – Naturen är kanske inte så mycket Gud och vad innebär det då för oss människor? Att leva i en värld utan en Gud?
  Är det så märkligt att Greta finns?

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Gretas föräldrar tror dom kan sätta ”Greta” i Guds ställe?

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Det är litet fascinerande att miljövänstern i Sverige går samma väg som vänstern gjorde i Iran innan Iran blev en muslimsk stat… även om Islam var den dominerande filosofin även under shahen… Svenska kyrkan är numera ariansk, dvs Jesus var en profet som Muhammed och kan därmed inte vara Guds son för i en feministisk kyrka kan givetvis ingen man vara mer än en kvinna utan tvärtom… Så därmed är Greta dagens Svenska kyrkas främsta profet…för då har allt blivit fullbordat. (Att sedan imamerna ”rensar bordet” när det blir aktuellt är kanske en senare fråga…)

  • Mats Jangdal skriver:

   Som du vet har jag svårt att ta till mig konceptet gud, varför något sådant skulle behövas. För mig är det Kalle Anka alltihop.
   Kanske satiren i mitt inlägg inte gick fram?

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Att jag ironiserar över Richard Dawkins uppfattning om CERN som ”Vetenskapens katedral”, innebär ju bara att Gud kan vara vad som helst och att religionen som fenomen är som skapat för politisk manipulation. Men en religiös tanke är också en personlig drivkraft, som man personligen kan fundera på huruvida man själv är ”drabbad”… (Jag roar mig gärna med att påstå att ”människan aldrig varit på månen”. Effekten hos en ”vetenskapstroende” är fascinerande att beskåda. Den troende blir våldsamt upprörd och klarar inte att ens fundera på om det kan ha varit en propagandabluff… så nog finns det ”religiösa” reaktioner även i sådant som man vanligen inte kallar religion, – ”vilket skulle bevisas”.)

   • Lars Mellblom skriver:

    Undertecknad instämmer, men, vi kan inte förneka att religiositet av ett eller annat slag finns i de flestas sinne. Vi som inte tror alls befinner oss nog i Bellkurvans yttersta utkant. Det måste vi förhålla oss till, med insikten att det är något vi inte kan ändra..

    • Lars Mellblom skriver:

     Instämmer med Mats kl 14:26.

     • Thomas Gunnarson skriver:

      Som jag påpekar så är Svenska kyrkan numera ariansk. En process som har sina historiska effekter som man kan studera i Nordafrika, där befolkningen var ariansk för 1500 år sedan. Vi borde faktiskt fundera på det istället för att raljera över det… (vad hände sedan med arianismen…?) Vill vi ha det så?

 6. Stefan Eriksson skriver:

  Jag vill bara lägga till att utöver tro och vetenskap har mänskligt leverne ett annat mer påtagligt problem som i så fall kan sammanfattas med begreppet politik.
  Politiker har i alla tider missbrukat vetenskapliga rön och trossatser för ett självuppfyllande av sin egen existens.

  Vare sig tro eller vetenskap har lyckats hålla politiska överväganden stången, tvärtom de har för sin existens gjort sig avhängiga den födkrok som medgivits, vare sig politiken utövats i formen av en diktatur eller demokrati.

  Ett framgångsrikt samhälle kan knappast lyckas utan relativt vattentäta skott mellan dessa fenomen.

  Apropå politik: som just inte har något med vare sig tro eller vetenskap att göra:
  https://www.zdf.de/nachrichten/heute/umstrittene-ostsee-pipeline-us-sanktionen-gegen-nord-stream-100.html

Kommentarer är stängda.