Konsensuspolitik korrumperar

Sverige är ”världsberömt” för sin konsensuspolitik. Här ska varje beslut förankras innan det kan läggas fram för beslut. Det som kan vara bra med det arbetssättet är att ett förslag utreds ordentligt.


Nackdelarna är dock många. En vanlig är att det tar för lång tid, gyllene tillfällen missas. men det värsta av allt är förankringsprocessen. Oavsett du jobbar inom partipolitik, offentlig sektor, fackförening eller större företag så ska alla beslut förankras.


Det vill säga att förslagen ska diskuteras med sådana som eventuellt är berörda och även med sådana som inte alls är berörda. Det är när man hör det sistnämnda som man börjar förstå. Det är inte så att de man förankrar besluten hos har några synpunkter på förslagen, mer än undantagsvis. Vad de vill veta är vad de får istället.


I klartext handlar det om vad man kan muta dem med. Vilket normalt betyder att de har ett eget förslag i bakfickan eller på förankringsrunda. Om du stödjer deras förslag, så stödjer de ditt.


För egentligen kostar ju förslagen inte någon av er några egna pengar. Det är ju andra som ska stå för fiolerna. Korruptionen i detta system är total, men det syns inte utåt för den som inte sett det från insidan.

Med svängdörrar mellan politik, fack, företag och inte minst lobbyorganisationer kan inte resultatet bli annat än ett genomuselt samhälle där de inblandade mutkolvarna känner sig som välgörare och samhällets stöttepelare.

Det var detta system Sverige förde med sig till EU, där insynen är minimal och det demokratiska underskottet katastrofalt. Svenskarna försvarar ”den svenska modellen” men många, i både Sverige och andra länder börjar se dess ruttenhet. Inte minst gäller det Donald Trump. Därför är han så hatad av systemets tillskyndare.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Konsensuspolitik korrumperar

 1. Samue af Ugglas skriver:

  Det här är väl ändå värre: https://anthropocene.live/2020/09/08/den-legala-korruptionen-hotar-demokratin/
  Konsekvenserna kan ju resultera i ett svenskt inbördeskrig när folk förstår vad politikerna förorsakat oss.

 2. Jan Andersson skriver:

  Det är därför den offentliga sektorn måste bantas kraftigt. Politikerna måste då ut i verkligheten för att få stöd för sina projekt. Och då är vi tillbaka till dekokrati och att det är folkets bästa som gäller, inte politikerskråets.

  Alla har vi väl råkat gå in i en butik där hela personalen verkar anse att de skulle ha en bättre arbetsplats om de bara slapp de besvärliga kunderna?

  • Åke Sundström skriver:

   Men denna självklarhet, att vår överstora offentliga sektor måste bantas – rejält – vågar ju inte ens M eller KD uttala, än mindre konkretisera. Med denna konservativa och sannliberala tystnad kan du inte förvänta dig att väljarkåren skall agera som socialistbutikens ”besvärliga kunder” – och därmed som vårt arma lands räddande änglar. Bevisen finns i puddingen, som engelsmännen brukar säga (fast på engelska).

 3. Göran skriver:

  Ganska enkel logik angående offentlig verksamhet. Kommer uppdraget inte från folket finns det inget incitament att arbeta mot ett gemensamt mål. Verksamheten blir helt meningslös även om det är undermedvetet.

  Hur många vill bygga ett hus som ingen vill bo i? Du kan tänka att det inte spelar någon roll, utan du gör bara ett jobb. Men om du gör så varje dag, då kommer du att urholkas och i princip bli sjuk. I detta fall blir hela samhället sjukt.

  • Åke Sundström skriver:

   Träffande analogi om att bygga hus som ingen vill bo i. Men fel slutsats rörande nomenklaturan, den blir ingalunda sjuk utan allt friskare och nöjdare. Stolta över att ha förvandlat Sverige till en parlamentarisk diktatur med väljarna nästan helt helt bortkopplade och med en mutad eller hjärntvättad intelligentia som maktens lydiga lakejer.

   Mats skriver hoppfulllt att ”många, i både Sverige och andra länder börjar se den svenska modellens ruttenhet”. Men stämmer det verkligen? När inte ens våra förment libertarianska småpartier, MED och KLP, verkar ha några djupare insikter om vari den svenska sjukan består och i sina program (med många bra punkter) undviker den klartext som är nödvändig för att Nisse i Hökarängen skall förstå att demokratin är död och i behov av radikala återupplivningsmetoder.

   Marginellt lappande och lagande räcker inte när patienten redan ligger i koma.

   • Mats Jangdal skriver:

    Jag tror det stämmer, läser man Australisk, nyzeeländsk och amerikansk oppositionell media är klarsynen uppenbar. Men det gäller naturligtvis inte en oupplyst majoritet.

    • Åke Sundström skriver:

     Att klarsynen i de tre länder du nämner överträffar den svenska eller europeiska är sant, men de representerar en minoritet av globen och är inte längre så tongivande som förr. Vad jag kunnat märka skriver dom alltmer sällan om den ”svenska modellen”, eftersom den i insiktsfulla ekonomer bara är en något mindre skadlig variant av den planekonomiska hydra som de generellt fördömer.

     Och vad med våra egna förment libertarianska småparter? När dessa nöjer sig med att kritisera skärvor av helhetsbilden, vilka politiska krafter kan då anses ha upptäckt den svenska modellens ruttenhet?

     • Mats Jangdal skriver:

      Många inser att något är fel. Vad som måste göras är det färre som har någon klar bild av. Än färre redo att ta steget även med insikt.

      • Åke Sundström skriver:

       Så tycks det vara, men hur konstigt är det inte att sannliberaler som läst sina biblar, likväl inte verkar förstå vad teserna om frihet och marknadsekonomi konkret betyder. T ex att det tog dig så långt tid att övertyga KLP att verka för ett EU-utträde. Och från dessa två partier sägs (vad jag minns) heller ingenting om det bisarra ”biståndet” eller om migrationspolitiken, likheten inför lagen, föräldraförsäkringen eller daghemmen – den politiska indoktrineringens första trappsteg.

 4. tegetornvall skriver:

  Det alla kan enas om är ofta harm-, verknings- och meningslöst. Ovän med ingen – men vän med vem?

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Av en tillfällighet föll jag över den här annonsen. Har inte läst boken men har en svag ide om vad Chomsky sysslar med. Mats kanske vet mycket mer.
  Hans idéer ligger till grund för den pågående socialistrevolutionen i USA. Iverksättarna gör allt för att få bort Trump för att revolutionen som Obama medverkar i inte skall avbrytas.

  Calling Chomsky Out: The Riots Are A Full-Fledged Attack by The Hard Left To Topple American Society

  By Vasko Kohlmayer

  September 12, 2020
  Donate FacebookTwitter
  Share

  Professor Noam Chomsky, formerly of MIT, has the distinction of being the most frequently quoted academic and is arguably the best known public intellectual in the world. He recently gave an interview in which he spoke, among other things, about the BLM sponsored riots that are taking place across the United States. This is what he had to say on this subject:

  “The Black Lives Matter protests which is a huge, incredible development: the biggest social movement in American history. A huge number of people involved spontaneously, solidarity black and white together, constructive goals, develop good programs, really great things happening… At the fringes they are people who are breaking windows, intimidating somebody at the restaurant… Things like this shouldn’t be happening, but that’s not what’s going on. What’s going on is a massive, non-violent, constructive social movement.”

  As the tennis great John McEnroe used to say to wayward referees, “You cannot be serious. You just cannot be serious, sir.”

  Professor Chomsky has made a career of calling out lying and hypocrisy. Today we must call out his own.
  Who Rules the World? (… Chomsky, Noam Best Price: $12.13 Buy New $11.70 (as of 04:35 EDT – Details)

  • Göran skriver:

   Jag har försökt att läsa Chomsky och även se någon video med honom, men han är så förbaskat tråkig att det bara inte går.

   • Mats Jangdal skriver:

    Chomsky har gjort en karriär av att förespråka marxism. Behöver jag säga mer?

    • Göran skriver:

     Jo, men det kan vara bra att läsa vad sådana virrpannor skriver.

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Glömde den här: Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media
  https://www.amazon.com/dp/0375714499?tag=lrc18-20&linkCode=ogi&th=1&psc=1
  Sorry!

 7. Benny skriver:

  Problemet med korruptionen i Sverige kan härledas tillbaka till S-partiets långa maktinnehav som gav sossarna möjlighet att korrumpera hela samhällskroppen med sina egna politruker och medlöpare på alla nivåer! Korruptionen i Sverige är så systematiserad att det inte längre uppfattas som korruption utan anses som ett normaltillstånd. Socialdemokraterna anser sig vara staten Sverige efter alla år vid makten och Sverige är i praktiken en enpartistat med en fiktiv opposition, ja tills SD dök upp på arenan vill säga! SD har två vägar att gå, antingen förblir man i opposition till sossarna eller blir man en del av mångpartidiktaturen och ger upp kampen! Tyvärr verkar det som SD håller på att ge efter för sosse-staten och bli ännu en av dessa meningslösa partier i fiktiv opposition till S-partiets maktställning. Dessvärre har 80% av Sveriges befolkning inte insett hur läget är utan tror på teatern de spelar i Stockholm!

Kommentarer är stängda.