Får man tala klarspråk om covid-döden?

Dagens gästskribent är Åke Sundström


På Det Goda Samhället, Patrik Engellaus blogg, är grundfilosofin ungefär densamma som här. Men synen på debattetiken skiljer sig. Patrik är mer benägen att censurera än Mats. 

Den kinesiska pandemin väcker frågor om ansvar och skuld. Men just denna aspekt, om hur det kunde hända och varför, är inte bara central utan dessutom väldigt ”känslig” för alla berörda, framför allt för våra politiker. 

Professor Lennart Bengtsson, välkänd i detta forum för sitt selektiva tigande om klimathotet, skrev härom dagen en kommentar på DGS som jag i min tur kritiserade i följande text:  
”Väl rutet Lennart. Fast nej, offrens anhöriga tycker nog inte att skammen varit värre än döden. Det är givetvis de ansvariga för massdödandet som har anledning av skämmas, Hallonborg och alla hennes medskyldiga. Inklusive de borgerliga politiker som i egenskap av f d ministrar ålagt regionerna att återuppbygga de bortslumpade militära förråden av skyddsutrustning, men sen struntat i att kontrollera att beslutet verkställts. Statens och regionernas blundande revisorer har också ett tungt medansvar, ödesdigert för tusentals gamla. Vi lär aldrig få veta hur många av de ca 14000 döda som varit vid liv idag om äldrevården styrts av de äldre själva, via en vårdpeng, i stället för att vara beroende av den offentliga sektorns ofantliga inkompetens. Varken oppositionsledare Kristersson, medicinprofessorer eller vårdbyråkrater har haft civilkurage nog för att våga ställa den frågan.”

Den kommentaren passade inte de finkänsliga DGS-galoscherna och försvann följdaktligen. Så frågan är varför inte ens sannliberaler vill tillåta klarspråk om coviddöden? Det utmanande är förstås att tala om ett ”massdödande”, i stället för att nöja sig med att i TV redovisa alla de förfärliga siffrorna över antalet nya offer. Hallonborg har t o m haft den dåliga smaken att raljera över påståenden om hennes egen skuld. Samtidigt har Sveriges radio för ovanlighetens skull visat lejonklon genom att avslöja interiörer från äldreboendet Sabbatsberg i Stockholm, drivet av ett privat vårdbolag, Attendo Care, med landstinget/regionen som beställare och därmed ytterst ansvariga. 

Visst, i korrekta lagtermer heter det ”grovt vållande till andras död”. Men de dödas anhöriga har ingen anledning att godta sådana språkliga undanflykter, för faktum kvarstår att döden för ett okänt antal varit en följd av oförlåtliga misstag på många plan och av många makthavare, från statsråden och landstingen till de enskilda vårdhemmen. Dessa tillkortakommanden har resulterat i en stor överdödlighet, som visas framför allt av de radikalt lägre dödstalen i Norge och Finland. Det krävs ingen Einstein för att dra slutsatser av dessa fakta, likväl är det väldigt tyst om den bevisningen. Att använda ordet massdödande antyder förstås, och på goda grunder, att det inte handlar enbart om effekten av en global pandemi utan till stor del, kanske i huvudsak, om ett oskickligt eller rent av brottsligt agerande från de ansvariga myndigheternas och vårdföretagens sida. 

Ansvarsflykten är densamma som i fallet Estonia. Det var beslut av regeringen Bildt som resulterade i 852 människors plågsamma död, ingalunda det tyska varvets slarv med feldimensionerade boglås. Rättsrötan regerar! Vilhelm Moberg hötter med näven i sin himmel. Medborgarna tvingas nöja sig med i bästa fall halva sanningen, oftare med entydiga lögner. Sorgligast av allt är att den förment fria pressen och den akademiska världen deltar i dessa bedrägerier (i första hand genom sin tystnad). SvD teg om Estonia och tiger nu om Sabbatsberg (men Expressen publicerar intervjuer med det modiga vårdbiträde som agerat visselblåsare). Och DGS fegar ur genom sin formellt begripliga men i sak omotiverade censur. Även Mats har ibland dansat lite för nära stupet, som när han sagt sig tro på den offentliga sanningen om Estoniakatastrofen, men sant att om detta är bevisningen ännu inte lika vattentät som när det gäller överdödligheten i covid 19. 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Får man tala klarspråk om covid-döden?

 1. Dandersan skriver:

  Är den som bygger en väg skyldig till den som krockar på den?
  Han som bestämmer hastigheten?
  Den som röjer snön?
  Eller den som inte tog bort trädet?
  Ödmjukhet och eftertanke kan göra vägen säkrare i framtiden.
  Men det är rätt att försöka tänka efter vad som kunde göras annorlunda, men kanske med en viss ödmjukhet.

  Vägbyggare om du vill veta!

 2. Thomas skriver:

  Kul taktik att beskriva politiker utan rätt namn genom olika varianter, som ju ändå är helt förståeliga..

  • Åke Sundström skriver:

   Totalt irrelevant: Thomas, vad betyder ett felstavat namn jämfört med tusentals förlorade människoliv?

   • Thomas skriver:

    Jaaa.. Om det nu är ett virus från ett labb i Kina, så är frågan vad vi kan göra åt det… Det är nog bara att ”bita i det sura äpplet” och räkna dagarna..
    Reaktionerna internationellt tyder på att det just är ett virus som ”rymt” från ett labb där man trixat litet för mycket…
    Vad de lokala politikerna kan göra åt detta är nog – ingenting!

    Vi får nog vara glada över att vi, kanske, upplever en fantastisk historisk händelse.. Jämförbar med pesten år 1350…. kanske än mer fantastisk.
    Det gäller att ”hålla i hatten” och försöka hänga med i denna våldsamma forsfärd som vi nu upplever början av.. (kanske).

    • Åke Sundström skriver:

     Nej, vi har inte varit tvungna att ”bita i det sura äpplet”. Välfyllda lager med skyddsutrustning hade varit till stor hjälp även mot ett virus på rymmen från ett lab där man ”trixat litet för mycket” – vilket det i realiteten kan ha handlat om.

     Vem tror att kineserna skulle göra sig någon större brådska att informera om ett sådant eventuellt faktum? ,

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det lär ha undsluppit Löfven att, svenska folket skall få en fullständig och sanningsenlig redogörelse för hur många som drabbats av döden med viruset som den direkta orsaken, men först efter nästa VAL???
  Hela den svenska statistiska redovisningen av d s k pandemin är en direkt utmaning för POLITIKER att manipulera fakta. Ingen vågar ifrågasätta, än mindre samtala kring statistikbluffen om ”covid-19”.
  Har lyckats hitta det här reportaget ifrån USA med Tucker Carlson och låtit datorn översätta: Tucker Carlson: https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-how-many-americans-have-died-after-taking-the-covid-vaccine
  Tucker Carlson: Hur många amerikaner har dött efter att ha tagit ”covid-19” vaccinet?
  Betr.. Estonia. Efter 26 år har det fortfarande inte hållits en SJÖFÖRKLARING. Är det månne för att domstolsväsendet är genomkorrumperat? I så fall finns det väl internationell hjälp att få speciellt som fartyget ligger på internationellt vatten. Har faktiskt läst boken två gånger och blir mer och mer förvånad och bestört över hur politiker och tjänstemän lurar, bedrager och förnedrar svenska folket. T o m kyrkans representant Caroline Krook framträder i en katastrofalt dålig skepnad. Vet inte om Mats hunnit läsa böckerna om Estoniahaveriet.
  Det är ett utmärkt bra inlägg Åke, tack för det.

  • Åke Sundström skriver:

   Viktigt påpekande, Samuel, att det aldrig gjordes någon sjöförklaring efter sänkningen av Estonia, (påbjudet i lag har jag förutsatt). Utan protester från landets juridikprofessorer, som därför närmar sig klimatkollegorna i landsförrädiskt svek mot sina sanna uppdragsgivare, väljarna. Vår intellektuella elit är, som jag så ofta påpekar, sönderfallets möjliggörare, Utan deras tysta stöd skulle Bildt, Reinfeldt, Löfven m fl för länge sen förlorat den makt de alla så uppenbart missbrukat.

 4. Mats Jangdal skriver:

  Det enda jag egentligen finner problematiskt med din text är denna passus precis på slutet.
  ”om detta är bevisningen ännu inte lika vattentät som när det gäller överdödligheten i covid 19.”
  Sett över helåret är överdödlgheten försumbar. Beroende på vem som redovisar den variarerar det från +300 till -200 i runda tal.
  Att det är så lågt beror tydligen på att nedstängningar och avstånd mm gjort att bland annat den vanliga säsongsinfluensan uteblivit, men även färre döda i verksamheter som gått på sparlåga. Självmorden har inte sett någon dramatisk ökning.
  Men sviterna av pandemiåret, vid sidan av själva pandemin, kanske visar sig först senare. Håller med om frågetecknet om vi någonsin kommer få veta hela sanningen.

  • Åke Sundström skriver:

   Men har du missat bevisningen: den svenska överdödligheten jämfört med Norge och Finland?

   För övrigt räcker det gott med mina privata noteringar. Av fem hushåll på mitt våningsplan i Vasastan har tre varit drabbade. Min närmaste granne flyttade till det i dagarna omskrivna äldreboende på Sabbatsberg – och avled i covid tre dagar senare. En annan förlorade sin ena förälder på liknande sätt och en tredje berövades sin hustru, som var inbokad för en lungröntgen på St Göran, men aldrig återvände sedan hon blivit covid-smittad av en medpatient. På ett av våra förment bästa sjukhus, nästan ett år efter epidemins startpunkt.

   Den försummelsen måste beskrivas som ”vållande till annans död”. Inte avsiktligt (då vore det mord) men på grund av slarv och/eller den stora mängden nya patienter som skapats av en alltför sen reaktion från myndigheternas sida och bristen på skyddsutrustning (landstingets oförlåtliga tabbe).

   Nej överdödligheten är ingen myt! Din analysmetod håller inte heller. Man kan inte kreditera ”covidkontot” med de lägre dödstalen på grund av nedstängningarna.

   • Mats Jangdal skriver:

    Eventuellet jämförs äpplen och päron med grannländerna, beroende på hur man bokför.
    Det är ett mysterium med dessa siffror, ”döda med covid”, inte döda av covid.

    När förra forskningschefen på Pfizer säger att något är fel med pandemin och vaccinerna, då bör man lyssna.
    https://newsvoice.se/2021/05/pfizers-visselblasare/

    • Åke Sundström skriver:

     Det är förvisso skillnad mellan ”döda med” och ”döda av” covid. Nu är dock skillnaden mellan å ena sidan Sverige och Norge/Finland å den andra så stor att en eventuell definitionsförvirring av det slaget ingalunda rubbar slutsatsen att de senare länderna skötts sig väldigt mycket bättre.

     Och en konkret anledning verkar ju vara att de, i motsats till Sverige, inte hade tömt sina förråd av skyddsutrustning. Vilket ju varit den svenska sjukvårdens och de högre makthavarnas mest katastrofala misstag.

     Med all respekt för Newsvoice kan jag inte heller övertygas av den illa skrivna artikeln av Pfizers f d forskningschef och inte heller av Lars Berns korståg mot skolmedicinen, innefattande bl a en idiotförklaring av KS:s styrelseordförande. Men om du, Mats, som är bättre orienterad i ämnet, godkänner LB:s sågning, har jag i den delfrågan inga egna motbevis att komma med.

     • Mats Jangdal skriver:

      Har inte läst Bern. Men håller med om att beredskapen av rent organisatoriska skäl varit undermålig i Sverige, det framförde jag också tidigt för jag vet vilka som är huvudmän och lokal tillsyn i äldrevården. De prioriterar helt enkelt bort sina kunder för de är minusposter på dösidan av livet. Men det behövdes inget virus för att utlösa detta, så dålig har beredskapen och engagemanget varit.

    • Jan Andersson skriver:

     Om nu vaccinernas enda uppgift är att förhindra allvarliga komplikationer av en covid-19-influensa, så kommer smittan att finns kvar och spridas till de flesta i ett land förr eller senare. Det resulterar i 2-3 dagars feber och ett nedsatt allmäntillstånd i ytterligare 2-3 veckor, illa nog, men man slipper lunginflammation efter 4-5 dagar och därmed respiratorvård eller överhuvud taget sjukhusvård. Hur länge man sedan är smittbärare verkar högst oklart, eller hur länge man måste isolera sig och inte kunna sköta sina åtaganden.

     (Ett tips från USA är att mäta syresättningen i blodet från insjuknandedagen, en mätare kostar 200-250 kr på nätet om man inte redan har en sådan i sin mobiltelefon. Normal syresättningsnivå är 90-95% men om den sjunker till 80% så har man börjat få allvarliga lungkomplikationer som man annars inte skulle märka förrän två dagar senare, och då ska man ringa 1177 direkt. Två dagar som är ytterst värdefulla för sjukvården och dig själv. Man ske heller inte vräka i sig febernedsättande medel, för då hindrar man effektivt kroppens immunförsvar att bekämpa viruset).

     Om de flesta också får en immunitet (T-celler) så kanske de inte längre kommer att vara smittbärare och då borde infektionen försvinna ur samhället.

     Vaccineringen har alltså mycket litet att göra med smittspridningen. I länder som hittills har haft ett lågt antal sjuka så kommer förloppet bara att bli mycket mer långdraget och det kommer kanske att tvinga oss i Sverige att införa restriktioner mot våra duktiga grannländer fast vi inte behöver sådana själva längre.

     Norge har varit mest framgångsrika i att begränsa smittan för att minska belastningen på sina vårdinrättningar, i Sverige har vi tagit smällen (fast vi idag långt ifrån är värst) men det kanske visar sig så småningom att det varit den bästa strategin långsiktigt, trots alla uppenbara brister. Den som lever får se.

 5. Lars Mellblom skriver:

  Åke, du glömmer att påpeka att verksamma botemedel mot Covid-19 förbjudits att användas mot denna sjukdom både i Sverige och Frankrike. Jag syftar på HCQ, Ivermectin och en antiallergimedicin som jag glömt namnet på. De är inte mirakelmediciner, men de förhindrar och mildrar de allvarliga följderna om de ges tidigt. Varför förbjuda användandet av dessa ofarliga och beprövade preparat, liksom syrgasbehandling ? För mig verkar det som om myndigheterna till varje pris vill förhindra användandet av botemedel. Och man bör nog fundera en hel del på varför.

  Lyckligtvis är franska allmänläkare mindre auktoritetsbundna än de svenska dito. De har genom att negligera förbudet mot ovan nämda preparat empiriskt bevisat nyttan av dem vid behandling av Covid-19. Jag har nog i en tidigare kommentar skrivit om detta och kopierar.

  Våren 2020 bildade franska läkare en förening kallad “Coordination Santé Libre”. Antalet medlemmar är nu 30 000 varav de flesta privata allmänläkare, motsvarar 15% av hela läkarkåren. De höll tidigare i år sin andra presskonferens, vlken lagts ut på nätet som en video.

  Föreningens syfte är främst att påtala lögnerna om att det inte finns effektiva behandlingsmetoder mot Covid-19 och att vaccinering inte är enda lösningen. Alla läsare här vet att HCQ kombinerat med antibiotika fungerar väl, om behandlingen sätts in i sjukdomens första fas. Dessutom kan Ivermectin ges preventivt, liksom vitamin D, C och zink. De läkare i Frankrike som ger sådan behandling har mellan 5 och 10 gånger färre dödsfall bland sjuka patienter än de statliga sjukhusen som följer myndigheternas uppmaning att inte använda dessa medel.

  https://www.youtube.com/watch?v=ky7CjudtQc8&feature=emb_logo

  • Åke Sundström skriver:

   Bestickande argumentering, fast ett viktigt OM: att behandlingen sätts in i sjukdomens första fas, vilket svenska ”experter” tydligen varit helt okunniga om. Eller har det också förtigits av våra politiserande covidgeneraler?

   Och min egna argumentering har ju handlat om helt andra misstag: de tomma lagren av skyddsutrustning och den katastrofala smittspridningen framför allt inom äldrevården. Fadäser som måste skrivas på de planekonomiska systemfelens skuldkonto. På en fri marknad, där vården styrts av medborgarna själva via avdragsgilla sjukförsäkringar eller ett system med vårdpeng inom äldrevården, skulle merparten av de 14000 offren i dag varit vid liv. Massdöden blev priset för en socialistisk vårdpolitik, bedriven även av våra förment borgerliga partier.

   Attendo Care må ha betett sig som skurkar på Sabbatsberg, men de har haft full ”uppbackning” av sjukvårdspolitikerna, både på regeringsnivå och inom landstingen/regionerna.

   • Lars Mellblom skriver:

    I Frankrike måste man registrera sig för en ”médécin traitant”, ungefär husläkare, för att sjukförsäkringen ska fungera smidigt. Husläkarna är nästan alltid allmänläkare socialt tillhörande lokalsamhället. Förutom vid olycksfall är det husläkaren man först konsulterar vid behov.

    Per definition blir behandlingen av Covid-19 tidig, om husläkaren bedömer att det är det patienten lider av, t.ex vid hosta, feber eller förlust av luktsinnet.

    Husläkaren är i praktiken tvingad att sköta sina patienter väl, annars väljer de en annan läkare. Dessutom, lika viktigt, förlorar en dålig eller snorkig husläkare sin sociala status. Vem vill umgås med en person med dåligt rykte?

    I höstas smittades jag av svinskabb när jag flådde ett vildsvin. Det är samma skabbdjur som lever på rävar. Det kliade något otroligt och ville inte ge med sig. Jag gick till min husläkare och bad om recept på just Ivermectin i full dos. Inga problem, och kuren hjälpte. Det var alltså jag själv som ställde diagnosen och bestämde medicinen. Tveksamt om det fungerat lika enkelt i Sverige.

    • Mats Jangdal skriver:

     Mycket informativ upplysning om hur praktiskt saker kan fungera i Frankrike, trots att bureaucratie är ett franskt begrepp som spritts till hela världen!

    • Samuel af Ugglas skriver:

     Lars,
     Det fungerar överhuvudtaget inte i Sverige. Jag har konsulterat minst tre läkare och bett dem skriva ut medicinerna du nämner i ditt inlägg. Jag har lovat alla läkarna att inte ta någon av medicinerna utan att de har fastställt symtomen. Alla vägrar att tillmötesgå min begäran, påstår att de är förbjudna och i det svenska datorsamhället ringer signalklockorna till den svenska överheten och legitimationen ryker all världens väg.
     Sverige har för tillfället ett antal fall i domstolarna där medborgarna till varje pris enligt politikernas önskemål skall dömas för ÅSIKTSBROTT!!!’
     En läkares kunnande och åsikt är överhuvudtaget inget värt utan att först ha konsulterat en eller flera socialister. Läkarna mår tydligen bra ändå.
     Föreställ dig att svensken skulle tvingats betala en s k covid-19 sprutan ur egen ficka gärna kontant i sedlar och mynt.
     Bye, bye Bill Gates och Klaus Schwab.

     • Lars Mellblom skriver:

      Samuel, du ska inte vända dig till din läkare för att få Ivermectin, utan till din veterinär. Jag har avloppat mina tama vildkaniner med preparatet i många år. Dosen är 0.2 mg / kg kroppsvikt, samma för människor.

      Skaffa fyra belgiska jättekaniner eller en St Bernadshund, så får du 15 mg / månad.

    • Åke Sundström skriver:

     Även här i Sverige fungerar husläkarna bättre än den övriga, sjukvården. Är den skillnaden tydlig även i Frankrike? Och hur drivs dessa, i statlig eller privat regi?

     Låt mig också redovisa mina egna slutsatser om sjukvårdspolitiken:

     1. Skrota landstingen (regionerna) och överför all sjukvård i privat regi. Gör det samtidigt obligatoriskt för alla skaffa sig en privat sjukförsäkring, som i Schweiz (f ö samma modell som styr våra svenska bilförsäkringar),

     2. Privatisera även äldrevården och barnomsorgen med ett statligt hälftenbidrag via en vårdpeng/barnpeng, som innebär att alla själva kan välja utförare (med hjälp dessutom av ett kraftigt höjt grundavdrag. Helt i linje med LO:chefens
     paroll om ”egenmakt” när han var en kaxig SSU-ordförande.

     Då blir det slut både på Attendo-skandaler och på de privata vårdchefernas alltför lättförtjänta bonusmiljoner. Välståndsnivån höjs med ett imponerande antal miljarder, samtidigt som man eliminerar de systemfel som i dagens pandemitider resulterat i tusentals patienters gått en för tidig död till mötes.

     Och var finns rättsväsendet? Varför väcks inga åtal mot de ansvariga för dagens överdödlighet i covid19? Finns inga sådana regler? Om de finns, så är det riksåklagaren själv som bör ställas till svars för grovt tjänstefel.

     Framför allt: Hur anmärkningsvärt är det inte att varken moderaterna (eller ens libertarianerna i KLP) agerar i den frihetliga/antisocialistiska anda jag här beskriver? Räcker det inte med att Carl Bildt var huvudansvarig för massdöden på Estonia?

     • Åke Sundström skriver:

      Skall jag tolka frånvaron av kommentarer på det sätt som Mats förordat, som instämmanden? Trots av detta är första gången vi diskuterar frågor om sjukvårdens och äldrevårdens organisation, i statlig eller privat regi.

      Eller är kanske alla, precis som KLP, nöjda med den socialistiska modell, som även moderater tanklöst brukar beskriva som ”den svenska”.

      • Mats Jangdal skriver:

       Jag har inte förordat att tolka utebliven kommentar som instämmande. Det är helt enkelt bara utebliven kommentar.

       Att då tolka den som instämmande anser jag vara ytterst förmätet, ett övergrepp på andras yttranderätt och åsikter.
       Detta har jag sagt även tidigare.

       Just i detta fall kan jag dock instämma kravet på skrotade regioner och privatisering.

      • Lars Mellblom skriver:

       Åke, om du syftar på min frånvaro av svar på din kommentar 21-05-07 18:17, beror det enbart på att jag har varit upptagen med annat.

       Jag är inte tillräckligt insatt i fransk sjukvård för att kunna ge en uttömmandel bild, men generellt sett kan man säga att den är utmärkt och snabb, men tar en stor del av BNP.

       Man kan vara sjukförsäkrad på olika sätt och med varierande grad av kostnadstäckning från den obligatoriska delen. Denna täcker tung vård till nästan 100%, medan vanliga besök hos doktorn och mindre dyra mediciner återbetalas till t.ex 50%. De flesta fransmän har en tilläggsförsäkring som i varierande grad täcker småutgifterna.

       I allmänhet är det arbetsgivaren som betalar sjukförsäkringen. När det gäller medellösa personer tror jag att staten ansvarar för försäkringen. I mitt fall är sjukförsäkringen en del av de sociala avgifter mitt företag betalar. De sociala avgifterna är mycket högre än företagsskatten. Jag har ingen tilläggsförsäkring. Det lönar sig inte.

       En ansenlig del av fransk sjukvård är privat eller ägd av stiftelser. Ofta arbetar specialister både för ett sjukhus och håller privata konsultationer i samma lokaler. Universitetssjukhusen och de kommunägda räknas som statliga, liksom militärsjukhusen.

       Franska regeringen kritiseras kraftigt för att ha detaljstyrt sjukvården av Covid-19 patienter och för organisationen av vaccineringen. Kritikerna menar att man i stället skulle låtit läkare och sjukvård agera självständigt på det sätt de fann bäst. T.ex kunde vaccinen sålts fritt i apoteken på samma sätt som andra vacciner. Jag instämmer.

       Över 80% av allmänläkarna är privata. Mest arbetar de ensamna eller i en liten grupp. Det är dessa som patienterna oftast väljer till sin husläkare. En svensk skulle nog skratta nedlåtande åt deras mottagningarna. Det är ofta helt enkelt en privatvåning eller hus som helt eller delvis brukas för yrket. Ett ekonomiskt alternativ till hyrda lokaler som också ger skattefördelar.

       • Åke Sundström skriver:

        Tack för din information om franska förhållanden. Om den sista punkten kanske du minns att vi i Sverige hade något som kallades provinsialläkare, som i likhet med dina franska allmänläkare inhystes i privatvåningar. Vad jag minns fungerade dessa snarast bättre än dagens tjusiga vårdcentraler.

        • Lars Mellblom skriver:

         Åke, i min barndom var det provinsialläkaren Lennart Holmqvist som konsulterades när min allergi blev svår. Han kom ofta på hembesök. Från mitten av 60-talet låg mottagningen i hans nybyggda villa i centrala Tollarp. Holmqvist låg i ständig strid med kommunledningen på orten och därför var han mantalskriven i Lund för att slippa betala skatt till kommunen. Vid ett möte med kommunalpamparna utbrast han:” Tollarp! Det skulle fan ta mig kallas Stollarp!” Han var duktig läkare med en skarp tunga.

         På orten fanns en (privat?) skjutsköterska, syster Signe, som också fungerade som skolsjuksköterska.

         Så är fortfarande på landet i Frankrike; privat husläkare och privat sjuksköterska som båda gör hembesök vid behov. Det fungerar utmärkt och det finns ingen anledning till förändring.

  • Jan Andersson skriver:

   Gammal iakttagelse som tydligen gäller fortfarande: ”fransmän ska konstruera, tyskar bygga och amerikaner sälja.

Kommentarer är stängda.