Bränderna blir färre!

Jag har översatt lite från GWPF.

SATELLITOBSERVATIONER avslöjar minskande trend i globala skogsbränder
Datum: 16/09/20 GWPF
Medan skogsbränder i västra USA fortsätter att rasa, har satellitobservationer under de senaste 20 åren avslöjat en minskande trend i globala skogsbränder. Vad är det som händer?


Medan starka vindar och varm luft fortsätter att driva skogsbränder över de västra amerikanska delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington, strider politiker, aktivister och forskare våldsamt om de främsta orsakerna till dessa katastrofer och hur man kan minska risken för skogsbränder i framtiden.
Det råder liten tvekan om att torka och höga temperaturer förvärrar dessa bränder. Men under de senaste decennierna har mänskliga aktiviteter som markförvaltning och jordbruk, ökad befolkningstäthet och aktiv brandbekämpning lyckats minska de globala områdena som bränns av skogsbränder avsevärt trots den globala temperaturökningen.


Att förstå varför vissa torra och halvtorra regioner i världen har lyckats minska skogsbränder inför stigande temperaturer, såsom Europa i Medelhavsområdet, medan andra regioner inte har lyckats göra det, kommer att vara avgörande för riskreduceringspolitiken.
Nedan har vi valt ut nya forskningsdokument, baserade på satellitobservationer, som avslöjar den minskande trenden i globala bränder och de mest troliga orsakerna till denna uppmuntrande utveckling.

Globala trender för skogsbränder och dess påverkan: Uppfattningar mot verklighet i vår föränderliga värld. Stefan H. Doerr och Christina Santin
Sammanfattning: Skogsbränder har varit en viktig process som påverkar jordens yta och atmosfär i över 350 miljoner år och mänskliga samhällen har samexisterat med eld sedan de uppstod. Ändå betraktar många skogsbrand som ett accelererande problem, med allmänt hållna uppfattningar både i media och vetenskapliga artiklar om ökande brandförekomst, svårighetsgrad och resulterande förluster. Men viktiga undantag bortsett från att de tillgängliga kvantitativa bevisen inte stöder dessa upplevda övergripande trender.

Istället verkar det brända globala området ha minskat totalt sett under de senaste decennierna, och det finns ökande bevis för att det finns mindre eld i det globala landskapet idag än för århundraden sedan. När det gäller bränders svårighetsgrad finns begränsat med data tillgängliga. För västra USA indikerar de liten förändring totalt sett, och även att det område som bränns i hög svårighetsgrad har totalt sett minskat jämfört med för-europeisk bosättning. Direkta dödsfall på grund av brand och ekonomiska förluster visar inte heller några tydliga trender under de senaste tre decennierna.


Trender för indirekta effekter, såsom hälsoproblem från rök eller störningar i social funktion, är fortfarande otillräckligt kvantifierade för att kunna undersökas. Globala förutsägelser för ökad eld under ett värmande klimat belyser det redan akuta behovet av ett mer hållbart samexistens med eld. Den datautvärdering som presenteras här syftar till att bidra till detta genom att minska missuppfattningar och underlätta en mer informerad förståelse av verkligheten i global eld.

En av människa orsakad minskning av det globalt brända området. N. Andela, D.C. Morton, L. Giglio, G.R. van der Werf.
Sammanfattning: Eld är en väsentlig systemprocess som förändrar ekosystemets och atmosfärens sammansättning. Här utvärderade vi långvariga brandtrender med hjälp av flera sets satellitdata. Vi fann att det globalt brända området minskade med 24,3 ± 8,8% under de senaste 18 åren. Den uppskattade minskningen av bränt område förblev robust efter justering för utfallsvariationer och var störst i savannområden.

Jordbrukets expansion och intensifiering var de främsta drivkrafterna för minskande brandaktivitet. Färre och mindre bränder minskade aerosolkoncentrationerna, modifierade vegetationsstrukturen och ökade storleken på markbundna kolsänkor.

Brandmodeller kunde inte reproducera mönster och storlek på observerade nedgångar, vilket tyder på att modellerna kan överskatta bränders omfattning och utsläpp i framtida prognoser. Med hjälp av ekonomiska och demografiska variabler utvecklade vi en konceptuell modell för att förutsäga eld i människodominerade landskap.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Bränderna blir färre!

 1. Dandersan skriver:

  Effektivare brandbekämpning kanske inte är så klokt!
  Effektivare skogsskötsel är klokare.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Hur länge till kan SOCIALISTERNA hindra fastighetsägaren att sköta sin egendom och hindra förfallet?
  Svara på det Ulf Kristersson och Andreas Norle’n. Ni är för tillfället de ytterst ansvariga för att socialisterna ödelägger vårt SVERIGE!!!

  • Niklas skriver:

   Det är väl snarare Lööf och Sabuni som bär ansvaret, då de blinkande höger men svängde tvärt vänster.

   • Åke Sundström skriver:

    Alla tre förråder sina väljare, men Samuel har nog rätt i att Ulf K är den störste skurken, eftersom han vägrade bilda en borgerlig regering efter det senaste valet. Med stöd av SD – precis som i en fungerande demokrati, där varje röst har samma värde, inte olika värde som moderaterna i praktiken hävdar.

    Samtidigt gör late Uffe självmål genom att befästa en vänsterhegemoni på tvärs mot folkviljan. Vad skulle Vilhelm Moberg ha sagt om sådana bedragare? Och var finns dagens bekämpare av nutidens dagens mycket djupare rättsröta? Osynliga, hukandes bakom sin pulpeter. Intelligentians tystnad är sönderfallets moder.

    • Jan Andersson skriver:

     Det kan inte beskrivas bättre!

    • Mats Jangdal skriver:

     Rätt så!

    • Ivar Andersson skriver:

     Du verkar hata Uffe och moderaterna mer än allt annat. Varför?

     • Åke Sundström skriver:

      Jag har kommentar den frågan flera gånger tidigare: Det är sju resor värre att förmenta borgare godtar socialistiska styrmedel än att sossar och kommunister gör det.

      Helt obegripligt t ex att M (under senare decennier) försvarat hyresregleringen, som ju inneburit en delkonfiskering av privata fastighetsägares vinster. Och resulterat i att denna förr marknadsstyrda sektor numera raderats från kartan.

      Väl så illa, faktiskt, att större delen av gamla ägarnas stora kapitaltillgångar överlåtits till de boende när ägarna till sist tvingats sälja till sina hyresgäster (via brf-ombildningar).

      Medan de nya ägarna gjort väldigt stora och högst oförtjänta vinster, eftersom M (i varje fall i Fjollträsk) gått med på att sälja till ungefär halva marknadsvärdet. Tala om pervers kapitalism!! I regi av Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och nu även Ulf Kristerson

      Om du tänker efter, tror jag nog att du håller med.

      • Ivar Andersson skriver:

       Du glömmer att kommunister berövade folket sin egendom, mördade och fängslade de tidigare ägarna. Här du glömt Stalin, Pol Pot, Mugabe?

       • Åke Sundström skriver:

        Givetvis inte, men nu diskuterade vi ju SVENSK politik. De tre massmördarna försvaras av få, men liktänkande (om mindre blodsdesudlade) svenska politiker är det än i dag gott om. Inte bara de som ärligen kallar sig kommunister, utan även liberala och konservativa politiker.

        Bertil Ohlins historiska svek 1957, när han sabbade Erlanders modiga proposition om att skrota hyresregleringen, var en föregångare till moderaternas senare agerande i samma socialistiska anda.

        Eller väl så illa: M:s medgivna motiv att skydda ”majorsänkorna på Östermalm” och deras barn. Bl a Carl Bildt, nedlåter sig till att subventioneras av de unga familjer som tvingas betala groteska överpriser för sina nya bostadsrätter, när Alliansen vägrat återupprätta den före 1940 väl fungerande bomarknaden.

        Hur vill du att jag skall tolka din tystnad på den punkten? Bu eller bä?

 3. Göran skriver:

  En orsak till intensivare bränder kan vara att det helt enkelt finns mer växtlighet (bränsle) på grund av ökad halt av koldioxid i atmosfären.

  Helt klart är eventuellt ökad avbränd areal vid en skogsbrand en byråkratiskt skapad orsak. Skogsägarna får inte vårda sina skogar såsom de vill och med egna beslut utan det ska tas av byråkrater, som hellre fikar än att spotta ur sig beslut i tid. Dessutom finns det inga byråkrater som bryr sig om vilka skador som uppstår.

 4. Göran skriver:

  Liten video på detta ämne bränderna i USA:

Kommentarer är stängda.