Coronaviruset – några reflexioner

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Coronaviruset sars-cov-2 orsakar sjukdomen covid-19 genom att infektera cellerna i luftvägarna via ACE-2-receptorn (angiotensinkonvertas-2). Inkubationstiden är från 2 till 14 dagar.  Smittan sprids genom hostningar, nysningar, via smittförande sekret och möjligen också genom indirekt kontakt via förorenade ytor och föremål. De vanligaste symtomen är feber (80 procent), hosta (50 procent), muskel/ledvärk (25 procent). 80 procent har haft lindriga symtom, 15 procent har svåra symtom med andningsbesvär och 5 procent kritiska symtom med respiratorisk svikt med en dödlighet mellan 42-62 procent. Vanliga komplikationer har varit chock, ARDS – (Acute Respiratory Distress Syndrome), arytmier och akut hjärtinfarkt.  Majoriteten (88 procent) har dött i andningssvikt, ARDS.
Källa: Läkartidningen.  

Antalet smittade i världen fler än 10 000 000 – i Sverige, fler än 68 000.  Antalet döda i världen, fler än 500 000 – i Sverige, fler än 5 000.
Källa: Johns Hopkins University, USA.

Dödssiffrorna är kontroversiella, inget land tycks räkna på samma sätt. Har den insjuknade dött med corona, på grund av corona eller av en rad underliggande sjukdomar? Få obduktioner har hittills gjorts för att fastställa den verkliga dödsorsaken, så ingen vet. Enligt socialstyrelsen kan vi få vänta upp till ett år på välgjorda studier för att få ett tillförlitligt svar.

För att få något grepp om coronans proportioner måste man jämföra med tidigare epidemiska utbrott av bakterie- och virussjukdomar. Pesten (digerdöden, bacill) 1350-1720 krävde tiotals miljoner liv. Koleran (bacill) dödade 100 miljoner 1830 -1896. Spanska sjukan (influensavirus A H1N1) med lungsjukdom som liknar coronans förlopp återkom i tre stora vågor 1918-19 och kan ha krävt 30 -100 miljoner människoliv. På 2000-talet: SARS (2003) 800 döda, Svininfluensan (2009) cirka 200 000 döda, MERS (2012-2020) 866 döda, Ebola (2014-2016) 11 325 döda.
Källa: WHO.

Corona är ett RNA-virus i nanostorlek, cirka 150 nanometer, och osynligt för ögat. Ett hårstrå är100 000 nanometer i diameter.  Mikrobiologerna är inte ens överens om att det är en levande mikrob. Så vad är det då? En molekyl som inte ens kan föröka sig själv? Som plötsligt muterar till något helt annat. Och som infekterar sitt offer, tränger in i våra celler, tvingar dem att tillverka nya virusmikrober och sprids till nästa värd – igen – och igen.

Boten mot soten? Ingen vet. Eller man skulle snarare vilja säga: Boten är värre än soten, för att citera professor Peter C. Gøtzsche (som 2020 skrev boken Vacciner – sanning, lögn och kontroverser) i British Medical Journal 24 mars 2020:
”Jag förstår inte varför coronan är det enda som betyder något när miljoner människor dör av malaria, tbc, hiv eller läkemedel som de inte behöver. Skadorna på våra ekonomier är gigantiska; livskvaliteten har reducerats för miljarder människor.  Konkurser, arbetslöshet, och antidepressiva läkemedel leder till fler självmord”. 

Bland antivirala läkemedel verkar remdesivir och dexametason mest lovande, särskilt till dem som har behov av syrgasbehandling.  Även behandling med passiva antikroppar från tidigare sjuka covidpatienter verkar fungera bra.

Vad gäller vacciner som en räddning undan coronan så är tilltron låg hos Gøtzsche;
”på grund av att viruset ständigt muterar och ändrar skepnad. Man har aldrig påvisat i tillförlitlig forskning att influensavaccin minskar dödligheten”
Själv säger han: ”Jag har aldrig blivit vaccinerad mot influensa – och jag är säker på att det aldrig kommer att hända. Flera av mina kolleger som är specialiserade på infektionssjukdomar säger detsamma, och det gör även min hustru som är professor i klinisk mikrobiologi”.
Vågar vi tro på honom?

Christer Nilsson
författare med medicinhistoria som specialitet

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Coronaviruset – några reflexioner

 1. Göran skriver:

  En procent av alla som dött i Covid-19 är i Sverige medan Sveriges befolkning bara är runt 1 promille av Jordens befolkning.

  Nu vet vi inte vilka som dör i Covid-19 i Sverige och då tänker jag på etniskt ursprung. Vissa påstår att det är mest invandrare som dör i Sverige. Är det så?

  Vad gäller vacciner. I gruppen som vaccinerar sig mot influensa är det nog som Gøtzsche påstår. Jag har läst en minskad dödlighet på grund av influensa med 10 procent, men dödligheten i gruppen vaccinerade ökade upp till 16 gånger, fast då av andra orsaker än influensan.

  Vad skulle folk över lag säga om de visst att det i princip inte finns någon forskning om biverkningar av vacciner. Det sjukvårdsindustriella komplexet påstår att vacciner hjälper, men nedgången i sjukdomar var lika stor innan vaccinationen som efter vacciners introduktion och massvaccination. Det är samma med grafer över nedgången i sjukdomar och vaccination som med grafer över klimatet. Man tar bort den del av grafen som visar trenden över längre tid.

  • Jan Andersson skriver:

   Bra fråga, att rapportera överdödligheten i invandrargettona skulle fullständigt torpedera den överlägsna svenska migrationspolitiken och eftersom utlandet nu bevakar utvecklingen i Sverige så kommer vassa tungor att påstå att vi har avlivat invandrarna med flit genom att neka dem vård. Är det kanske därför som Löfven nu plötsligt vill begränsa invandringen? En omvändelse under galgen i exakt rätt tid innan utländska media höjer rösten. Men timingen avslöjar falskspelet, precis som när de haffade Christer Petterson för Palmemordet. Man behöver inte ens vara konspiratoriskt lagt för att se rakt igenom taktiken.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  När skall SCB´s manipulerade statistik avslöjas?
  De här länkarna platsade i en annan kommentar här på FRIHETSPORTALEN tidigare:
  https://www.lewrockwell.com/2020/07/jon-rappoport/death-by-killing-old-people-not-covid-the-basic-deception/ “Death by Killing Old People, Not COVID—The Basic Deception”
  Intervjun med Judy Mikovits säger också en del?

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Ledsen, glömde länken till Judy Mikovits: https://www.bitchute.com/video/mIEwe3JdjJhb/

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför vill “FOLKET” förföras och underkasta sig politikers obekräftade och tvivelaktiga påståenden om ett virus?
  Varför vill “FOLKET” ge upp friheten för något som de inte har en aning om.
  Det måste finnas andra förklaringar på varför politiker alltid kan terrorisera en befolkning så snart vi talar om hälsa och överlevnad. Först plundrar socialisterna medborgaren på dennes egendom därefter den okränkbara rätten till LIV!!! Som vi har blivit oförmögna att försvara.

  • Mats Jangdal skriver:

   Du kan ju prova att förklara varför folket valde att frige Barabbas istället för Jesus, varför de valt att helgonförklara brottslingen George Floyd och välja att slå sönder, plundra och mörda för att hedra hans minne.
   Verkar folk vara kloka tycker du?

   • Jan Andersson skriver:

    Medborgarnas okunnighet i samhällsfrågor kommer av en tystnadskultur och/eller en slingerbultskultur från ett inkompetent ledarskap som i sin tur skapar rykten och subkulturer i samhället. Motsättningar skapas eftersom många inte kan ta in att ledarna ljuger och kör med dubbla agendor, medan andra ser det tydligt. MSM förstorar och förstärker, och skickar med litet fördummande lull-lull för att sockra budskapen.

    Människor behöver såväl god närande mat som relevant information. Men MSM-soppan är oätlig.

    I många fall är det bästa för samhället att ledarna håller sig borta. I Sverige som har en regim som vill hantera allt från A till Ö blir det givetvis problem eftersom det inte finns ett chans att de klarar av det även om de skulle få vartenda öre vi äger.

    De kan möjligen så småningom hitta lösningar på gårdagens problem, medan de utreder dagens problem i långbänk. Morgondagens problem kan de märkligt nog inte ens förutse, än mindre lösa, trots att de genom sin politik själva skapat de största förändringarna.

    Nästan inga vuxna svennar som lyssnade på Anders Tegnells fria fabuleringar om covid-19 från februari i år, följde hans icke-råd. Nästan alla gjorde/gör istället lika och rätt, isolerar sig, undviker kontakt med unga och iakttar strikt hygien i butiker. Verkar folk dumma tycker du?

    • Mats Jangdal skriver:

     FHM verkar ha levt under falska intryck om svensk beredskap för en epidemi. Uppvaknandet torde ha känts brutalt för dem. Personligen har jag inget att invända mot dess råd på individnivå. Har dock från start varit kritisk till deras rekommendationer till politikerna att begränsa folksamlingar.
     Effekterna på vår ekeonomi och vårt samhälle har blivit mycket värre av åtgärder mot viruset än vad viruset i sig åstadkommit.

     Jag har inte burit mask, aldrig spritat händer, har inte sett någon skillnad ute i samhället än plexiglas framför butikskassor och lite färre i rörelse.
     Vissa människor har varit klart överdrivet epidemiskräckslagna. Det verkar inte klokt.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är minst lika bedrägligt att utnyttja “folks” okunnighet.

  • Jan Andersson skriver:

   Detta är den stora och väsentliga skillnaden mellen sådana förtroendevalda politiker vi vill ha och de vi har fått. Vem kan man lita på? Alla? Någon? Ingen?

Kommentarer är stängda.