Dr Sucharit Bhakdis frågor

Sucharit Bhakdi är professor emeritus i medicinsk mikrobiologi vid Johannes Gutenbergs universitet i Mainz, Tyskland. Han har både på Youtube och ett öppet brev till Angela Merkel ställt fem konkreta frågor om virushanteringen i Tyskland. Texten som föregår respektive fråga är en sammanfattning av den beskrivning han lämnar av läget, som bakgrund till frågan.


Han poängterar vikten av att skilja på smittad och sjuk. Den som är smittad men inte har några symtom, ska inte räknas som sjuk. Denna definition påverkar statistiken och hur den ska tolkas. Det gäller inte minst procentandelen som avlider av sjukdomen. Men det gäller även i andra änden av smittutbredningen. Till exempel har de som är smittade men är utan symtom inget behov av sjukhusvård. Lindrigt sjuka klarar sig med egenvård i hemmet.
Fråga 1. Har prognoser som gjorts hållit isär symtomfria smittade och faktiskt sjuka som ha symtom?


Preliminära resultat visar att Covid-19 inte skiljer sig från andra coronavirus
Fråga 2. Hur skiljer sig nuvarande arbetsbelastning på intensivvården Covid-19 smittade från andra influensavirus? Hur kommer statistik över detta att påverka statliga beslut?


Det är rimligt att anta viruset är väl spritt i befolkningen. Det går därför inte att förhindra fortsatt smittspridning och som en konsekvens att majoriteten av befolkningen kommer att bli smittad.
Fråga 3. Har det skett någon slumpvis provtagning för att utröna hur spridd smittan är i den allmänna befolkningen? Är sådan provtagning planerad till den närmsta framtiden?


Dödstalet i Covid-19 är för Tysklands del just nu (26 mars) 0,55 % av de smittade. Oron är stor för en utveckling som den i Italien. Men vi vet att det gjorts allvarliga metodfel där man angett Covid-19 som dödsorsak där viruset anträffats hos den döde. Den tyska organisationen för medicinsk vetenskap anger dock att man för fastställande av dödsorsak måste spåra bakomliggande sjukdomsorsaker i fyra led för att utröna vilken som varit avgörande för dödens inträdande.
Fråga 4. Har Tyskland gjort det enkelt för sig och bara följt den allmänna tron att alla smittade som avlider faktiskt dött av Covid-19?


Det är känt sedan 2006 att luftföroreningen är stor i Norra Italien och att denna enbart i 13 största städerna leder till 8.000 döda i förtid varje år. Sådana luftföroreningar ökar allvarligt risken för lungsjukdomar hos unga och gamla personer. Vidare lever 27,4 % av åldringarna i Italien tillsammans med barn eller unga. I Spanien är siffran 33,5 % och i Tyskland endast 7 %.
Fråga 5. Vilka ansträngningar görs för att förklara dessa fundamentala skillnader i lokala förhållanden och dess påverkan för spridning och förlopp i sjukdomen?


Jag överlåter till läsarna att göra en bedömning av om hans frågor har relevans i Sverige. Här är också en länk till andra experter som reser frågetecken.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

26 svar på Dr Sucharit Bhakdis frågor

 1. Stefan Eriksson skriver:

  På ”fråga 4” är svaret uppenbarligen fritt för tolkningar som ställer till det i statistiska redovisningar.
  Jag citerar den Immunolog som jag tidigare har citerat;
  ”Vi får lära oss se skillnaden mellan de som avlider av covid-19 och de som avlider med viruset i kroppen”.
  (Ej exakt citat, skall sägas), men andemeningen var denna. Nog så viktig i sammanhanget.

 2. Jan Andersson skriver:

  Sjäiv uppskattade jag följande YouTube-intervju mycket och har sett den flera gånger. Här besvaras nästan alla frågor jag hade om covid-19:

  https://youtu.be/gAk7aX5hksU

 3. Dandersan skriver:

  Vi bör framförallt skydda de äldre från smitta.
  Lätt att säga men det krävs lite mer-vilket framgår av utvecklingen inom äldreboende och hemtjänst.
  Faran med att bemanna dessa med personer som tvingas resa långt på allmänna transporter är uppenbar.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Ministern och Tegnell om äldredöden: ”Inte ansvariga”:https://www.friatider.se/ministern-och-tegnell-om-aldredoden-inte-ansvariga
  Är någon förvånad?

  • Mats Jangdal skriver:

   Du ska inte tro på alarmistmedia, Samuel. Just nu har all media i Sverige tappat fattningarna och blivit alarmistisk. Det gäller både medströms och alternativ media. Kanske av olika anledningar, men så låter de.
   Gissar att medströms media i vanlig ordning älskar en katastrof och gärna skildrar läget som sådant, oavsett sanningshalt.
   Alternativ media älskar också en katastrof, men dessutom vill de sparka på regeringen, oavsett det är rätt eller fel.

   Men visst finns det en poäng med att beskriva Sverige som landet där ansvar fördelats ut på så många händer och gömts bakom licenser och certifieringar att i praktiken ingen har något ansvar.

   • Göran skriver:

    Uppenbarligen är det på det viset att den så kallade alternativa media vill gnälla på regeringen för att peka ut deras inkompetens. Men, behövs det ett virus för det? Självklart inte.

    • Stefan Eriksson skriver:

     När myndigheten misslyckas med att svara på frågor och bistå med den informationen som efterfrågas, då brukar de skylla på ett virus. Visserligen ett ”datavirus”, men ändå. Myndigheten har god erfarenhet av problem med virus, iaf. enligt egen utsago.

     (Vad tusan, det är ju ändå fredag och solen skiner).

 5. Åke Sundström skriver:

  Fel fokus, Mats. Ser du inte parallellen till klimatnojan? Att allt egentligen handlar om politik, ingenting om sakfrågan, det kinesiska viruset? Rätt eller fel om de medicinska aspekterna hör hemma inom vetenskapen, inte i politiken. Som Mises.com så riktigt skriver, har den förment liberala staten ingen legitim rätt begränsa medborgarnas eller företagens rörelsefrihet – eller att omvänt befria någon part från kostnaden för en epidemi som importeras från utlandet. Sådant skall givetvis, liksom andra naturkatastrofer, hanteras via det privata försäkringssystemet.

  Nej, det viktiga borde vara att uppmärksamma att vår kära regering tar tillfället i akt att ägna sig åt valförberedelser. All vet att en lågkonjunktur ligger i korten, vilket sällan gynnar sittande regering. Genom att i en akt av låtsas humanitet och välvilja – men helt i onödan – släppa all tidigare budgetdisciplin och frigöra oanade mängder miljarder till företagen och väljarna, förbättrar man sina chanser inför nästa val. Det logiska tänkande som lätt genomskådar detta trixande är lika frånvarande i detta fall som när det gäller växthushotet.

  Men smart förstås att gillra en fälla för den opposition (M.KD och SD) som har vinden i ryggen och i normala fall vore de sannolika vinnarna 2022. Moderaterna gör sig vanligt till den socialistiska dårskapens supporters, denna gång genom att tävla om vem som lovar att försnilla flest antal miljarder. Medan de övriga två håller sina huvuden bättre i styr. Och givetvis tackar näringslivet och dess lakejer, den korrupta ekonomkåren, för miljardregnet. Att pressen hänger med i karusellen är inte heller någon överraskning.

  I denna konspiratoriska miljö är sanningen en given förlorare. Med kunskapselitens tysta godkännande.

  • Mats Jangdal skriver:

   Nej Åke, där tycker jag att du missar målet (mig)!
   Vi är helt ense om likheten med klimatfrågan. Därför tyckte jag det var en poäng att visa upp en vetenskapsman som öppet ställer kunskaps-/vetenskapsfrågor till Angela Merkel om hur förankrad den tyska politiska paniken är i vetenskap.
   Såvitt jag vet har han inte fått något svar. Vilket måste tolkas som att politik och vetenskap inte följs åt.

   Tycker Ebba, Jimmie och Uffe gömt sig i skuggorna i detta. Det är många friska förlorare i detta, något som media är skrämmande dåliga på att redovisa

   • Åke Sundström skriver:

    Ense, men missat mål? Inte så lätt att kombinera. Min poäng är ju att allt handlar om politik, inte om vetenskap. Och som du säkert minns har jag även i klimatfrågan hävdat att man både här och i andra skeptikerfora ägnar för mycket tid åt klimatteorier och missar (eller alltid sällan pratar om) det allra viktigaste, det politiska trixandet.

    Men visst, ditt tyska exempel rörde sig delvis i rätt territorium, genom att handla om både vetenskap och politik. Dock på ett litet missvisande sätt, genom att fokusera på undantaget, att forskaren i det här fallet INTE verkar springa några politiska ärenden. Det vanliga är ju det motsatsen, , att de förmenta vetenskapsmännen – ofta mot bättre vetande – stödjer de politiskt vedertagna åsikterna. Med större eller mindre inslag av egenintresse i form av forskarstöd. Vilket givet bryter mot forskaretikens mest elementära regler.

    • Mats Jangdal skriver:

     Och nu kommer twisten! (I Sverige)
     Regeringen Löfven och sossarna vill slippa riksdagens kontrollerande funktion över regeringens beslut.
     https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/regeringen-begar-okad-makt-for-att-stoppa-viruset/

     Har jag tjatat om undersåtefiering tidigare, så må det vara förlåtet om jag gör det än en gång. Det har pågått i 80 år, men detta ser jag som ett erkännande av att det är så de vill ha oss.

     • Göran skriver:

      Det är inte makt som stoppar viruset utan att man gör kloka praktiska åtgärder.

      Det mest irriterande i detta är att så många gamlingar på ålderdomshem blir smittade. De som vi behöver skydda extra mycket blir smittade. Frågan är hur det kommer sig? Borde de inte de gamla som befinner sig på ett ålderdomshem (eller vad de nu kallas för) vara de enklaste att skydda?

      Rent ut sagt verkar vården i vilken form som helst vara den största smittspridaren.

      Sedan ser vi vårdpersonal stå och gnälla om att något måste göras. Vad fasen gör de själva för att stoppa spridningen?

      • Mats Jangdal skriver:

       SvD idag, 4 av 5 smittade har inga symtom. Jag gissar att vi kan ha en miljon smittade i Sverige redan. Då går det inte att stoppa.

      • Åke Sundström skriver:

       Befogad fråga – som betecknande nog vi knappast sett någon enda journalist ställa! Sovjetmentaliteten i sin prydno. Ett fungerande Sverige kräver en avveckling av både SVT och presstödet samt viktigast av allt den politiska styrningen av våra universitet och högskolor. Sönderfallets epicentra.

       • Göran skriver:

        Nu utökade regeringen presstödet med 200 miljoner kronor.

 6. Göran skriver:

  För egen del ser jag gärna att hela samhället eller Sverige kollapsar totalt. Ja, det blir ett väldigt lidanden för folk, men frågan är om folket i stort faktiskt förtjänar det. Jag ser en kollaps idag som enda sättet att rädda ett framtida ännu värre öde.

  Jag kan idag inte se en enda journalist som ställer frågan till ansvariga hur deras arbete med jämlikhet har förbättras deras arbete med coronakrisen. Vad gör de bättre som insats idag på grund av deras arbete med jämställdhet?

  Jag kan ta upp en enda sak som tydligt illustrerar hela saken. Manliga brandmän bryter sig in i en lägenhet på 5-10 minuter medan det tar 20 minuter för kvinnliga brandmän. Exakt det karaktäriserar vartenda myndighet i Sverige.

  • Jan Andersson skriver:

   5-10 minuter? Du menar väl sekunder!

   • Göran skriver:

    Det kanske finns de som kan sparka in en dörr på 5 sekunder, men det tar nog lite längre tid att ta sig igenom en säkerhetsdörr. Dock är det skillnaden mellan en funktionerande verksamhet och dysfunktionell verksamhet jag vill illustrera.

 7. Jan Andersson skriver:

  Jag tycker att professorns frågor mest har akademiskt intresse just nu. När inte varken WHO eller FHM i Sverige kan informera svenska folket om de mest sjävklara hygienreglerna så hjälper det inget att diskutera statistik.

  När man påstår att ansiktmasker inte alls är nödvändiga därför att det är en bristvara så är det ändå en historisk lögn. Eller om chefen för FHM inte har fattat att man kan vara smittbärare fast man är symtomfri! DET ÄR JUST DET SOM ÄR DEN STORA FARAN MED DETTA VIRUS! Det är sådan desinformation som gör att unga obetänksamma anses sig stå över hygienreglerna och lever som vanligt. Hur många smittas varje dag av symtomfri ung vårdpersonal?

  • Göran skriver:

   Ser man på den video du länkade till ovan så har ansiktsmasker en stor betydelse för att minska smittspridningen. Så all hemvårdspersonal borde använda ansiktsmasker. Gör de det? Nej.

   Hemvårdspersonal borde byta kläder mellan varje besök hos sina klienter. Gör de det? Nej.

   En anledning till att smittan inte kommer att begränsas, är bara att konstatera när Stefan Löfvens förtroende ökar och socialdemokraterna ökar. Jag behöver nog inte nämna några invektiv hos befolkningen för det har ni nog redan förstått.

 8. Per-Olof Persson skriver:

  Mer intressanta frågeställningar:

  1. Varför sålde den globala eliten ut sina aktie- och obligationsinnehav innan de kraftiga börsrasen?

  2. Varför är viruset nytt? Det fanns redan under 2018/19:s influensasäsong. Det registrerades redan 2 mars 2019.

  3. Varför dör så få människor? Siffran är cirka 1/10-del av en normal influensasäsong. Normalt sett dör 300 000-600 000 människor i vanlig influensa. Idag är det cirka 1/10-del.

  4. Varför har Bill Gates och hans stiftelse redan innan förberett inför en svår influensa av typ corona? Har Gates fått fram ett vaccin redan innan denna händelse? Ska alla fått ett chip i nacken (ID2020) nu?

  5. Varför har Bill Gates och Michael Bloomberg lämnat så stora bidrag till de universitet och forskare som citeras i pressen?

  6. Varför händer detta innan EU splittras och kraschar ekonomiskt?

  7. Varför händer detta innan världsbubblan för statsobligationer kraschar? När räntan går ner mot noll finns det inga privata intressen som kan köpa statsobligationer längre. Pensionsfonder som är tvungna att köpa obligationer får ingen avkastning när räntan är noll.

  8. Har den globala eliten läst Martin Armstrongs rapport ”Monetary Crisis Cycle – 2021/22”?

  ”This report deals with the coming Monetary Crisis Cycle and the reset we historically go through periodically. This is due in 2021-2022 and we can see this coming like a train approaching down the tracks. First there was the Inverted Yield Curve, then the Repo Crisis, now the Central Bank Crisis, and next the Monetary Crisis.”

  9. Har den globala eliten läst Martin Armstrongs bok ”Manipulating the World Economy”?

  ”The economic theories that dominated the field during the 20th century have failed us and empowered government to believe they can manipulate the business cycle. Every economic theory presented post-Marxism has assumed that the complexity of the business cycle can be reduced to a single cause and effect.

  To date, no attempt to manipulate the cycle has prevented a recession or financial crisis. We now face a truly monumental crisis. Central banks around the world are trapped. Their attempt to stimulate the economy through Quantitative Easing and rate manipulation has disastrously failed.”

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   How we must respond to the coronavirus pandemic | Bill Gates
   25 mars 2020

   https://www.youtube.com/watch?time_continue=247&v=Xe8fIjxicoo&feature=emb_logo

   Mvh,

   • Göran skriver:

    Bill Gates propagerar för befolkningskontroll, dvs. minska antalet människor på jorden. Samtidigt propagerar han för vaccination, dvs. att rädda människor från att dö. Hur går det ihop.

    Två frågor:

    1. Hur kommer det sig att det knappt finns någon forskning på biverkningar från vaccination?

    2. Hur kommer det sig att ingen intresserar sig för att vaccination har en verkningsgrad på ungefär 10 % medan de som vaccineras har en ökad dödlighet på 8-16 gånger?

  • Göran skriver:

   Några tankar om punkterna:

   1. Deras försäljning orsakade nedgången.

   2. För att man vill skylla på Kina.

   3. För att det verkar dramatiskt på grund av den åldersgrupp som drabbas. Dödligheten i den gruppen blir större än normalt medans dödsfallen i stort är lägre än normalt.

   4. Bill Gates har en mörk agenda. Personligen tror jag att han och hans gelikar vill minska på befolkningen på Jorden via sjukdomar och medicinering. Det gäller att få så många som möjligt att förgifta sig med olika läkemedel.

   5. Frågan är svaret.

   6. Antingen planerat, eller så tar man chansen. Eller en naturlig konsekvens av EU:s totala inkompetens och onaturliga statsbildning.

   7. De som förvaltar pensionsfonder förstår inte vad som händer. Majoriteten av pensionsfondsförvaltaren i världen har ingen utbildning på vad de håller på med. De kan vara av typ Stefan Löfven. Okunskapen är skrämmande låg, men folk vet inte om det.

   8. Nej, de har inte läst Martin Armstrongs bok eftersom de inte förstår sig på ekonom och orsaken till konjunkturcykler. Eller, så har de läst boken och insett att de inte vill stå på vakten när det hela går åt skogen. Nu har de något att skylla på och kastar sig över den.

   9. Nej, de har inte läst boken för om de gjort det hade de slutat med korkade subventioner och så kallade stimulanser, som är orsaken till kriserna. Dock, ska man veta att den globala eliten tjänar massor med pengar på kriserna, mer än när det är så kallade högkonjunkturer. Se bara på Warren Buffett om har lagrat kontanter för att nu investera när det är kris.

 9. Göran skriver:

  Jag måste ställa frågan. Om jag är ute och åker mellan olika orter i Sverige, hur påverkar det att personer på ålderdomshem blir smittade? Om så skulle ske, måste det visa på att väldigt dålig beredskap eller ovilja att skydda personer på ålderdomshem för smitta.

  Det innebär att de som arbetar på ålderdomshem är ute och rör sig på ställen där de inte borde röra sig.

  Jag kan bara se det på sådant sätt att de som inte befinner sig i en riskgrupp och är friska kan leva på sina liv som vanligt men att tillträde till platser där viruset inte får finnas har restriktioner och någon form av en ”skyddande mur”.

  Idag när jag var ute och gick så jag ett ungt par med en barn i en barnvagn träffa ett äldre par. Det äldre paret ta upp barnet ur vagnen och klappar och pussar på det. Jag kan med det bara säga att Stefan Löfven eller Kungen kan prata om ansvar hur mycket de vill, för om förståndet inte finns räcker det aldrig med ansvar, och jag tror att förståndet generellt är ganska lågt.

 10. Göran skriver:

  Kan solen ha något med när virusepidemier bryter ut? Kan virus komma till jorden från rymden? Här är en video om de frågorna:

  https://www.youtube.com/watch?v=VielSUhG-40

Kommentarer är stängda.