När .22-orna smäller högst

Jag är vapenintresserad, jägare och före detta pistolskytt. Det är cirka 15 år sedan jag sålde mina pistoler och har inte följt utvecklingen så noga. Men för en tid sedan kollade jag lite på olika pistoler och noterade en påfallande förändring.


När jag var aktiv fanns det två sorters pistoler i världens vanligast kaliber, .22 long rifle. Det var antingen dyra högspecialiserade precisionsvapen eller relativt billiga tråkiga vapen med dålig precision och dålig känsla. Ville man ha ett bra vapen var man tvungen byta till vad som vanligen kallas tjänstevapen, revolver eller halvautomatisk pistol i kalibrar som 9×19, .38 special, .357 magnum eller .45ACP.


Dessa kan vara jobbiga att mängdträna med, men framför allt blir ammunitionskostnaden för hög för alla vanliga skyttar utan tillgång till tjänsteammunition. Idag finns dock väl fungerande, högkvalitativa 22-pistoler i samma utförande som tjänstevapnen. Det gäller i princip alla de kända märkena.


Nu kan man alltså mängdträna med en 22a och ändå ha råd att tävla med ett vapen i grövre kaliber. Man kan till och med nöja sig med att skjuta 22a med rätt känsla. Det blir billigare och enklare.


Det är många faktorer som drivit utvecklingen i denna riktning. FN lanserade för flera år sedan sin Arms Trade Treaty, ATT, som jag skrivit om ett antal gånger. EU har gjort flera vapenutredningar, vilket jag också redovisat. Alla med siktet att minska eller helt eliminera civila skjutvapen. Det är emellertid svårt att helt eliminera jägarnas vapen, för då blir viltvården statens ansvar, och det blir för dyrt.


Men ammunitionen kan man ge sig på. EU vill förbjuda allt bly i ammunition, med hänvisning till att det är giftigt, detta trots att all vetenskap och undersökningar visar att metalliskt bly har mycket låg giftighet. Svepskäl från EU, med andra ord, för att göra det svårare för jägare och skyttar. Det kan även bli så att exempelvis skidskytte blir meningslöst. För de använder just 22-ammunition och utan bly i de kulorna blir de alldeles för lätta och vindkänsliga. Det blir alldeles för chansartat att träffa målen. Dessutom är det osäkert om lättare kulor klarar att välta de fallmål man använder.


FN och ATT har skjutit in sig på ammunitionen. De vill helst märka varje individuell patronkomponent på ett spårbart sätt. Alltså hylsa, tändhatt, krut och kula, var och en med en spårbar märkning även efter avlossat skott! Den som har minsta hum om saken inser direkt att det blir extremt svårt med krutet. Men även att det blir sådana ofantliga mängder data att det inte kan fungera även av det skälet.


Men vad är då det näst bästa för politiker som är rädda för vad folket kan göra med vapen i hand? Om de alla börjat skjuta med kaliber 22 istället för tjänstevapen, då blir de chanslösa mot statens våldsmonopol. Vapentillverkare är mer trendkänsliga än biltillverkare. De har märkt att det finns en efterfrågan, för skytte är helt enkelt väldigt kul och kan varieras på många sätt.


Så om staten börjar ifrågasätta sportskytte med tjänstevapen, då kan vapentillverkarna tillhandahålla andra, klenare vapen och alla kan fortsätta ett tag till och vara nöjda med tillvaron. Behövdes inga nya lagar, bara lite opinionsbildning, hot om lagstiftning, så fixade marknaden anpassningen av sig själv. 22-ammunition har också den fördelen för staten att den inte kan handladdas eller laddas om av den enskilde skytten. Det ger färre komponenter staten behöver bekymra sig för hos privatpersoner. Den viktigaste övervakningen kan inriktas mot ammunitionsfabrikerna. Där sitter staten redan i kartläsarstolen.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på När .22-orna smäller högst

 1. Dandersan skriver:

  Varför så konservativ. Vapen dödar när de kommer i fel händer och det händer rätt ofta.
  Skidskytte borde kunna övergå till mer civiliserad hantering av prickskytte.
  Låt kulan bli en puls av laser!

  • Mats Jangdal skriver:

   Nej, lagligt ägda vapen används extremt sällan vid brott. Det gäller både i Sverige och USA. Tjeckien har på förslag eller beslut, osäker på vilket, att låta medborgarna beväpna sig i självförsvarssyfte. Helt på tvärs mot det mesta av övriga EU.
   Det finns laserutrustning man kan sätta på sitt eget vapen och torrträna. Men det är inte samma sak. Istället växer det nu upp skyttebiografer där man skjuter skarp ammunition mot en digitaliserad bioduk där det visas video på vilt. Träffarna registreras av en dator.

   • Göran skriver:

    De stater i USA som har mest lagligt beväpnade medborgare har även längre antal vapenbrott, våldsbrott och inbrott.

    De dödsfall som har skett i Sverige med legala vapen på senare tid är nog bara självförsvar. Dock vet jag inte med säkerhet. Men, att försvara sitt liv med vapen är delvis vad de är till för. Mer vapen till svenska folket.

    Våldet mot oss svenskar kommer att öka och polisen kommer aldrig att stå på svenskars sida. Våldet från polisen mot svenskar kommer att öka i takt att mer icke-svenskar blir poliser.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Din rätt till LIV finns inte inskriven I den svenska grundlagen utan skulle garanteras av knäböjande poliser var det tänkt. Det svenska våldsmonopolet blev lättlurade svenskar övertygade om att SOCIALISTER skulle garantera men så kom en obeväpnad armé av främlingar och övertygade folket att de blivit just grundlurade och bedragna.
  Nu tar man ett ”kinesvirus” till hjälp för att reducera Din och min generation, ju fortare desto bättre. En liten överdos MORFIN fixar den detaljen.
  Utan våra vapen kan vi inte försvara våra liv, tänkte socialisten.

  • Jan Andersson skriver:

   Sverige har varit ett unikt fredligt och ofarligt samhälle med stor tillit mellan individer, vilket fortfarande avspeglas i den säkra vägtrafiken där alla/många tar stort ansvar för sin framfart, låt vara mest för att slippa eget obehag. På femtiotalet jagade polisen Tumba-Tarzan med kpist i skogen för att han hade stulit några konservburkar ur en sommarstuga.

   Idag är det slut med det och vi har blivit som planerat mer europiserade, fast kanske inte alla ser det som en fördel (vilket det naturligtvis inte är). I en värld där man inte osannolikt kan bli hotad och skjuten av våldsmän med vapen, måste man kunna skjuta tillbaka eftersom det är det enda som kan hindra likgilitiga och förhärdade brottslingar från att verkställa sitt hot. Är man redan efterlyst för mord kan man lika gärna skjuta flera andra utan större påföljd. När polisen kommer så har liket redan kallnat.

   Om skol- och restaurangskyttarna i USA hade blivit snabbt fällda av en beväpnad lärare eller matgäst så hade antalet oskyldiga offer minskat betydligt, och ingen hade beklagat faktum.

   Men det krävs regelbunden övning att skjuta framförallt med pistol annars träffar man ingenting. Fast jag föredrar ”hagelskott” laddade med grovsalt. Det kan nog få en och annan brottsling på andra tankar, värre sveda finns inte. Sikta inte på ögonen, utan nedanför bältet…

   • Mats Jangdal skriver:

    Det är inte så svårt att träffa med en pistol, men det är inget långhållsvapen.
    Problemet för de flesta som är otränade för situationen när de ska använda vapen i självförsvar är stressen och adrenalinpåslaget. Troligen beslutar sig de flesta också för sent för att dra sitt vapen och rikta det mot angriparen. De hinner helt enkelt inte skjuta innan det blir kamp om vapnet.

    • Jan Andersson skriver:

     Man får bara en chans. Missar jag vet jag vad som händer. Det är därför amerikanska poliser siktar på hjärtst.

 3. Mats Jangdal skriver:

  Idag läser jag om guvernör Newsom i Kalifornien som biträder ny lagstiftning som ska kräva att varje nytt vapen stämplar in en för vapnet unik kod i kulan, hylsan eller tändhatten, journalister vet sällan vad de skriver om. Kulan är det knappast, för den försvinner eller deformeras så att märkningen kan försvinna. Kulor kan ofta matchas till pipa i alla fall. Hylsan ja kanske, som explosionsformning då. Men kan ge osäker utdragning av avfyrad patron. Tändhatten, ja men det ger en märklig och osäker utformning av slagstiftet.
  Detta tror de ska hjälpa polisen att identifiera mördare. Från början var det tänkt att det skulle vara två märkningar, helt i enlighet med FNs ATT som jag beskrivit i inlägget ovan. Nu har de stannat för en märkning. Men hylsor kan plockas upp på skjutbanan och placeras ut på brottsplats. Finns redan kända fall. Blir det förbjudet att ladda om hylsor och använda i andra vapen?
  Tändhatten åker bort varje gång man laddar om en begagnad hylsa, så då går det bra att skjuta i ett annat vapen.
  Den brottsling som använder hylsfångare, revolver eller plockar upp hylsorna efter sig kommer man inte åt.
  Dessutom tänker man sig att för varje vapenmodell av den nya sorten som tillverkare släpper på den kaliforniska marknaden ska resultera i att tre andra modeller av tillverkarens vapen dras bort från den kaliforniska marknaden.
  Det är mycket vapenfientlig lagstiftning man inför, och det kommer att slå stora hål i luften vad brottsbekämpning avser. Men riskerar också att skapa nya paragrafbrottslingar.
  https://www.latimes.com/california/story/2020-09-30/nra-gavin-newsom-signs-bill-gun-tracing-crimes-police

  • Göran skriver:

   Låter som om det kommer att öppnas upp för ”underjordiska” vapentillverkare.

   Att tillverka ett vapen kan den som är händig göra med rätt utrustning.

   Kriminella kommer se till att efterfrågan finns.

   Lite lustigt är det så att inom viss innovation ligger kriminella före, påhejat av olika lagar. Så vi får se vilka alternativa vapen som skapas.

   Världens mest dödliga vapen är machete, och kulturen att använda sig av machete börjar importeras till EU och Sverige.

   För den delen, är det inflation på knivdåd i Sverige, trots att det är FÖRBJUDET att bära kniv.

   • Jan Andersson skriver:

    Det är bara att sätta sig i bilen, åka till Serbien och fylla bagageutrymmet med begagnade handeldvapen och ammunition från balkankriget. Sen åka hem till Sverige igen, öppna gränser, ingen kollar.

    • Mats Jangdal skriver:

     Tror det kollas mer än vad de säger, men de tar ändå inte allt.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Why I’m Leaving California
   https://www.dailysignal.com/2020/09/30/why-im-leaving-california/#disqus_thread
   Mellan 1950 – 60 var Kalifornien USA`s mest attraktiva delstat. San Francisco en stad som var väldigt välskött och mycket vacker. Drömde om att pensionera mig där. Suset, bruset och dynamiken i Sacramentodalen var helt fantastiskt.
   Sök Victor Davis Hanson på Google.

 4. Lars Mellblom skriver:

  Vi kan i varje fall glädja oss åt att antalet nya vapenägare ökar kraftigt i USA. Den 1 juli var man uppe i cirka 2 milj, men jag har sett uppgifter om att det nu rör sig om 3,8 milj. Antalet sålda vapen slår också alla rekord.

  https://townhall.com/tipsheet/mattvespa/2020/07/02/do-hordes-of-first-time-gun-owners-mean-a-new-formidable-voting-bloc-in-future-el-n2571502

 5. Stefan Eriksson skriver:

  Här lite från ”högsta Sovjet” eller var det Bryssel?
  https://www.mariestadstidningen.se/2020/09/30/regeringen-forsamrar-for-jagare/

  Nya begrepp ser dagens ljus bland förvillade världsförbättrare och ett av dem hänvisas till i denna debattartikel, nämligen föreställningen om ”tillfälliga våtmarker” (till följd av nederbörd eller snösmältning )

  Det är så villfarelser om sakernas tillstånd blir politik och så småningom lag.

  Denna gång handlar det om ammunition, nästa gång blir det väl om gummistövlar kanske, vem vet?

Kommentarer är stängda.