Vilka lärdomar kan vi dra av coronapandemin?

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Ganska snart stod det klart att SARS-CoV-2 inte var något mördarvirus, utan kan klassificeras som ett mellanting mellan en lindrig och en allvarlig influensavåg. På falska grunder piskade WHO upp hotet – precis som med den beskedliga svininfluensan 2009 – och utlyste en pandemi. Håll då i minnet att jätteorganisationen finansieras till 80 procent av sponsorer, i huvudsak från läkemedels- och vaccinföretag.

Enligt förre statsepidemiologen Johan Giesecke finns det bara två åtgärder för att hindra smittspridning som har vetenskaplig grund: ”att tvätta händerna och social distansering, dvs. hålla avståndet. Att stänga gränser, som vidtagits av många regeringar är t.ex. meningslöst och saknar vetenskaplig grund. Att stänga skolor var också fullständigt meningslöst ur vetenskaplig synpunkt”. Så varför stängde då Folkhälsomyndigheten helt obegripligt alla gymnasier och universitet?

Obegripligt är också att Norge, Danmark och Finland stängde gränserna mot Sverige. Nu är det annat ljud i skällan – Sveriges metod anses som föredömlig. Det var meningsfullt att lita på medborgarnas ansvarskänsla, att satsa på information och upplysning.  Ingen panik, inga ångestscenarier och lockdown, inga hot om böter och massiva inskränkningar av människors rörelsefrihet. Mike Ryan, chef för WHO:s  program för hälsokatastrofer, betecknade Sveriges hantering av coronaviruset som ”föredömlig”.

Och kritiken från framförallt den tyska pressen var hård när man baktalade den svenska metoden: ”Oöverskådliga följder – 10 procents dödlighet” (Focus 17.04.20). ”Coronaviruset i Sverige rusar landet raka vägen mot katastrofen” (RND 21.04.20). Lockdown var ett gigantiskt misstag. Den 10 mars befann sig hela Italien i karantän. 60 miljoner människor i husarrest, gatorna tomma och öde. Spanien, Frankrike, Polen, Irland med flera agerade på samma sätt.

Munskydd då? Det finns ingen evidens för att symtomfria personer utan hosta och feber sprider smittan. Enkla munskydd stoppar inte, och kan inte stoppa viruset. Icke -medicinska munskydd har mycket låg filtreringseffektivitet. Coronavirusets storlek är 160 nanometer, eller 0,16 mikrometer. Storleken på ”porerna” i enkla bomullsmunskydd är 0,3 mikrometer. Viruset tar sig igenom konventionella munskydd eller skyddsmasker av tyg lika lätt som genom ett öppet fönster. Ingen tycker om att bära mask. Och det är förvånansvärt hur mycket mediernas hjärntvätt av befolkningen har åstadkommit. ”Om det är obligatoriskt och alla gör likadant så är det också meningsfullt”, resonerar mannen på gatan. Varför kunde människorna då inte lika gärna bära en röd pappersnäsa?

Varför svek våra politiker när de stängde ner hela samhället? Enligt Johan Giesecke vill politikerna visa handlings- och dådkraft. ”Mitt bästa exempel är att trottoarerna i en del asiatiska stater besprutades med klorin, vilket är helt verkningslöst, men visar att staten och myndigheterna gör någonting”.

Men man ska inte vara naiv. Vetenskapen är lika korrumperad som politiken. EU ställer upp med 10 miljoner euro för forskning om corona. Alla som vill forska kan söka om anslag. Snart kommer vi att få en massa onödig information om SARS-CoV-2 som kommer att lämna bidrag även till utvecklingen av ett vaccin som, enligt Bill Gates, påstås ”ska rädda världens befolkning”.

Christer Nilsson
författare med medicinhistoria som specialitet

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Vilka lärdomar kan vi dra av coronapandemin?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Vilka lärdomar kan folket utläsa av den så kallade ”pandemin”?
  Att politiker för utplundrade skattepengar gärna låter sig manipuleras av okontrollerbar statistik presenterad av oavsättliga till lika skattefinansierade ”tjänstemän”
  Undrar mest hur svenska folket kommer att reagera när bluffen väl avslöjats.
  Demaskerade med blicken stirrande i marken och med ursäkter hämtade ur universum

  • Göran skriver:

   Finns det några avslöjade bluffar som folk i gemen överhuvud taget har reagerat på? Jag tycker mig mer se att bluffarna lever kvar i all oändlighet mer eller mindre som sanningar.

 2. Jan Andersson skriver:

  Munskydd är obehagliga och ger skadligt andningsmotstånd om de inte är tekniskt avancerade. Vätskedroppar som bär virus när någon talar högt, hostar eller nyser är väsentligt större än porerna i filterduken/papperet, som måste hållas fuktigt hela tiden av andningsluften. Kan alltså inte återanvändas och de skall destrueras på rätt sätt efter varje användningstillfälle.

  Men de är främst till för att skydda andra mot smitta, inte skydda sig själv som alla i Sverige har fått för sig. Men livslängden är kort och styckpriset för avancerade munskydd är för högt för allmänt bruk; billiga trasor över ansiktet gör naturligtvis ingen nytta. Fel använda billiga munskydd skapar bara problem.

  • Göran skriver:

   Jag såg en butik i Stockholm som tillverkade egna munskydd av tyg. Det är att lura folk. Många som använder munskydd har samma munskydd i dagar och till och med i veckor, innan de ersätter dem med nya. Under tiden har de kladdat på detta munskydd hur många gånger som helst, så i princip blir munskyddet den största smitthärden.

   Joe Biden, den senila presidentkandidaten i USA, som vill ha obligatoriskt munskydd för alla, såg jag kliva ut ur ett flygplan, skakade hand med en person och därefter placerad sin precis smittade hand på sitt munskydd. Således två handlingar man ej bör göra. Hyckleriet visar inga gränser.

   • Dandersan skriver:

    Munskydd har liten verkan. Kanske vid direkta nysningar kan spridningen bromsas.
    Men de är en bra signal. Här går en som vill hålla sig frisk-håll avståndet!

 3. Dandersan skriver:

  Främsta lärdomen är att forskare aldrig är eniga!
  Modeller kan användas för att manipulera och vilseleda politiker.
  Åtgärder som föreslås är ofta verkningslösa eller skadliga för ekonomin.
  Samt att vi tidigare genomlevt liknande pandemier och överlevt.

  Lätt att dra paralleller till klimathysterin!

  • Dandersan skriver:

   Glömde den att det är väldigt svårt att förstå siffror som presenteras och deras relevans.
   Samt att media saknar denna förmåga helt!

 4. Göran skriver:

  Angående nedstängning av skolor. Jag läste att barn inte har problem med covid-19, dvs. blir väldigt lindrigt sjuka och att barn inte smittar vuxna.

  • Ivar Andersson skriver:

   Att barn inte smittar vuxna gick någon på FHM ut med i våras. Men i rapporten stod att man inte kunde dra några slutsatser eftersom studien var för liten. Hur det är idag har jag inte koll på.

 5. Thomas skriver:

  Bara en fundering… samkör ekonomiska problem i olika länder tidsmässigt och coronafallens intensitet… Undrar om man inte kan se att de sammanfaller. (Den ekonomiska krisen i världen blev akut i mitten av september förra året och strax därefter ”uppstod” coronaproblemet. Att det slog hårt i Kina är väl klart, men hur hårt är svårt att egentligen veta. Det som nu sker verkar underligt och kan man tolka svenska uppgifter som att det är konstigare än man kan tro…?) Som Mike Maloney funderar så tycks FED agera på ett nytt sätt sedan ett år tillbaka – och krisen kräver då en annan samhällsfunktion för att styra ekonomin så att inte rent kaos uppstår och då passar coronapandemin in i bilden… Helgens samlade agerande inom den globala bankvärlden triggar igång en ny coronapandemi på ett märkligt sätt… Märkligt. (Alltid i september)

  • Mats Jangdal skriver:

   Samtidigt har guldet sjunkit stadigt sedan toppen i början av augusti.

   • Åke Sundström skriver:

    I det fallet finns nog ingen koppling till pandemin. Guldet styrs av centralbankernas sedeltryckande, med inslag av kortare spekulativa börscykler. Det var helt enkelt dags för en paus i den senaste guldruschen.

  • Benny skriver:

   I september förra året så var det akut kris i USA och FED skickade alarmerande rapporter till alla ekonomiska instutioner om en annalkande kris som skulle drabba USA och resten av världen efter nyår! Och som ett brev på posten dyker plötsligt corona upp! Allt stämmer med teorin att corona ”uppfanns” som ett medel att rädda den sjunkande låneskutan som västvärldens ekonomier utgjorde! Problemet är att det bara är konstgjord andning och man skjuter bara kollapsen framför sig…Det postindustriella samhället fullt med låtsasjobbare, kostsam invandring och onödiga byråkrater som företeelse är död men man håller liket vid liv ännu ett tag…I alla fall så länge att bankirerna och finansjudarna lyckats smussla undan tillräckligt med pengar!

 6. Niklas skriver:

  En annan fundering. Är corona-hypen ett sätt att påtvinga världen en ”grön” politik? Vi har ju effektivt förhindrats att resa utomlands på semestern, utan istället ”hemestra”. Försäljningen mode-prylar, skor och kläder har ju gått ner kraftigt, samtidigt som t.ex. friluftsbranschen har haft rekordförsäljning. Även byggvaruhus och trädgårdsvaruhus har ju gått bra i dessa tider, då det har fixas i hus och trädgård som aldrig förr. (Perfekt sysselsättning för den som går hemma med full lön?).

  Samtidigt så ges det generösa bidrag som aldrig förr, för att lindra de ekonomiska följderna av den s.k. pandemin, vilket på sikt måste betalas med kraftigt ökade skatter och avgifter, alltså mindre frihet till befolkningen. Det kanske blir svårt att satsa på arbetslinjen under de närmsta åren?

  • Åke Sundström skriver:

   Christer drar en helt korrekt övergripande slutsats: ”Vetenskapen är lika korrumperad som politiken”. Han kunde ha tillfogat ”-och media”, låt vara att inslaget av ren okunnighet i det fallet är större. Uttalandet kan också förtydligas till att avse också annan politik än Covid 19, t ex klimatet, ”välfärden” och ”hållbarheten”.

   Andra kommentarer är inne på samma spår. Man kan nog inte ifrågasätta pandemins kinesiska ursprung. Däremot har åtgärdspaketen uppenbart haft fler motiv än att stoppa smittan. Här ligger Sveriges regering i tätklungan och även de borgerliga partierna sväljer blint socialistiska lösningar.

   Här ingår en historiskt stor utvidgning av statens roll, ytterligare tre år med gratispengar (nollränta) och starkt ökad statsskuld (d v s framtidsimperalism, övervältring av kostnader på kommande generationer). Vem har för övrigt bestämt att staten måste kompensera företagen? De har – eller kan avkrävas – egna riskförsäkringar som täcker även pandemier. Då skulle regeringen inte fullt lika lättsinnigt som nu våga stänga ner näringslivet.

   Invändningar från Kristerson? Nix. Inte heller från KD, SD, MED eller KLP (L och C tycker sällan någonting alls). Och som vanligt, inga protester från våra maktlojala nationalekonomer, statsvetare eller filosofer, de discipliner som främst berörs. Det demokratiska sönderfallet i ett nötskal.

 7. Gunnar Littmarck skriver:

  Helt klart används SARS-CoV.2 liksom klimathot för att koncentrera makt globalt utom räckvidd för folk och småföretag.

  Många med mig anser att Brexit. maktkampen mellan Kinas ledare och omvärlden samt kanske mest viktigt valet i USA är händelser som kan flytta tillbaka makten till folket i takt med teknikutveckling och implementering av den fjärde industrirevolutionen som kommer automatisera samhället under detta århundrade, redan kan flertalet operatörer forskare lärare jurister och andra tjänstemän ersättas.

  Steve Bannon sade i en intervju just det jag vet att många här liksom jag oroas allt mer av.

  https://www.youtube.com/watch?v=BSMWSVb68lw

 8. Gunnar Littmarck skriver:

  Se vilken farlig tid vi lever i och så många känner inte igen historien.

  I går arresterades en tysk läkare i London för han säger sanningen.

  Australien behandlar sina medborgare helt sjukt, ni har alla sätt då en havande mor arresteras i pyjamas inför sina barn för hon skrev något harmlöst på en social plattform.

  Jag tror att folkflertalet börjar bli förbannade men hoppas att det går lugnt till.

  I USA har det lugnat ner sig och vinner Donald Trump (så mycket valfusk så han måste nog får en överväldigande majoritet) kommer hela världen folkföraktande ledare tvingas uppföra sig.

  Märk att Hillary sägare att Biden på inga villkor ska acceptera valresultatet vilket inte MSM rapporterar men då Trump säger att han måste se hur vale gått till först med tanke på poströstning utan ID-kontroll som visat sig fuskats enormt med då det använts.

  https://www.youtube.com/watch?v=hzXPxUaGY0g

 9. Gunnar Littmarck skriver:

  På temat vilken farlig tid vi lever i.
  Turkiet får pengar av EU som gör att Erdogan kan bidra i kriget som blossat upp.

  Under Obamas tid körde miljarder i sedlar dollar och euro till Iran som användes för att finansiera terror.

  https://www.youtube.com/watch?v=W7RTyawRweY

 10. Göran skriver:

  De flesta medborgare i ett land är vid krig beredda att skicka iväg sin egen befolkning att dö i krig för att få behålla sin kultur och livsstil. De flesta medborgare behöver inte riskera sin liv i ett krig, så det är lätt att propagera för att vissa ska offra sina liv för nationens bästa.

  Hur ser det då ut när landet drabbas av ett virus? Nu verkar ingen vara beredd att dö för att landet och dess invånare ska få fortsätta att leva i välstånd.

  Nu på morgonen läser jag att Disneyland avskedar 28.000 anställda. Jag funderar på om Disneyland någonsin kommer att öppna igen? Nedstängningen av samhällen kommer gissningsvis att pågå i åratal.

  Jag såg en video där två kraftigt överviktiga kvinnor står och skriker på en annan kvinna som inte bär en mask i en butik. Med vilken rätt har personer som medvetet har ätit sig feta och sjuka rätt att diktera över friska människor? Var är ansvaret för sin egen ynkliga situation.

  Budet är: att om du inte sköter dig och blir fattig eller sjuk, då kommer de som sköter sig att hjälpa dig. Vad är moralen i det?

Kommentarer är stängda.