Corona kallgrinar mänskligheten i ansiktet

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Åren är 2019 och 2020. Riken går på knäna. Ekonomier kraschlandar. Börser rasar. Massarbetslöshet. Gator och affärer töms. Människor flyr skrämda till sina sommarstugor, eller stänger in sig i sina hem. Allt för att en pytteliten mikrob härjar fritt överallt i världen. Scenariot är inte obekant för mänskligheten. Digerdöden (bacillen Yersinia pestis) krävde 25 miljoner liv bara i Europa. Åren 1350- 1720 återkom pesten i 60 stora pandemier som krävde tiotals miljoner liv. Koleran (bacillen Vibrio cholerae) dödade 100 miljoner européer under åren 1830-1896. Spanska sjukan 1918-19 återkom i tre stora vågor under ett helt år (influensavirus A H1N1) – dödssiffran är osäker och varierar mellan 30 och 100 miljoner.

Nu har viruset SARS-CoV-2 med dess sjukdom Covid-19 slagit klorna i oss. Ett nytt virus som mäts i nanostorlek, en superkort nukleinsyrasträng med mindre än 30 gener och där mikrobiologerna inte ens är överens om att det är en levande mikrob. Så vad är det då i stället, en molekyl som inte ens kan förökar sig själv? Som plötsligt kan mutera (vilket redan hänt en gång) till något helt annat. Som i stället infekterar sitt offer, tränger in i våra celler, tvingar dem att tillverka nya virusmikrober och sprids till nästa värd – igen och igen – och har på kort tid pandemiskt snart smittat en miljon människor.

Boten mot soten? Ingen vet säkert. Sätta en stor del av befolkningen i karantän? Flockimmunitet? Fordrar att av populationen cirka 6 av 10 infekteras för att viruset ska försättas i viloläge och att befolkningen sedan är immuniserad mot ett nytt utbrott. Vaccin? Inget alternativ på kort sikt. Kräver en tillverkningsprocedur som tar 12-18 månader och om man inte använder rätt viruskomponenter (virus kan mutera helt oberäkneligt) får man inget skyddande immunförsvar. Antivirala läkemedel? Närmast då mot bakteriella följdsjukdomar till virussjukdomen. Utöver antibiotika kan de skada mer än hjälpa. Här har nämnts bromsmediciner mot HIV, malaria (klorokinfosfat), ebola (favipiravir) och även remdesvir, en experimentell substans. Nu diskuteras även att man skulle kunna ta plasma från personer som haft Covid-19, för att ge deras antikroppar till smittade och allvarligt sjuka för att immunisera dem.
I övrigt gäller i akutläget nu världen över att tillhandahålla tillräckligt många intensivvårdsplatser och respiratorer som kan lindra de svårast sjuka med andningsbesvär. Där sviktar tyvärr många länders planering och beredskap.

ITALIEN:
År 2020 har Italien 60 461 826 invånare.
Varje dygn dör i genomsnitt 1 762 personer. Det blir på ett år 643 130 döda.
När media går ut med: ”1 000 italienska dödsfall senaste dygnet” – då är det ju positivt eftersom det då har dött 762 färre än vad som normalt brukar dö.
Sedan kan säkert flera av de döda varit smittade av corona. Men de avlidna kan också haft såväl diabetes som hjärtbesvär och det finns ingen information om vilken av dessa tre som är själva dödsorsaken. Förutom naturligtvis en högt uppskruvad coronahysteri i medierna. Man bör alltid fråga sig: dog de med coronasmittan eller på grund av coronasmittan, eller av en annan orsak?
Källa: worldpopulationreview.com/countries/italy-population.

SVERIGE:
Folkmängd 2020 prognos: 10 590 000
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/statistiknyhet/befolkningsframskrivningarsveriges-framtida-befolkning-20162060/
Antal döda 2019: 88 766
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/doda-i-sverige/
Döda per dag i genomsnitt: 243
Så kallat coronadöda i Sverige 2/4 2020: 239 med jättereservation för smittade döda med underliggande sjukdomar!) För aktuell uppdatering: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Christer Nilsson
författare med medicinhistoria som specialitet

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Corona kallgrinar mänskligheten i ansiktet

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Tackar ödmjukast för ett nyanserat välbehövligt inlägg i debatten, som så väl behövs för att utgöra motvikt till massan av mer eller mindre hysterisk propaganda. MSM är till stora delar urusla på att informera utan övertoner, som för all del krävs för att sälja ”lösnummer”.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Corona kallgrinar mänskligheten i ansiktet”
  Nej, det är socialisterna som kallgrinar och anlägger rökridåer (den kinesiska lungpesten aka corona virus) dels för att slippa att bli avslöjade som världens ”förgörare” och dels för att få förtydliga, övertyga och inpränta sina vidriga maktambitioner. Man flyttar fram sina maktpositioner kort och gott.
  Sättet att utplundra medborgarna på deras LIV och EGENDOM har överskridit gränsen för fredlig samverkan och har försvunnit för länge sedan, senast 1974 med en ny grundlag.
  Nu är det tyranniet som kommer att avslöjas i all sin vidrighet.
  Här en intressant upptäckt i Amerika.
  http://everykindapeople.blogspot.com/2020/04/var-det-planerat.html

  • Göran skriver:

   Att det uppstår virusutbrott är knappast något uppseendeväckande, så det är bara att upprepa det budskapet tills det sker. Utan folk som flyger kors och tvärs i världen skulle förmodligen aldrig något virusutbrott utvecklas till en pandemin, som bara är en definition av att ett virusutbrott har spridit sig över hela jordklotet.

  • Mats Jangdal skriver:

   Det där är ju inte så märkligt. Han varnar för att kommande presidenter kommer att möta SAMMA utmaningar som de tidigare, och att de kommer att vara överraskande.
   Det hade jag också kunnat säga och få rätt. Jag kan förresten säga det nu också. Innan 2030 kommer det att vara en liknande pandemi och alla kommer att vara förvånade.

 3. Göran skriver:

  Jag läste en artikel där man i Storbritannien jämförde en vecka i mars 2019 med en vecka i mars 2020. Antalet döda var mer eller mindre konstant. Det var tre stycken mindre döda i den jämförda veckan år 2020.

 4. Jan Andersson skriver:

  Nästa pandemi så kommer Sverige fortfarande att sakna centrala beredskapslager, men i varje större sjukhus finns rejäla lager undanstoppade.

Kommentarer är stängda.