Om bly i ammunition kan man säga mycket

Men tydligen kan inte så mycket sägas utan att komma med en lögn, om man är myndighetsperson eller aktivist mot jakt eller vapen.


I EU jobbas det nu hårt på att förbjuda allt bly vid jakt i Europa. Mest använd påtryckning verkar vara en italiensk rapport från 2012, skriven av miljöinstitutet ISPRA. Den stöder sig i flera fall på forskning utförd på 1980-talet. Inte särskilt aktuell alltså. Tidigt i rapporten avslöjas dess intentioner när man skriver att blyet används för att orsaka skador i ”offret” (vittima), inte i viltet som vore det normala språkbruket.


Vidare gör man i rapporten ingen skillnad på bly som tillförs skjutbanor vid träning och tävling och bly som tillförs övrig natur vid jakt. Min gissning är att minst 90% hamnar på skjutbanorna.


I kapitel 6 svamlar man dessutom rejält, när man först räknar total mängd bly som om alla avlossade skott var hagelskott (som normalt innehåller mer bly än kulskott). Sedan korrigerar man det och säger att i Italien skjuts det mesta småvilt med finkalibriga studsare vilket ger en betydligt lägre spridning av bly. För att nästa andetag fortsätta resonera om spridning av bly från hagelpatroner.


De drar sig inte ens för att hänvisa till en amerikansk rapport om den Kaliforniska condoren, för att visa på hur skadligt bly i ammunition är för naturen. Men den rapporten avfärdades som otillförlitlig både i Sverige och USA redan 2009!


Ja, så där kan man hålla på och visa på att den italienska rapporten utgör ett osant intygande. Men det är i stora delar den som EU ska fatta beslut på.


Vi utredde bly i ammunition mycket noggrant i Sverige vid minst ett par tillfällen de senaste 25 åren. Resultatet blev en dålig kompromiss som förbjöd blyhagel vid sjöfågeljakt.


Jag bifogar två PDF:er. En med utdrag från några artiklar i Jakt & Jägare år 2009, samt den italienska rapporten.

Bly-i-ammunition

ISPRA-rapporto-158-2012rev2

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Om bly i ammunition kan man säga mycket

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Jag lägger till den här som info över nuläget:
  https://www.kemi.se/lagar-och-regler/regler-som-endast-galler-i-sverige/nationella-begransningar-och-forbud/svenska-regler-om-ammunition-som-innehaller-bly

  Sen får vi se vad alternativet blir. Vismut??
  Något som ”spiksökaren” på sågverken klarar att hantera behöver det bli, annars lär ”vrakhögen” växa okontrollerat.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Och under tiden som socialistiska hjärnskrynklare försöker avväpna och förhindra en anpassad viltvård växer rovdjurs och rovfågelbestånden ohämmat för inte att tala om de vilda grisarna i skogen. Det är inte blyet som det är frågan om utan socialistens fulla och iskalla beräkning att alternativen tvingar medborgaren på lång sikt att upphöra med jakt med skjutvapen.

  • Ivar Andersson skriver:

   Det är bara brottslingarna som ska få ha vapen. Alla andra är olämpliga enligt vapenhatarna.

   • afugglas skriver:

    Och de personliga livvakterna runt de höga politikerna och tjänstemännen skall vi inte glömma. De som är opåverkbara för logiskt tänkande och sunt förnuft. Till och med en sådan oförarglig människotyp som statsministern i Sverige kan väl knappast röra sig utanför Rosenbad riskfritt utan att bli blyförgiftad.

    • Åke Sundström skriver:

     Än en gång: Politikerna och generaldirektörerna är ingalunda opåverkbara, ologiska och utan sunt förnuft. Men de står och faller med att skyddas av en korrupt intelligentia, professorskollektivet (med tonvikt förstås på de s k samhällsvetarna, ekonomerna framför allt). De som döljer oförnuftet för väljarna.

     Med läroboksförfattaren Klas Eklund som prototyp. En av Kjell Olof Feldts rådgivare och därefter bankekonom på SEB. En person som inte kan beslås med en enda uppenbar lögn, men vars ”analyser” ständigt varit hårdvinklade är det maktlojala hållet.

     Även den ofta hyllade nestorn Assar Lindbeck, är medskyldig, framför allt (men inte enbart) på grund av sina falska vittnesbörd inför kärnkraftsomröstningen 1980. Den som gjort Sverige många hundra miljarder fattigare. Hans bekanta kriskatalog ägnade sig åt futiliteter och teg om det allra de viktigaste: systemfelen.

     Kan vi inte vara överens, Samuel, om att skjuta på de rätta pianisterna?? Riksdagen och regeringen är de ytterst ansvariga, men utan lakejerna, de tigande eller skönmålande ekonomerna skulle det faktiska vanstyret varit omöjligt att pådyvla svenska folket.

     Gunnar Myrdal gjorde en halv avbön för sitt partis räkning, det skulle också Reinfeldt och Löfven behöva göra. Deras eftermäle skulle då bli mindre fördömande, även om deras förräderi mot de egna väljarna och mot nationen förblir svårförlåtligt.

 3. Dandersan skriver:

  https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Bly-till-luft/
  Även om det är när kulan är i luften som den utgör omedelbar fara så är det kanske vatten den förorenar. 😉
  https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Bly-i-grundvatten/

  Kanske är det så att miljön blir allt bättre.

  • Mats Jangdal skriver:

   Det är lätt att dra den förhastade slutsatsen att bly i naturen kommer från ammunition. Men bly är ett vanligt grundämne som naturligt förekommer i flera former och isotoper. Det är också slutprodukten för sönderfallande radioaktiva ämnen.
   Bly från ammunition är i allt väsentligt inert. Bly i jonform från den förr blyade bensinen är mycket värre.
   Bly återfinns i mark också från annan mänsklig verksamhet i exemeplvis el-, tele-, och rörledningar. Bly var en av de få metaller som antiken kände till i ren form och också använde. Därför är det inte konstigt att de i Italien funnit det i marken där det varit bebott länge.

 4. Thomas skriver:

  Det är mycket att fundera över..Ahlenius påpekade nyligen (intressant artikel, även om inget var egentligen nytt) att vi (tillsammans med Finland) är de enda länder som inte har ”ministerstyre”… Vem bestämmer då? Aktivister i olika beslutande myndigheter! Så enkelt svar… (jakten och dess bekymmer är ett idealiskt område att studera som typexempel på myndighetsmakt, korruption via horisontella nätverk av aktivister, med mera…) Vi måste inse att just bristen på demokrati är unikt för Sverige, alltså, ”Sverigebilden” kontra verkligheten.. Framtiden ser dyster ut.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, den svenska modellen är ett undergångsrecept!

  • Åke Sundström skriver:

   Thomas skjuter på fel pianist. I den mån aktivister tillåts påverka myndighetsbeslut är det inte dessa som skall klandras, utan berörd generaldirektör eller ytterst regering och riksdag. Bristen på reell demokrati är ingalunda unik för Sverige, den är ju ännu tydligare på EU-nivå och i FN-sammanhang. Fast visst, länder emellan ligger vi ganska risigt till.

   Men det är givetvis annat än perifera jaktfrågor som gör det motiverat att ifrågasätta ”Sverigebilden” och demokratietikettens berättigande. Vill man skjuta på de sanna skurkarna (pianisterna) får man allt sikta högre än på underhuggarna i myndighetsvärlden eller på högröstade ”aktivister”. Som vi tidigare ganska ofta och utförligt diskutera i detta forum.

   • Ivar Andersson skriver:

    Om generaldirektören tillåter aktivism är han medlöpare. Jag tror inte att det finns generaldirektören som vågar stå upp mot regeringen.Undantaget är Ann-Marie Begler som snabbt flyttades från Försäkringskassan.

Kommentarer är stängda.