Besvikelsens makt

Vad händer när väljarna röstar utifrån besvikelse istället för utifrån positiv förväntning? Alltså när väljarna röstar bort istället för att rösta in. Återkommer till det.


Västvärldens demokrati visar sig dessa dagar inte alls vara så högtstående och sofistikerad som den allmänna skolan sökt få oss att tro. Tvärtom visar den sig vara en illa maskerad variant av osorterad despotism. I de US-Amerikanska valen, såväl presidentvarianten som kongressdito, har märkligheter, ja rena falsarier uppdagats. När detta påtalas till domstolar rycker de på axlarna och låter det passera. Allmänheten tycks nöjd med att ”rätt” kandidat vann, trots att vinsten uppenbarligen erhållits i ett fallerat system.

Media, denna omskrutna väktare av demokratins värdegrund, rapporterar till och med att inget osunt finns att rapportera. Förutom då att den som protesterar mot fusk och felaktigheter måste ha en dold och osund agenda!


På TV förmedlas, baknings- och matlagningstips i det oändliga. Klädtips för varje säsong med moderiktiga trender bevakas. Kändisars och ännu hellre pseudokändisars sexliv ältas i det oändliga. Lite pandemiskadad sport visas upp. När det är dags för redovisning och analys av demokratifrågorna blir ingen fråga för grund, tittarna förutsätts inte ha gått ut grundskolan eller i vart fall missat dess undervisning i samhällskunskap, historia och logik.


Lektanten till programledare ställer några oväsentliga frågor till en självutnämnd expert som sluddrar på småländska oavsett denne tillhör SVT eller TV4. Experten tycker det är kul att vara med i TV och levererar plattityder passande formatet. Vad olika partier eller politiker står för redovisas inte. Hur förd politik påverkar samhället och individerna redovisas ej, utom på en punkt, pensionerna blir alltid sämre.


Vi talar alltså här om en megamiljardindustri som endast kan leverera trams, falskhet och osanningar. De som tror att de blivit vederbörligt informerade om världen och politiken kommer ofelbart att rösta mot sina egna intressen. Intressen som eliten anser att medborgarna på alla sätt måste hindras från att lägga sig i.


Så när väljarna i besvikelse byter parti, vilket de gör allt oftare och i större omfattning, i tron att något av de partier de inte röstade på senast kommer att göra livet bättre, så blir de ofelbart lurade. Alla partier för nämligen samma politik, med betydelselösa skillnader. Ingen politiker berättar nämligen vad som är felet med politiken. Det skulle allvarligt underminera såväl politikers makt som förvärvsmöjligheter.


För sanningen är att det är själva politiken som är problemet. Att politiken har tagit bort mängder av medborgarnas egna beslut och ersatt dessa med lagstiftning, regelverk och byråkrati. Detta går utöver vad Patrik Engellau brukar kalla det bidragsindustriella komplexet. Problemet är mer utbrett och går djupare än så.

Människor behöver frihet, men alla människor vågar inte lita på att detta förbättrar deras liv. Därför röstar de för bojor. Ju mer frimodiga människor ropar efter frihet desto räddare blir de ängsliga människorna och väljer mer och nya bojor istället. På det viset är demokratin frihetens fiende och den elit som inte kan röstas bort vet om det och öser på med mer ofrihet för de ofrälse.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Besvikelsens makt

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Nu skall jag minsann leka ”väljarundersökare” här. Partiet med beteckningen (hur var det nu igen ?)
  ”kärringar och gubbar emot allt”, har mycket god chans att bli riksdagens enskilt största parti, med låt säga 40 % av väljarunderlaget.
  Låter förödande eller hur, men jag tillkännager här och nu att jag tillhör den skaran väljare.

  I samma takt som det politiska systemet detaljreglerar min vardag, med mer och mer odefinierade argument, (nu för tiden den mer än suspekta idén att jorden brinner upp på grund av CO2 och dess förekomst i vår omvärld) hamnar mina eventuella sympatier hos det politiska alternativet som ändock ger en liten antydan om att vara MOT dylika detaljregleringar.

  Så långt jag kan minnas har mitt starkaste personliga motiv att ”släpa mig till valurnan” varit, (och kommer tyvärr troligtvis också att vara) min övertygelse att, ”röstar jag inte så har jag per automatik stärkt MP i ett sammanvägt valresultat.
  Det har som sagt varit huvudmotivet.

  De som känner mig vet att jag vare sig bär en foliehatt eller lever i tron att jorden är platt, så därför kan jag nog ändå påstå att jag utgör en del av det normala väljarunderlaget.
  Samtidigt får jag känslan av att behandlas som en icke trovärdig del av väljarna, av de etablerade ”rättrogna” partiorganisationer som finns vid handen.

  Följden blir den att man betraktas som en ”gubbe” som är emot allt.

  Är jag ensam om att hysa dessa tankar om det befintliga politiska systemet?
  Tror inte det, men rätta mig om jag har fel.

  • Jan Suhr skriver:

   Ett sätt vore att alla blanka röster och röster på partier som inte kommer in i riksdagen ger tomma stolar i parlamentet och dessa tomma stolar röstar per automatik nej till allt.

   Man måste då också ändra lite i hur man röstar och vad ja och nej i riksdagens omröstningar innebär. Man kan inte sätta upp två alternativ där det ena går igenom vid ja och det andra vid nej. Alla omröstningar ska vara för eller emot!

   Detta skulle innebära att det alltid blir minst runt 20% Nej-röster i riksdagens röstningar vilket skulle innebära att partierna måste på olika sätt samarbeta för att nå resultat.

   • Göran skriver:

    Ja, endast ska man rösta för något med en ja-röst. Inga röster alls ska betraktas som nej. Det medför att de som vill ändra något måste gå och rösta och de som inte vill ändra inte behöver rösta överhuvud taget.

    Ta bara folkomröstningen för medlemskap i EU. Röstade en majoritet för medlemskap? Nej, absolut inte. Det var en minoritet av de röstberättigade som röstade ja. Det borde aldrig kunna bli ett ja om det inte finns en faktiskt majoritet.

    Och, 51 % är inte en folkvilja. Det borde vara en högre majoritet. Kanske 80 %.

    • Jan Andersson skriver:

     Bra förslag från Jan och Göran! Kanske kan vi rädda demokratin?

    • Dandersan skriver:

     Just denna fixering vid att 51% skall få göra livet surt för 49% skapar stor splittring.

  • Jan Andersson skriver:

   Jag är också en gubbe och du är inte ensam, alla jag känner i samma ålder tänker som du men det är stor skillnad på de enskilda personernas vilja att tala högt om sina preferenser. Enklast kanske för husfridens skull.

   De unga och medelålders följer däremot mainstream utan att reflektera speciellt mycket. Utom när rena dumheter uppenbaras, som till exempel folkhälsomyndighetens uttalanden.

   Med de unga är mitt i livet med karriär, fossilbilar, barn och husdrömmar, allt på en gång, och har inte tid att filosofera och reflektera, vilket är synd, för det är de som drabbas allra värst när alla ”larm” ska elimineras. Och hur eliminerar man ett obefintligt klimathot, utom att ljuga som en häst skenar?

 2. Jan Andersson skriver:

  Vänta, det blir värre…

  https://youtu.be/DsTKAqHwj0s

  Det är snudd på att man sympatiserar med några av upprorsmakarna!

  Hur var det i Sverige förr, vi hade ett ”frälse” som var högadliga och slapp betala skatt. Men de skulle leverera fullt utrustade soldater till de ständigt pågående krigen i gengäld, annars blev de av med sina privilegier.

  Man får verkligen hoppas att motsvarande system inte finns i Sverige och aldrig kommer hit.

  • Thomas skriver:

   Jo, jordbrukspolitiken var något som Trumpen avslöjade som ett märkligt falsarium. Skattemedel pumpas in i systemet för att det skall överleva då det enda som USA har att exportera är jordbruksprodukter. Men WTO-systemet begränsar marknadens funktioner så det enda som finns att göra är just att sätta in skattemedel… Ett självmål av USA, då hela tanken bakom AoA i WTO har ett amerikanskt ursprung. Som dessutom är från de krafter som nu vill avsätta Trumpen..

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Det är väl inte möjligheterna att så kallade politiker har tillskansat sig rätten att plundra befolkningen på LIV och EGENDOM som orsakat det helvete befolkningen upplever?
   Vem vågar opponera sig emot att min granne med hjälp av en röstsedel kan ge socialisten rätt att plundra befolkningen på egendom?

  • Mats Jangdal skriver:

   Bestickande hur eliten skor sig själva när de påstår att de ska beskatta de rika. Bestickande hur den klimatalarmistiska eliten ger sig själva fribrev att bo kustnära, samtidigt som de varnar för havsnivåhöjningar på flera meter.

 3. Dandersan skriver:

  Längtar efter ett förslag som kan ena oss.
  Fastighetsskatten till exempel.
  Den lurar i busken och tas fram idag av FI som en katalysator för att lösa förmögenhets och bostads problem.
  Kanske kan klimatfrågan få oss på fötter också, fast där finns en lång indoktrinering som behöver övervinnas annars sker säkert en splittring i stället.
  Framtiden blir allt bättre om vi inte gör något åt det!

  • Göran skriver:

   Klimatfrågan leder till högre energipriser, och då kanske folk börjar klaga. Det kommer att bli kallare och då blir det mer pengar av plånboken som ska gå till mer energiförbrukning.

   Angående bostadsproblem. En del fastighetsföretag har löst en del av sin finansiering med så kallade inlåningskonton, men sådan har riksdagen förbjudit och alla sådana konton ska nu avvecklas under 2021. Det var konton som gav inlånaren 4-10 % ränta.

   • Åke Sundström skriver:

    Nu var du rejält otydligt, Göran, när du skriver att ”klimatfrågan leder till högre energipriser”. Du syftar rimligen på alarmisternas politik, för med skeptikernas förslag blir ju energinotan betydligt lägre. Men då måste vi våga ta strid med de falska skeptiker som primärt är kärnkraftsentusiaster. Med fortsatta investeringar i uranteknik blir det inte prissänkningar, den saken är helt klar. Att tacka nej till den femte kolonnen är nyckeln till framgång (och att tacka ja, som nu, har bidragit till skeptikerfrontens hittillsvarande misslyckanden.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Swebbtv Ledaren: FN-korruption, Fri media, systemmedia – och så Kvartal En konspirationsteori.
  https://www.youtube.com/watch?v=xQJ80hgJamw&feature=emb_rel_end

 5. Andreas skriver:

  Vad folk inte verkar förstå är att alla politiska system är kontinuerlgt frihetsbegränsande vilket förr eller senare leder till total kontroll över folket (facism). Eftersom psykopater ofta söker sig högt upp i strukturer blir resultatet i till syvende och sist detsamma. Om detta sker direkt i politiken eller via påverkan från t.ex. bankväsendet spelar mindre roll. Det är bara att titta på vad som håller på att utspela sig i världen. Total individuell och varaktig frihet kan endast åstadkommas via anarki där varje individ uppträder moraliskt mot sina medmänniskor. Ordet kommer förresten från grekiskan och kan översättas till ”utan styre/herre”.

Kommentarer är stängda.