Träden och CO2

Vi tar det en gång till. Alla gröna växter behöver koldioxid, CO2, för sin andning och sin tillväxt. Processen kallas för fotosyntes och har formeln 6CO2 + 6H2O + solljus ger C6H12O6 + 6O2. Allt det kol som bygger upp växterna, oavsett det är gräs, ekar eller gigantiska seqoiaträd tar växterna upp ur luften genom sina klyvöppningar.


De ämnen och det vatten som tas upp ur marken är mera som katalysatorer och underhållande komponenter till den stora processen, som är tillväxt via fotosyntesen. Därför består växterna till allra största del av kol. Detta kol kan förbrännas, oxideras med syre och åter bilda CO2.


Det spelar ingen roll varifrån kolet i koldioxiden kommer. Är det kol som förenats med syre till CO2, så fungerar processen. Om det kommer från olja, naturgas, stenkol, brunkol, torv, trä, halm eller något annat spelar ingen roll för växterna.


Ökar mängden koldioxid i växternas miljö så växer de bättre, tål torka bättre, tål sjukdomar, gnag och betning bättre. Ja, hela världen mår bättre. Att försöka minska eller begränsa halten koldioxid i luften från den relativt låga nivå den nu befinner sig på är rent destruktivt, för människa såväl som för annat liv på planeten. Carbon Capture är ren dårskap.


Vi människor (och djuren) fungerar annorlunda än växterna. Vi är visserligen också till största del uppbyggda av kol i olika föreningar. Men vi måste äta detta kol, exempelvis i form av gröna växter för att få i oss näring. Att enbart leva på växter kräver ett mycket specialiserat matsmältningssystem, som exempelvis alla idisslare har.


Vi andra kräver mer högvärdig föda, som kött, mjölk och ägg. Får vi inte den födan får vi bristsjukdomar. Det är till och med så illa att utan sådan föda utvecklas inte vår hjärna till full kapacitet när vi växer upp, eller fungerar sämre hos den vuxne.


Så kommer vi till det fiffiga! I och med att vi ätit kol, så måste vi också göra oss av med sådant kol som vi inte behöver och som annars riskerar att bli slaggprodukter i våra kroppar. En del förs naturligtvis ut bakvägen, men en stor del lämnar kroppen varje gång vi andas ut. Då är koncentrationen cirka 40.000 ppm i utandningsluften, att jämföra med 400 ppm i luften.


Fotosyntesen går lite förenklat, baklänges i våra kroppar. Komplicerade kolhydrater och fetter bryts i flera steg ner så att de liknar sockerarten C6H12O6. Tillsammans med det syre vi andats in och som förs runt i blodet bryts dessa bindningar upp och vi får energi (indirekt från solljuset) så att vi kan röra oss. Ut andas vi koldioxid och vatten, CO2 och H2O. Så länge solen skiner så där lagom som den skiner på livet här på jorden kommer det kretsloppet inte att stanna.


Trots all denna väldokumenterade kunskap om koldioxiden som livets gas och dess kretslopp, väljer Energimyndigheten av politiska skäl att satsa på CCS, koldioxidlagring.
Det där om vår andnings del i kretsloppet kom inte med i denna annars utmärkta video.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Träden och CO2

 1. Anders Rydén skriver:

  Att släppa ut fossilt kol är inte lika farligt som att frigöra kol från våra matjordslager.
  Matjord lagrar upp 60% vatten, försvinner matjorden blir det som att hälla vatten på en presenning när det regnar.
  Allt vatten rusar till den lägsta punkten.
  Mellan regnperioderna är det å andra sidan varmt och torrt.
  Det är dessa effekter vi ser i bland annat Australien nu.

  Det finns förstås en massa andra negativa effekter om matjorden försvinner.

  Ett växande lager med matjord suget lätt upp ett eventuellt överskott av fossilt co2 från atmosfären.
  Skördarna blir bättre och säkrare också.

  • Dandersan skriver:

   Lera!
   Är inte matjord men har en förmåga att binda vatten. Gravitationen förmår inte dränera leran.
   Rötter har en enorm sugförmåga som kan tillgodogöra sig vatten från lera.
   I jordar utan lera så är det som du säger gravitationen som styr och tillsats av biologiskt material ger fukthållning.
   Allt biologiskt material bryts ner under jorden om det inte lagras in syrefritt.
   Maskar mycel och annat gör jobbet.
   Andningen kom väl med i klippet ovan, på ett tydligt sätt. Ut och trädet blev större!

   • Mats Jangdal skriver:

    Jo, andningen kom med som en bisats. Kanske petigt av mig, men jag hade önskat en mer utförlig redovisning av det kretsloppet. Vill att de som inte är med på det kan få det tydlgt förklarat. Men det kanske är en annan video.

 2. Ivar Andersson skriver:

  ”Då är koncentrationen cirka 4000 ppm i utandningsluften, att jämföra med 400 ppm i luften.” Utandningsluften innehåller 4% koldioxid dvs 40000 ppm.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Undrar hur många av de så kallade svenska ”politikerna” som kunde svarat tillfyllest på frågorna?
  Eller, det kanske inte är ett krav för att mottaga utplundrade skattepengar?

 4. Tege Tornvall skriver:

  Utmärkt genomgång. Men du tappade nog en nolla i utandningsluften, som väl innehåller 40.000 ppm koldoixid = 4 procent.

 5. SasjaL skriver:

  Tycker det är lite underligt att något som skall finns med i allmänbildningen, dvs lärts in i grundskolan, ska vara så svårt att komma ihåg för vissa.

 6. Göran skriver:

  När vi förbränner fettet i våra kroppar blir det koldioxid och vatten. Om vi fastar förbränner vi mer fett än normalt. Jag förmodar att Miljöpartiet kommer att förbjuda människor att fasta.

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  Vanan trogen tänker jag på det politiska mer än det naturvetenskapliga.

  Jämför med hysterin kring slutförvaring av kärnbränsle. Underjordiska, bombsäkra valv med kapslar som skall hålla minst 100 000 år. Som skall skapas och levereras av privata intressen som får betalt med skattemedel.

  Carbon Capture känns likartat. Massiv överföring av enskildas medel till fåtalet via staten som indrivare. Inte direkt fri marknad, inte. Snarare totalitär kapitalism, eller modern postdemokratisk feodalism.

  Känner en geolog och har tidigare fått höra av denne lite om problemen med ”kolfällor”. Först skall man hitta lämplig plats att prospektera, med rätt bergarter i rätt konfiguration. Sedan skall det vara tektoniskt stabilt. Sedan skall man lösa problemet med att gasen kan ändra karaktär på grund av tryck och värme (där blev han så teknisk att jag inte hängde med men vissa egenskaper kan tydligen förstärkas/försvagas om man komprimerar otaliga kubikmeter C02 på 600 meters djup). Dessutom får det inte vara risk för läckage eller utpysning, då det kan stiga och påverka grundvatten väl det når så högt, och gasen kan dessutom påverka olika bergarter på vägen upp; frätning och ökad porositet tror jag det var som var den stora risken.

  Det låter som ett perfekt skattesnyltarprojekt för banker, storföretag och multinationella investeringsbolag i mina öron. Dyrt, olönsamt och hög risk för finansiären, ingen bortre horisont, och politiskt omöjligt att stoppa väl det börjat. Inte ”military-industrial complex” så mycket som ”global capitalist complex” eller ”Environment-industrial complex”. Big Eco, kanske man kan kalla det.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentarer är stängda.