Socialdemokraternas drömsamhälle.

Av okänd diktare.

Beskatta hans mark, beskatta hans hus,
beskatta både brädor och grus.
Beskatta hans traktor, beskatta hans häst,
lär honom att skatt är bäst.
Beskatta hans jobb, beskatta hans lön,
han jobbar ändå på under stånk och stön!
Beskatta hans ko, beskatta hans gröda,
beskatta hans vatten, beskatta hans föda.
Beskatta hans slipsar, beskatta hans hatt,
beskatta något mer bara därför att.
Beskatta hans tobak, beskatta hans sprit,
beskatta hans nöjen, beskatta hans skit.
Beskatta hans bil, beskatta hans vin,
beskatta hans cykel, beskatta hans bensin.
Beskatta allt han äger och svara hans ilska
med att allt blir lättare utan hans trilska
När han skriker och klagar; beskatta honom mer,
beskatta honom så han bönar och ber
Bry dig ej om hans vädjande skri,
det kostar faktiskt att vara fri!
Beskatta hans kista, beskatta hans gravsten,
beskatta jorden som håller hans ben
Sätt dessa ord på hans grav:
Krossad av skatter, dog som slav.
När han är borta, tacka för solidariteten och lyft på hatten.
Sörj han slapp undan arvsskatten.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Socialdemokraternas drömsamhälle.

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Och fortfarande tycker svenska folket att SKATTESYSTEMET är helt OK?
  Måste svenska FOLKET äta?
  Mats Du är något på spåret. Varför behöver svenska folket 80 år?

 2. Jan Andersson skriver:

  Utan kommentar, men det bästa jag läst på länge:

  https://www.facebook.com/697751813/posts/10158653776536814/

  • sixtenshusse skriver:

   Jag använder aldrig facebook twitter och därför kan jag inte läsa den du bifogar

 3. Jan Andersson skriver:

  Samma här, men det fungerar tydligen litet olika på olika enheter:

  https://www.dn.se/debatt/ny-kommission-ska-granska-vad-vi-far-for-vara-pengar/

  Leif Östling, före detta chef för Scania lastbilar, har på eget initiativ och med egna pengar beslutat att starta en komission för att få reda på vart skattepengarna tar vägen!

  Han blev som bekant utmobbad och svartlistad i media när han ställde frågan: ”Vad fan får jag egentligen för pengarna?“

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  ”…före detta chef för Scania lastbilar, har på eget initiativ och med egna pengar beslutat att starta en komission”???
  Lägg ner hela det korrupta domstolsväsendet. Fortfarande ingen ”sjöförklaring” efter Estoniahaveriet t.ex!

  Apropå dikten om utplundringen ovan:

  De flesta förstår att det är fel att stjäla andras pengar.
  Men om man ber staten att göra det, och kallar det för skatt,
  så tycker många helt plötsligt att det är OK att stjäla pengar.

  Önskar jag kände författaren.

 5. Göran skriver:

  Att skatt är rättfärdigat sitter i ryggraden på folk. Försök att tänka bort den onda ideologin.

  Jag minns från skolan innan jag visste att folket beskattades, att jag under historielektioner fick lära mig att staten och kyrkan skulle ha en tionde av bönderna. Jag blev så upprörd över det att jag hatade både staten och skolan.

  Sedan växer jag upp och finner att en tionde, var väldigt lite i jämförelse med dagens skatter. Nu har jag i alla fall tvättat bort skatteideologin från ryggraden och lärt mig vad skatt faktiskt är: stöld.

  Det finns inte en enda samhällsfunktion som inte kan utföras utan skatter.

  • Jan Andersson skriver:

   Vi får förr eller senare tillbaka en del av pengarna som sjukvård och pension. Problemet är att det går stora pengar under radarn när kommuner och myndigheter utan personal med minsta näringslivserfarenhet ska leka företagare och starta verksamheter som privata entreprenörer sköter bättre.

   Men det går också stödpengar till överflödiga eller samhällsfientliga föreningar och till ”innovativa” företag som ska utveckla evighetsmaskinen eller sälja snö till eskimåerna på Grönland (eftersom den snart har smält bort, typ). För att inte nämna bidragen som i evighet betalas till u-länder, där kungen för stunden omedelbart köper tolv skottsäkra svarta Mercedesbilar så han och det av honom själv nyvalda parlament törs att åka på allmän väg (eller skänker bort pengarna till en fotbollsklubb i England).

   Värsta exemplet i min närhet är vindkraftverken på Gässlingegrundet i norra Vänern. De var felbyggda och havererade snart även på grund av bristande underhåll (de står alltså ute i sjön och är otillgängliga flera månader under året). De har kostat varje skattebetalare på Hammarö och många hyresgäster (!) i Karlstad tiotusentals kronor. Varför i hela friden skulle kommunstyrelsen leka kraftbolag? Och det är inte den enda dumheten med socialistiska förtecken som vi drabbats av. Kommunstyrelsen ska inte falla för varje noja typ klimatlarm och arbetskraftinvandring utan borde tillhöra de femtio procent av medborgarna med bättre vett.

   Jag välkomnar att en dokumenterat erfaren person med mycket sunt förnuft och ett dokumenterat intresse för kunden (betalaren!) tänker använda sitt momentum från företagsvärlden att granska och redovisa var en del av skattepengarna verkligen tar vägen och vilken nytta de har skapat (för någon alls, men i främsta hand för de som släpat ihop dem och får se dem gå näsa förbi).

   När staten är rik betyder det att medborgarna kunde ha haft det bättre. Alltså inget att vara stolt över, Magdalena Andersson.

   • Göran skriver:

    Det finns tillstånd för ytterliga 20 vindkraftverk i norra Vänern. Vad gäller Gässlingegrundet har jag hört att det var ett fiskrikt område, men idag går det inte att få någon fisk där.

    Har inte Hammarö och Karlstads kommun sålt sina vindkraftverk och blivit glada att de bara gjorde en förlust på 65 miljoner kronor?

    Till skatter. Att vi får tillbaka delar av den skatt vi tvingas betala med våld eller hot om våld är varken ett argument eller legitimering av skatter. Vi medborgare ges inga som helst möjligheter att bestämma över våra egna pengar.

    Pension, med en Riksbank som har som mål att stjäla 2 % av pensionen varje år vilket Sveriges fackföreningar ställer sig bakom.

    Ett samhälle är inget överordnat intresse över ett folk. Samhället består av enskilda individer som tar enskilda beslut och alla deras aktiviteter bildar ett samhälle eller rättare sagt tusentals samhällen. Det är inte tvärtom att ett samhälle fylls upp av individer som något överordnat fyller ut.

    Hur kan det vara så korkat att ett barn som föds skulle ha någon skyldighet till Sveriges Riksdag? Det är tvärtom, att Sveriges Riksdag endast kan existera om barnet vill det.

    Det är som Jordan B. Peterson säger: se till att vara ostyrbar. Vi blir bara hela människor om vi tar ansvar över våra egna liv och vänder staten ryggen.

    • Jan Andersson skriver:

     Jag tror inte att anarki är lösningen på någonting. Jag behöver bara se till mitt eget liv, jag fick en femtonårig utbildning, som absolut ingen i min närhet hade kunnat ordna eller betala för. Jag läste massor med böcker från stadsbiblioteket; ingen jag kände ägde några böcker att låna ut. Jag har bott bra i trevliga hus, men aldrig som ung förälder kunnat tjäna ihop till hyran i så attraktiva lägen med fri hyressättning. Detta är fakta och inga åsikter.

     Jag har som pensionär fått mitt liv förlängt åtskilligt med operationer i miljonklassen; jag hade knappast kunnat betala ens undersökningarna ur egen kassa.

     Man kan hävda att om jag sluppit skatten så hade jag haft råd. Men att jag har kunnat tjäna några pengar alls beror på att jag har bott i ett ordnat samhälle där företagsledare byggt industrier med stor sannolikhet för att få tillbaka investerade medel.

     Vad vi ändå är heligt förbannade på nuförtiden är att vi betalar allt högre skatter på grund av att våra valda ombud fått hybris och tror att de ska kunna lösa även omvärldens problem med svenska skattebetalares pengar.

     En helig grundprincip i alla verksamheter oavsett typ, är att man inte ska försöka ta ansvar för tillkortakommanden i andra grupperingars problem som man inte har någon större insyn i eller kan påverka. Resultatet är bara ett: man dras själv med i ett problemkaos utan att förstå varför.

     Därför skall man vara i grunden kritisk till varje annan verksamhet i samhället, tills de som ansvarar för den har visat sin duglighet och intresse för att hjälpa just dig till en bättre och intressantare tillvaro. Vad andra tycker kan vara annorlunda, men det ska inte just du ta hänsyn till.

     Jag anser nog att många, både skattefinansierade och fria verksamheter och företag faktiskt tar ansvar på rätt sätt. Man kan se skillnaden i bemötandet mellan de som lyssnar på dina önskemål och de som gömmer sig utan att vilja möta klienterna eller kunderna, vars pengar ändå finansierar deras verksamhet.

     Här går skiljelinjen för mig, jag betalar gärna en rimlig skatt för samhällets grundservice, som skolor och bibliotek, sjukvård, polis, rättsväsende och övervakning av byggandet (som snabbt skulle flippa ur annars).

     Men skatt är inte öronmärkt, vilket betyder att vissa makthavare utan att förstå förutsättningarna och konsekvenserna tycker sig kunna bestämma att skattepengar kan användas till kultur, föreningsverksamhet, stöttning av vansinniga innovationer och klimatåtgärder, och till att betala uppehället för människor som sett på nätet att vi lever bättre här än i deras hemländer, och att vi har öppna gränser överallt; när åker vi, high five!

     Ingen privat verksamhet överlever speciellt länge om pengar används till annat än den rena kärnverksamheten. Tvärtom så är snålheten nästan övertydlig, att aldrig ge ut ett öre för att byta ut sådant som är kurant och inte påverkar produktionen av varor eller tjänster negativt. Anledningen är självklar: deras värsta konkurrenter är minst lika snåla och kan därför ha råd att investera i högre kvalitet eller ökad produktion tidigare och få ett ointagligt försprång.

     Detta kan Leif Östling på sina fem fingrar, och därför ser jag fram emot en insiktsfull granskning av den offentliga penningrullningen till ingen eller mycket liten nytta för gemene man i Sverige. Utan insyn kommer galningarna att känna att det är fritt fram för nya ”investeringar” med skattemedel. Det är nog hög tid att bromsa nu, men inget så kallat politiskt parti har det överst på sin agenda; alla ska ändra på sådant som fungerar.

     Och därför är också min grundsyn konservativ. Men bygg gärna ett slott; det brukar stå kvar i typ 500 år.

     • Göran skriver:

      Om det inte finns skatter då är det anarki? Det är inte skatter som gör att vi människor organiserar oss.

      Det mest lönsamma på Internet är utbildning. Det finns ingenting annat som folk så villiga att betala för än utbildning.

      Dessutom finns det flera sätt att finansiera en utbildning, så någon offentlig finansiering behövs inte. Jag ser heller inget behov av att hålla folk i värdelös utbildning och indoktrinering samt dödande av kreativitet.

      Om folk sköter sina hälsa, tränar, äter rätt, sover ordentligt så kommer det att vara få tillfällen i livet då doktorn behöver rycka in. Naturligtvis kommer vi att ha akuta problem såsom ett benbrott. Det kommer att finnas undantag där personens egna resurser inte räcker men som andra kan bidrar till.

      Hur många utnyttjar bibliotek? Det går att bygga upp bibliotek mer eller mindre gratis. Jag skänker bort i stort alla böcker jag har läst. Jag köper dessutom de flesta av mina böcker på loppis, typ 5 kr eller 10 kr styck. Dessutom kan man lätt betala 5 kr eller 10 kr för att låna en bok. Du har råd då du inte betalar skatt.

      Polisen kan vi skrota som den är idag. Polisen ska vara direkt underställd medborgarna och inte ett regeringens organ för att skrämma medborgarna eller tvinga medborgarna till sådant som regeringen vill förtrycka medborgarna med.

      Rättsväsendet i dagens form kan vi också skrota. Vi har politiska domstolar och jäviga. Ett fungerande rättssystem bygger på skicklighet och konkurrens, såsom att vara den bästa domaren.

      Vad gäller priset på en bostad. Det är en komplex fråga som det krävs mycket att förklara. Men i princip bygger priset på efterfrågan och tillgång. Vill du bosätta dig i England skaffar du dig en bostad på en dag i princip. Det finns tusentals bostadsförmedlare i England. När det finns tillgång blir det i princip omöjligt för en fastighetsägare att ta ut vilken hyra som helst. Den tillgången finns inte i Sverige och kommer kanske aldrig att finnas på grund av skatter och regleringar.

      Sist skulle jag vilja säga som sådant, att kanske det är omöjligt att leva i ett samhälle utan skatter, men grundtanken ska vara att skatter ska inte existera.

      • Jan Andersson skriver:

       Jag fattar nog inte så mycket av detta. Anarki = statslös. Utan skatter, inte ens en nattväktarstat. Ett samhälle, även rudimentärt, karaktäriseras av de som kan betalar skatt.

       Ingen ung person vill betala skatt eftersom de inte har förmåga att se att de någonsin kommer att få någon nytta av det. Någon ondskefull makt ”stjäl” deras pengar.

       Kul när deras föräldrar flyttar in hos sina barn halta och lytta och trängs in i ett sovrum. Borde man inte slå ihjäl dem istället?

       Vi har provat detta system i Sverige i tusentals år, från stenåldern till medeltiden. Då var det fogdarma som stod för nattväkteriet och folk fick betala med sitt arbete för ingen hade några pengar att beskatta. Nackdelen var att folk blev livegna för de hade inget val.

       Inte förrän industrialismen gav arbetarna en lön fanns det pengar att beskatta så vi kunde börja bygga det friare samhälle vi har idag.

       Hur mycket betalar ni själva till olika försäkringsbolag enbart för att få viss ekonomisk trygghet om något händer?

       Jag reagerar mest på två saker:

       1. Att staten ibland undanhåller vart skattepengarna går.

       2. Att de inte hushållar med skattemedlen och utan att skämnas kallar ett överuttag av kommunalskatt för ”vinst” som de kan unna sig att vara frikostiga med till humhum och aktivistiska särintressen.

       Alla kan sätta ett värde på sitt arbete och ta betalt därefter, så att det räcker även till skatten. Varje företag måste göra det för att (enligt lagen) för att kunna existera. Fungerar inte det så måste man ändra på sig själv och sin produktion av tjänst eller produkt genom förkovran eller kvalitets/kvantitetslyft eller flytta till en plats där det finns mer jobb eller kunder (Stockholm) eller förbli liknöjd med sitt öde.

       Vad man än väljer så har man i Sverige ett ganska heltäckade skyddsnät/försäkring om man skulle falla, garanterat av staten.

       Internet som kunskapskälla är inte att förakta, fast 70% är fel eller ofullständigt, men tyvärr är det tämligen värdelöst för att lära sig ett praktiskt yrke eller lära sig att möta en chef/kund/klient.

       Men internet har också lurat miljoner unga som ännu inte funnit sin närande roll i samhället att tro att livet består av att tramsa med likasinnade och festa dygnet runt, pengarna komner från spelbolag och kryptovalutor. Ha – bara idioter som sliter ut sig på ett jobb, JAG ska bli idol och känd!

       Statens stöd till massmedia är nog det skatteslöseri som har de värsta konsekvenserna, frånsett den helt aningslösa massinvandringen utan konsekvensanalys. Och om nu ”klimatomställningen” ändå är nödvändig för att oljan tar slut, varför skynda på den med skattemedel? Varför subventionera elbilar när inga andra finns att köpa?

       Jag hoppas på att Leif Östling åtminstone sätter fingret på sådant missbruk av allmänna medel.

 6. Thomas skriver:

  Detta med Källskatt, som är det där ”tiondet”, är något som sitter i ryggmärgen hos svenskarna.. som sagt.
  Att just källskatten är så avgörande för vårt ekonomiska system hade jag inte klart för mig förrän för något år sedan.. men när det klarnade så förstod jag det som inte Gunnar Sträng förstod.. Då han ansåg att räntan var priset på pengar… (som skulle vara en avdragsbar kostnad).
  Det innebär endast att räntan är en subvention till banken – som staten därmed ger banksystemet.
  Skulle någon få för sig att spara till sina investeringar så är det kört från början utan, då banker är aktiebolag, så är aktiebolaget en kapitalets dolda fasad som får stöd av staten, politiken, i sin parasitism av befolkningen… (Fascism, alltså!)
  Men, som många säger, bara skatten går till något vettigt så kan man väl betala skatt…
  Och då blir det som Östling säger…

 7. Niklas skriver:

  Det finns två stora problem med skatter:
  1. De är obligatoriska.
  2. De är som regel dolda för gemene man. Antingen är de inbakade i varans pris (moms, diverse punktskatter etc.). Eller så är de redan dragna, innan de återstående pengarna når arbetaren (löneskatt, källskatt etc.

  Innan det kan bli en rejäl skattesänkning och således en rejäl bantning av den ofantliga sektorn, så måste skatterna synliggöras för gemene man. Då och först då kan det bli en grogrund för en rejäl skatteomläggning.

  Så knäckefrågan är ju hur skatterna ska kunna synliggöras för gemene man? Mina förslag är följande:
  1. Alla varor måste prismärkas med både priset utan skatt och priset med skatt. Tänk er själva vilket liv det skulle bli om folk fick se hur mycket skatt som dieselpriset utgörs utav, eller hur stor skillnad det blir mellan arbetsgivarens lönekostnader och den summa som låntagaren får ut.

  2. Låt löntagaren få ut full lön + arbetsgivaravgift den 25, men får sedan själv betala in både skatt och arbetsgivaravgift den 12 nästa månad…

  • Benny skriver:

   I Sverige agerar arbetsgivaren fogde åt sosse-staten! Hur många skulle betala in skatten den 12 nästa månad? Inte många och fallen skulle snart samlas i drivor hos skattemyndigheten för indrivning och systemet skulle kollapsa till allas förtjusning. Det är därför som politikerna vill ha detta för dem bekväma indrivningssystem. Det stora problemet är att mindre nogräknade företag med svartjobbare får bättre konkurrenskraft på bekostnad av de hederliga men tydligen ett pris värt att betala. Sossarnas drömsamhälle men en mardröm för de som betalar skatten!

   • Niklas skriver:

    Om du inte betalar, så går ju fallet vidare till fogden. Ändå lär många betala likväl.

    Men framför allt skulle det sovande folket vakna och inse hur mycket skatt de faktiskt betalar på lönen.

  • Jan Andersson skriver:

   Finns det en enda person som gått ut svensk grundskola som inte vet på ett ungefär hur mycket skatt som alla betalar? Och vad den används till? Men det är nog dags att börja förklara för svenska medborgare hur illa det är ställt i våra drömländer (typ Schweiz). Har du inte jobbat så mycket så får du heller ingen pension som du kan leva på. Enkel matematik men en katastrof för den som trott att det ordnar sig på något vis, Schweiz är ju ett rikt land. Av en viss orsak, jodå.

   De som tjänat mycket pengar flyttar gärna dit, borde vara en ledtråd. Sverige har väsentligt mycket bättre förutsättningar att exportera varor och tjänster, varför är inte vi rikaste? Jo, det kanske vi är, om vi räknar på ett annat sätt. För de utflyttade svenskarna brukar komma tillbaka till Sverige när de blir gamla och sjuka. Finns ingen logik i det, annat än att någpt här är bätrre än där.

Kommentarer är stängda.