Tove Lifvendal sågar Reinfeldt och Kristersson

Dagens gästksribent är Åke Sundström.

Tack, Tove, för sågningen av Reinfeldt och Kristersson. 

Det var länge sen Svenska Dagbladet D skrev något värt att applådera av äldre partimedlemmar eller av oss sannliberaler. 

Men nu har det hänt, i en ledare signerad Tove Lifvendahl. Mångordigt i överkant, men välkommet. En helt rättvis sågning av Reinfeldt och Kristersson, men också av de andra tre Allianspartierna. Texten påminner om ett avskedsbrev till läsarna med det underförstådda budskapet att jag har fått nog och lämnar det sjunkande skeppet.  

Hon är upprörd över det moderata förslaget till nytt idéprogram och främst till att man vill skrota det hon kallar ”kungsregeln” i föregående programmet från 2001. Den som lydde: 

Om något behöver göras och det kan göras lika bra eller av någon annan än det offentliga, då skall det inte heller göras av stat och kommun.  

Den nya formuleringen är inte värd att citera i sin helhet, men den platta och otydliga slutsatsen handlar om att man ”måste se upp med att politikens ambitioner går för långt och beskär det fria samhällets självständighet och integritet”

Snömos i stället för det entydiga beskedet för tjugo år sen. Med hennes egna ord: den tidigare formuleringen ”medgav ingen moralisk flexibilitet, idémässig korruption eller prutmån”. Den nya går att tolka precis hur som helst. Har verkligen Gunnar Strömmer, den hederlige juristen, numera partisekreterare, accepterat denna rappakalja? Den ideologiska krisen i vårt före detta högerparti är tydligen långt djupare än vad deras väljare kunnat ana.

Och man tar sig misstroende för pannan när det visar sig att den i andra frågor så ärkekonservative Ericsson i Ubbult är föredragande i dagens EU-omröstning i riksdagen  Med den ihåliga ursäkten att Sverige ser ut att kortsiktigt vinna ett antal miljarder på att låta sig mutas – som det regelmässigt handlar om när nomenklaturan i Bryssel prioriterat sina egna sinekurer framför Europas välstånd.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan. Bokmärk permalänken.

12 svar på Tove Lifvendal sågar Reinfeldt och Kristersson

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Ja,,, då är vi tillbaka till det här med en ”låst” växelkurs. Kronan lär inte medges att devalveras i förhållande till Euron då vi har ett gemensamt borgenärskap.
  Återstår: Räntor på svenska statspapper som ”moderator” i det monetära systemet.

  Undrar jag hur många som tänkt i dessa banor?,,, eller har de glömt då ”Dennis” erbjöd 500% i ränta på lån för att hålla AB Sverige undan kronofogden.

  • Thomas skriver:

   Du menar att Euron är ett faktum även för Sverige.. Hur skall det då gå för E-kronan?
   Samhällets totala kontroll över individen blir då en nödvändighet?

   Diskussionen här på bloggen gjorde att jag undrar om inte händelserna från 1990 till 1995, som var ganska turbulenta, egentligen, har en parallell just nu, från september 2019 till… 2024? (Under ytan sker massor, precis som på 90-talet…)

   • Åke Sundström skriver:

    Det mesta i Sverige sker ”under ytan”, fast i detta fall fullt synligt via dagens riksdagsdebatt. Men likväl relativt fördolt, eftersom regeringen och även övriga partier (utom SD och V) mörkar om avtalets innebörd. Däremot behöver inte ett ja i dags omröstning leda en euroanslutning, däremot sänks kronans värde, se svaret till Stefan.

    Det utfallet gillar Svenskt Näringsliv, som bakom kulisserna styr Kristerssons vägval. Men obs Mats, ansvaret vilar ENBART på honom och hans hariga knapptryckare, inte på näringslivets chefer.

  • Åke Sundström skriver:

   Om avtalet godtas i dag, följer med all sannolikhet en de facto-devalvering, d v s att kronans värde sjunker, i relation de övriga EU-länderna (eftersom vi missgynnas av avtalet). Notera Stefan, att Sverige har en rörlig valutakurs, den kan därför inte devalveras i äldre mening, bara av aktörerna på valutamarknaden.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Valutan ”flyter” fritt och med den ”värdet” på AB Sverige. Avhänds vi den förutsättningen kommer ”industrin” att få ställa om sina prognoser.
    Då ett gemensamt borgensåtagande ingås, lär övriga borgenärer inte godta att vi kommer med ”monopolpengar” när det är dags att betala av lånet.

    Att Sveriges riksdag idag tar beslut om att knyta kronan till euron via skuldebrev är ett direkt svek mot folkomröstningsresultatet där det framgick att Sverige skall stanna UTANFÖR det monetära samarbetet kring euron.

    • Åke Sundström skriver:

     Nej, ett ja i riksdagen i dag betyder inte, som du skriver, att kronan knyts till euron, ”bara” att kostnaden för AB Sverige sväller jämfört med den glädjekalkyl som i dag ligger på riksbankens bord. Det innebär också att skammen för de borgerliga partierna växer, liksom pluspoängerna för SD och V.

     Finns det inga gränser för de förment borgerliga/frihetliga partiernas förräderi mot sina väljare? Att S struntar i sina lojala men passiva anhängare är ett mer välkänt faktum i ett Sverige där de ekonomiska klyftorna stadigt växter, även – och framför allt – med S-regeringar.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Det blir kanske ”Svarta börsen” som räddar svenska befolkningen?
  Zimbabwe, Venezuela är ju skräckexempel.

 3. Göran skriver:

  Bättre att göra som Kina. Låna ut pengar och om lånet inte kan betalas tillbaka så övertar Kina investeringen. Exempelvis. Kina lånar ut pengar för att uppföra en gruva. Lånet för gruvan kan inte betalas. Kina övertar gruvan.

  Vad får Sverige för de pengar de nu lånar ut? Ingenting. Vad kan Sverige överta? Medborgarlön för spanjorer. Det finns inte ett uns av tillgångar som pengarna lånas ut till.

  Någon korkad politiker påstod att spanjorerna skulle köpa svenska produkter för medborgarlönen. Vilken enfaldig idiot. Och puckot kommer – tryggt – att bli återvald år 2022.

  • Åke Sundström skriver:

   Puckot i fråga (en av många) var Liberalernas ekonomiska talesperson, det är väl värt att påpeka för att slippa gissningar om att det är någon oligark som figurerar i kulisserna.

   Hoppas du har fel när du tror att sagde Persson blir omvald nästa år. Tyvärr har hans partiledare inte haft ork att protestera och använda sitt eget förmodligen bättre omdöme. Eller också har hon, som Kristersson, valt att lyda direktörerna på Storgatan.

 4. Thomas skriver:

  Hur gick det i Riskdagen..??

 5. Åke Sundström skriver:

  Dagens beslut kommer säkert i historien att betraktas som ett av de mest skadliga och direkt idiotiska, i klass med löntagarfonder och 12-reaktorsprogram.

  Än regerar dårskapen, med stöd av en tigande intelligentia som själva mutas av makthavarna (om än i andra frågor) och därför inte har kurage att protestera. Som man säger: trappor bör städas uppifrån!

Kommentarer är stängda.