Är handslaget, kramandet och kyssandets tid förbi?

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

President John F Kennedy f. -17 tillstod som vuxen att ”min mamma har aldrig någonsin hållit om mig och kramat mig. Aldrig! Aldrig!” Det var då det, och många med Kennedy fick nog inte heller några kramar(eller pussar) av sina föräldrar – tidsandan var sådan. I dag råder pandemi. I semiologins (teckenlärans) dramaturgi /kan/ska/ bör/vill/ man inte kramas, eller kyssas, av helt andra skäl. Utom kanske inom hemmets slutna väggar.

På kort tid har vårt uråldriga sätt att hälsa och visa närhet på ett märkligt sociologiskt sätt drastiskt förändrats. Armbågen har alltid ansetts vara en negativ kroppsdel i talesätten: att ha vassa armbågar, att armbåga sig fram, att bjuda in med armbågen, etcetera. Dagligen ser vi på tv hur makthavare med ett generat leende nuddar varandras armbågar eller stöter sina knogar mot varandra som det intimaste sättet att hälsa. Att skaka hand är uteslutet. Att kramas, otänkbart. Kindpussas, ve och fasa!

Hur många har inte i kassakön eller matbutiken fått en ilsken, väsande reprimand: ”du står för nära mig!” Som en stötvåg går detta budskap genom hela mänsklighetens kropp. ”Kom inte för nära mig! Jag är rädd för dig!” Vi behandlar varandra som om vi vore spetälska, den ohyggliga sjukdomen, för århundraden sedan, som fruktades som djävulen själv. Eller som om det cirkulerade ett dödligt virus. Eller som om pestloppor skulle hoppa mellan oss. Därför gör vi som alla andra – håller avstånd och undviker naturlig mänsklig kontakt. Betydelsen av detta ska inte underskattas.

Människan är ett flockdjur. Utan närkontakt, hudkontakt, samvaro dör något inom oss. Vi blir förminskade, oönskade, bortmotade och misstänkta smittspridare vart vi än kommer. Isolering och ökande främlingskap leder till mental ohälsa, ökad alkohol-och droganvändning och tyvärr – ökad självmordsbenägenhet. Vi döljer våra ansikten med masker – hur svårt är det då inte att avläsa vårt minspel och hur sluddrig och ohörbar blir då inte ofta vår viktiga röst.

I USA:s tidigare valkampanjer skakade kandidaterna hand med hundratusentals människor. Är det slut med det nu? Kanske de i stället ska buga djupt som japanerna eller hålla handen på hjärtat och buga som muslimska män som inte får beröra främmande kvinnor? Till det verkligt apart egendomliga är de förslag till sex, som föreslås – att kärestor, på Snapchat och Instagram, ska bedriva autosex när de hålls isolerade ifrån varandra. Kyssen eller tungkyssen är nu också starkt misstänkliggjord och ifrågasatt som inledning till det sexuella förspelet. Vilket visar sig i statistiken. Enligt SCB gick graviditeter och barnafödande mycket riktigt ner under förra året.

Handslaget har en lång och betydelsefull historia. Från antika texter vet vi att handslaget använts åtminstone sedan 500-talet f. Kr. som hälsning eller bekräftelse på en affärsuppgörelse.  Vårt språk signalerar i dag en fredlig avsikt ”att ta den utsträckta handen”.  Att vägra skaka hand här i Sverige upplevs som asocialt eller fientligt beteende. Hur frustrerande är det då inte att vi inte ens längre ”får” eller vågar skaka hand med varandra?

Christer Nilsson,  Historiker, författare

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Är handslaget, kramandet och kyssandets tid förbi?

 1. Göran skriver:

  Det är väl bara att kramas och skaka hand bäst man vill. Jag gör båda.

  Varje gång jag möter någon med ansiktsblöja tänker jag: Hur kommer det sig att individen är på stan som tydligen verkar vara smittad och därför bär ansiktsblöja?

 2. afugglas skriver:

  Handslag (…tag), famntag, klapp eller kyss, vägen till framgång enl. RYSKA POSTEN!
  Nyanser vill jag lova.

 3. afugglas skriver:

  Ytterst förvånad.
  Ingrepp och förlust av friheten. Att kränkande av LIVET och EGENDOM inte startar en kommentarsstorm när den förs på tal. Svensken måste var totalt degenererad som överlämnar sina liv till socialisterna.
  Vad sa Ulf Kristersson i riksdagen häromdagen?
  “Den läkare eller personal inom vården som inte låter sig vaccineras skall sparkas”.
  Klart, han är ju fullt medveten om att inte kunna bli sparkad själv.
  Makalöst, sådana är de, svenska politiker!
  Inte underligt att socialisterna skrattar ihjäl sig av lycka.

Kommentarer är stängda.