Drömar, önskningar och realpolitik

Dagens gätskribent är Berit Nightingale, bosatt i USA.

Nu när Ruth Bader Ginsburg har avlidit kommer Trump att nominera en ersättare och Senaten kommer helt säkert att godkänna det.
Tidigare krävdes det två tredjedelar av rösterna av de närvarande senatorerna för att stoppa en “minoritets- filibuster” men democrats ändrade det till enbart en majoritet 2014,  för att få in en av sina domare till en “appellate court” (domstol för överklagande) 

Vid den tiden varnades Dems. av Senatens nuvarande majoritetsledare Mitch McConnell att strategin skulle slå tillbaka mot dem :
Jag säger till mina vänner på andra sidan gången, ni kommer att ångra detta, och ni kan komma att ångra det mycket tidigare än ni tror.”

Ginsburgs önskan på dödsbädden:
Fyll inte min plats …förrän vi har en democrat-president


Ginsburg hade en chans att avgå 2014,  vid 81 års ålder. Liberaldemocrats försökte övertala henne att göra det. Obama var president och Dems. kontrollerade senaten. Hon vägrade.

Trump och McConnell är i kontroll nu.  Democrats kan inte blockera detta. De ändrade reglerna när Obama var president och Harry Reid var senatens majoritetsledare.


Om Trump förlorar i november kommer detta att vara vad man minns honom för.  Det här är den typ av händelseförlopp som historiker uppmärksammar. Att avgå handlar om timing. Ginsburg avgick innan Trump gjorde det. 


Om Trump vinner i vallokalerna, men förlorar med liten marginal på grund av poströster,  kommer detta att gå till domstolen.  På grund av Ginsburgs död kommer senate-republicans att ha en möjlighet efter den 3 november att se till att domstolen inte kommer att delas 4 mot 4. Det kommer troligen att bli  5 mot 4 och Trump kommer att vinna.


Om det kärvar till sig kan Nancy Pelosi bli den första kvinnliga presidenten i mellantiden fram till den 20 januari klockan tolv, men beslutet kommer sannolikt att bli till Trumps fördel.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Drömar, önskningar och realpolitik

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Gissa om det ”svenska socialistiska världssamvetet” kommer att bita naglar fram till den 20 Januari 2021. Holy Moses!
  Hanna Stjärne kommer att uppbringa sin maximala marxistiska förmåga att förgifta svenska folket med anti -Trump propaganda. Bara vänta och se, språket är vapnet.
  Tack Berit, dina korta koncisa analyser är alldeles utmärkta. Överkomliga och lätta att förstå.

  • Dandersan skriver:

   Vi var helt oförberedd på Trumps vinst förra gången. En mindre katastrof väntade enligt vad vi fick veta. Svenska media gör ofta dessa fel. Migration och kriminalitet är specialområden där medias bild ger effekter i verkliga åtgärder, vilka då svänger lite hit och dit.
   Hoppas klimatfrågan också vänder i media!

 2. Thomas skriver:

  Spännande..

 3. Göran skriver:

  Och i Sverige kör SVT på med att Ryssland påverkar valet, men säger inget om hur Facebook, Google och Twitter påverkar valet.

  • Benny skriver:

   Israel är väl det land som påverkar mest i presidentvalen i USA! (Oj, det får man visst inte nämna, glömde det!) Och det är ju så här att EU och USA anser sig ha rätt att blanda sig i valen i andra länder men f-n ta den som blandar sig i val i EU och USA som inte är godkänd av globalisterna att påverka utgången, som Soros etc!

 4. Gunnar Littmarck skriver:

  Lite på samma tema som visar hur FN arbetar med Kinas och Irans ledningar och gör skada för västvärlden.

  Får Trump en period till kommer han reformera FN om inte kommer makten globalt koncentreras allt mer och hamna allt längre från påverkan av demokratiska beslut i nationalstater.

Kommentarer är stängda.