Korpar, skator och andra tjuvaktiga mellanhänder ges ökad makt

Didier Reynders, kommissionär för rättsfrågor (EUs justitieminister) la den 29 april fram ett förslag om tvingande uppförandekod för hållbart företagande. Lagen förväntas förhandlas under resten av 2020 och träda i kraft 2021. Den ska vara en del av Green New Deal och innehålla tvingande bestämmelser för hur EU och här verksamma företag ska uppnå koldioxidneutralitet, ska identifiera, förebygga, kompensera och redovisa överträdelser av de mänskliga rättigheterna och miljöskador kopplade till företags verksamheter, dotterbolag eller värdekedjor.


The legislation, which the Commission will frame as part of its Green New Deal and its plans to achieve carbon neutrality, is set to identify, prevent, mitigate and account for human rights abuses and environmental damage linked to corporate operations, subsidiaries or value chains.


Detta öppnar för en helt ny nivå av byråkrati, många resor värre än ISO-certifiering. Här öppnas för ett helt nytt spektrum av intresseorganisationer som klämmer sig in och blir mellanhänder för en rundlig summa, samt uttolkare av såväl företagens policys och verksamheter som av själva lagen. Det är de som är korparna och de tjuvaktiga skatorna.


Heidi Hautala, finsk ledamot i parlamentet och talesperson för den gröna gruppen i frågor om internationell handel, välkomnade en sådan lag. Hon menade att de väntat länge på en sådan och hoppades att den ska ställa om Europa till en hållbar och grön ekonomi. ”Det öppnar för alla att börja definiera hur en sådan nydanande lagstiftning ska se ut.”
Precis de nyheter ett ekonomiskt och förtroendemässigt sargat Europa inte behövde!

Det här inlägget postades i Frihet, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

28 svar på Korpar, skator och andra tjuvaktiga mellanhänder ges ökad makt

 1. Dandersan skriver:

  EU stryper företagandet genom sina krav.
  Se bara hur bilindustrin drabbats av kraven.
  Viljan att lyda ger fusk.

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Korpar och skator brukar först infinna sig när “bytet” (vårt liv och livsstil) är “avlidit” och påbörjat en nedbrytning/upplösningsfas.
  Däremot GAMARNA kan ses cirkla över det försvagade bytet som släpar sig fram i ökensanden. där de bidar sin tid tills dess bytet ligger still.
  Stora delar av verksamheten i näringslivet är “nere på knä” nu i dessa virustider, och gamarna ses samla sig i ett organiserat span efter de svagaste delarna, där de räknar med att få festa loss på kvarlevorna av ett dysfunktionellt organiserat näringsliv.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Mats skadedjur är i och för sig förödande men här kommer något ännu värre.
  Kan man finna på något mer effektivt att utan blodsspillan tömma våra MATTEMPEL inifrån?
  Det är mänsklig dumhet som är avgörande, sug på den:
  EU-hopp om tillväxt från gård till gaffel
  https://e-tidning.hd.se/#reader/273331/1/2507817634
  Ut ur EU, S W E X I T!!!
  Låt socialisterna betala för vad de ställt till med.

  Till Stefan, jag har registrerat fyra Koltrastbon och ett Rödstjärtbo i min ringa trädgård. Det finns även andra, trädgårdssångare, lövsångare och flera andra sångare.
  Tyvärr har jag inte kunna filma när skatorna plundrar dem men jag har tagit dem på bar gärning två gånger. Kopplingen till socialismen är slående och enkel.
  I mina unga dagar höll vi efter dem med fällor och flitigt skytte men det är visst på förslag att odjuren skall rödlistas, Dom åberopar brist på “mångfald”. Enfalden finns i överflöd bland “klimathotarna”.

  • Stefan Eriksson skriver:

   “Den enes död, den andres bröd” som det heter. Och det kan man ju med fördel studera i naturen, och till och med från en balkong i en förort någonstans.

   Ekorren framstår som en “lustig och gullig” liten harmlös individ. Skenet bedrar,,, större äggtjuv kan knappast finnas,(i vår närhet).
   Möjligtvis hackspetten då, som gärna roffar av smörgåsbordet som mindre sångfåglar dukar upp.

   Gamen är en social varelse med utpräglat flockbeteende. En fågelart som då oftast förebådar något lik i omgivningen, där de kan frodas och föröka sig.
   Jag skäms inte för att benämna flummiga ngo,s för gamar, som livnär sig av myndigheters outtalade vilja att ödelägga livgivande verksamhet.

   Med det sagt, vill jag påpeka att gamen som sådan är inte att fördöma, men de som har tagit gamens kännetecken som sin egen, är att förakta.

   • Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans skriver:

    Ren association. I Båstad fanns förr bageriet Enox Bröd. Därav ordvitsen “Enox Bröd – den andres död”.

 4. Jan Andersson skriver:

  Kineserna gnuggar händerna. De är snart de enda som kan leverera allting till oss som vi har råd att köpa. Genom Nordostpassagen, ryssarna bygger nya isbrytare. “When the ship comes in” (Bob Dylan). Snart även färskvaror med Norweiganplan med klara landningstillstånd på de flesta ställen. Passagerartrafik går ju ändå inte sedan coronan. Lugn bara, vi kommer till er. Bränsle är billigt nu och vi har ingen klimatkris på vår sida av jordklotet.

  I Europa kommer svartjobben att öka snabbt, även om betalningsvägarna övervakas så kan vi börja med bytesaffärer igen. Jag renoverar ditt hus, du ger mig en oregistrerad skåpbil, Muhammed försäkrar och skaffar nya nummerplåtar och ställer inga frågor. Jag renoverar ditt hus, du renoverar mitt, båda får vi rotavdrag. Jag levererar tio kubik huggen ved till dig, du ger mig en halv tjuvskuten älg. Du ger mig hundra kilo potatis, jag ger dig min ena TV.
  Du har “kört på” en av mina renar, jag får ersättning av staten, du betalar för styckningen och plastpåsarna. Jag byter din vindruta, du hjälper mig med mitt testamente.

  EU-byråkraterna börjar gå snabbare i korridorerna. Snart måste flera länder i Europa tvångsförvaltas, Sverige tillhör den första gruppen. Några ministrar omyndigförklaras när de måste lyftas ut från sina kontor iförda tvångströja, av vårdare med vita skyddsrockar.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Gå till ett förlag och få ovanstående informativa inlägg utgiven som ett utskick i raden av MSBs kampanj om “när krisen kommer”.

   Jag tror EU kan vara med och “betala” dina och förlagets utlägg, inom ramen för något “socialpedagogiskt” projekt. Försök bara att få in lite om alla människors lika värde, genus, och klimatneutralt så är saken biff.

   Grattis till din framtida födkrok, som informativ skribent.

   • Jan Andersson skriver:

    Tack! När man blivit äldre så har sannolikheten ökat att man har hört och sett en hel del. Jag kan hålla på länge än.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Jan,
   Tänk om FOLKET ändå fick bestämma.
   “Några ministrar omyndigförklaras när de måste lyftas ut från sina kontor iförda tvångströja, av vårdare med vita skyddsrockar”.
   Och gasmask kanske det bör tilläggas, eller nosskydd!
   President Donald Trump vägrar “nosskydd”. Äntligen någon med ryggrad!!!

   • Jan Andersson skriver:

    Hela världspressen väntar på att Trump ska hamna i en sjuksäng med respirator. DET skulle sälja lösnummer! Wow! Så långt sträcker sig förlagsdirektörenas fantasi. Den som kan smuggla ut ett skarpt foto av honom när han lider kan säkert förhandla sig till någon miljon. Dollar.

 5. Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans skriver:

  Steg för steg mot totalitära stater med “gröna” förtecken.

 6. Göran skriver:

  Grön ekonomi = grönt slaveri

  • Mats Jangdal skriver:

   Eller som Vaclav Havel kallade sin bok som alarmisterna vägrar läsa. Blue Planet – In Green Shackles

 7. Göran skriver:

  Det är mer eller mindre en trend i västvärlden att företagande krånglas till med regler och ekonomiska pålagor. Jag råkade igår lyssna på en pod om företagande i Kalifornien. Ett företag skulle öppna en brödbutik i San Francisco. Det tog två år att få alla tillstånd och under dessa två år hade de ingen försäljning utan bara utgifter. Nu var detta ett lite större företag så de hade råd med det, men för en enskild person som vill öppna en butik blir det mer eller mindre omöjligt.

  I Sverige uppger befolkningen att de har avstått från att starta företag eller förverkliga en idé på grund brist på kapital. Skatterna äter upp folkets möjligheter att spara. Således möjligen ett antal jobb som aldrig blev av.

  I Kina har de i princip inga regler alls mer än två: Du får inte förarga eller hota det kommunistiska partiet. Det blir inte många företag kvar i väst som kan konkurrera mot det. Det enda som kommer driva upp produktionskostnaderna i Kina är ökade skatter på grund av en sjukare befolkning.

  De säger att Sverige är ett rikt land. Hela befolkningens standard bygger i princip på skuldsättning. Det är inte många som har sin standard genom kontant betalning.

  • Jan Andersson skriver:

   Den som står i begrepp att starta ett företag har två svåra frågor att begrunda: kommer jag att kunna leva anständigt på företaget på årsbasis och över en konjunkturcykel? Och kommer jag samtidigt att kunna betala lön och löneskatt till en eller flera anställda?

   Att jag får jobba femtio procent mer är jag beredd på, och att inte ha råd med semester.
   Men att all övertid måste gå åt till pappersexercis hade jag aldrig väntat mig. Vill inte Sverige ha några företagare som anställer arbetslösa?

  • Lars Mellblom skriver:

   Göran 11:24

   “De säger att Sverige är ett rikt land. Hela befolkningens standard bygger i princip på skuldsättning. Det är inte många som har sin standard genom kontant betalning.”

   Paa landet i Frankrike är det tvärt om. Detta anses osolidariskt av parisarna. Därför grunnas det paa hur man skulle kunna beskatta skuldfrihet.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Det behöver de väl inte “grunna” på så intensivt. Jag menar:
    Svenskt skattesystem:

    Intäktsränta……. skatt!
    Utgiftsränta……..avdrag på skatt!

    Så i en enkel balansräkning i hushållet, så beskattas skuldfrihet.

    Solidariskt så det skriker om det.

    • Lars Mellblom skriver:

     Stefan Eriksson 21:57

     Det finns mer sofistikerade förslag som även skulle minska statsskulden, men det faar jag berätta om vid ett annat tillfälle.

   • Mats Jangdal skriver:

    Beskatta skuldfrihet är väl inte så svårt. Kalla det förmögenhetsskatt. Gäller bara att hitta ett sätt att beräkna förmögenhet och sedan nalla en bit av den varje år.

    • Jan Andersson skriver:

     Men var finns pengarna? I madrassen? I en sund ekonomi arbetar varje krona och går åtskilliga varv i näringslivet innan de hamnar i statens skattkista.

     Att gömma sina pengar, surt förvärvade eller inte, på Cayman Islands eller i madrassen är svårt osolidariskt eftersom din granne blir arbetslös. Om man istället investerar dem genom aktieköp eller på inhemskt producerade lyxbåtar så ska bara skattmasarna hålla sig så långt borta som möjligt, eftersom varje försnillad krona sänker landets ekonomi.

     Ge fler människor möjlighet till ett sparande i stället för att klä av dem inpå bara kroppen första löningen. Det tjänar båda på.

    • Lars Mellblom skriver:

     Fransmännen kan bättre än saa, men jag sitter paa ett hotellrum med en laptop vars tangentbord är opraktiskt, Vänta tills jag kommer hem.Jag lovar att beskriva tvaa förslag som diskuterats fraan och till. Det ena har gröna förtecken.

     • Stefan Eriksson skriver:

      Vi hörs när tiden och tangenterna finns för handen.
      Ingen brådska här inte.
      Med vänlig hälsning.
      Stefan

  • Åke Sundström skriver:

   Men det är värre än att leva på skuldsättning. Vi lever på våra förfäders hårda slit genom att smita från plikten att betala ränta på det kapital som byggdes upp under ett drygt århundrande. Och vi överkonsumerar på barnbarnens bekostnad.

   Stöld via framtidsimperialism är en mer korrekt beskrivning av skuldbergets innebörd. Med stöd även av förment liberala eller konservativa politiker. Däri ligger det mest skändliga och det klarspråk som väljare aldrig får höra. Och som även våra ekonomiprofessor tiger om, inte bara de förhärdade “kapitalistlakejerna” utan även – och framför allt .- de med hjärtat till vänster, s m s.

 8. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag tycker ni missar en sak:

  “…identify, prevent, mitigate and account for human rights abuses…”

  Det är ett sätt att bryta Kinas allt starkare grepp utan att öppet börja bedriva handelskrig, och kan ha det goda med sig att dels förbättra förhållanden och löner i div. asiatiska fabriker som tillverkar alla möjliga saker vi förr kunde tillverka i Europa och som då höll högre kvalité, dels göra det mer lönsamt med inhemsk industri, klädtillverkning med mera.

  Annars är det scenario som Jan Andersson så bra beskriver ovan både det enda sannolika och det enda möjliga för enskilda i den korporativa EU-staten.

  Fast vad f*n alla dessa Stockholmare, som ju är smartare än alla andra, ska ha att byta med vet tusan. Halal-kebab på duva kanske?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Mats Jangdal skriver:

   Det vore ju för väl om det är så de har tänkt sig i EU. Men de har ju större makt över folket i EU än över kommunistpartiet i Kina. Vi får se.

  • Stefan Eriksson skriver:

   Den korporativa EU-staten lär låta uppföra “klimatneutrala omskolningsläger” för sådana som ens tänker tanken gengasaggregat.
   Troligt blir det i dina hemtrakter Rikard.
   Kommer ju att leda till lokala “tillväxt-öar” i den övrigt så pass fria provinsen i norr.
   Blir omskolningsexperterna beväpnade månne?

   Stockholmare är ju redan inspärrade om man ser det så, de lär inte ställa till några större problem i området utanför T-bane-nätet.

  • Åke Sundström skriver:

   Varför inte vända på frågan, Rikard? Finns det något bättre sätt “att identifiera och bekämpa brott mot mänskliga rättigheter” än en handelsbojkott? Helst genom ett gemensamt agerande av hela det demokratiska världssamfundet. Kina och andra diktaturer skulle då tvingas välja mellan reformer och ekonomisk stagnation.

   Men något sådan lär inte hända, eftersom västvärlden har ekonomiska fördelar av billig import från det som Reagan helt riktigt beskrev som världens skurkstater. Den fria världen bidrar således till de övergrepp de säger sig vilja bekämpa.

   Det är i den meningen samma hyckleri när den svenska regeringen protesterar mot Kinas fängslande av kritiska författare, som när vi på 40-talet sålde järnmalm och stål till den tyska krigsmaskinen, men samtidigt fördömde Hitler, hans läror (och efter hand också hans dödsläger). Den vänstra handen har mycket väl vetat vad den högra har sysslat med. Dubbelspelet har varit lika gynnsamt för oss som för diktaturstaterna.

   Din förmodan att vår egen industrisektor skulle vinna på bojkotter är feltänkt. Men den goda moral vi berömmer oss av skulle framstå som något mer välgrundad. Men du tror väl inte att Löfven, Kristersson eller ens KD-Ebba (och än mindre vår förment kristna kyrka) bryr sig om sådana aspekter?

Kommentarer inaktiverade.