Lokalt självbestämmande eller revolt?

I Askersunds kommun i södra Närke har Landsbygdspartiet motionerat att kommunen ska fatta beslut om att bli vargfri. Kommunstyrelsen har valt en medelväg och uppmanar Fullmäktige att göra ett uttalande där man riktar en vädjan till statens myndigheter om att få bli en vargfri kommun.

Formellt har Sverige självstyre för kommunerna. Det är dock, beroende på fråga, begränsat i olika grad. Såvitt känt har det aldrig prövats om en kommun kan reservera sig mot statens viltvårdspolitik. Känt är dock att MP vill döda det kommunala självstyre, vetorätten mot vindkraft.

I Wyoming har guvernören beslutat att de federala myndigheternas krav att alla kreatur ska märkas med RFID-brickor i öronen inte gäller där. Även i fortsättningen ska Wyomings bönder få märka sina djur som de själva vill. Guvernören har till och med fått rätt av delstatens högsta domstol att stifta den lag som ger bönderna denna valfrihet.
Vad kan vi mer föreslå för svenska kommuner att det ska besluta om, i fredandet av sitt självstyre och medborgarnas frihet?

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Lokalt självbestämmande eller revolt?

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Hu sådan en hemsk idé, då förlorar socialisterna sitt främsta verktyg att fördriva landsbygdsbefolkningen från hus och hem, ROVDJURSPOLITIKEN.
  Näst den kallade ALLEMANSRÄTTEN det mest effektiva begreppet att störta landet i aska och grus.

 2. Thomas skriver:

  Att sitta som kommunal politiker i en nämnd eller så, är att vara ett politisk offer..
  Allt styrs av regler som tjänstemännen följer och politikerna får skulden..
  Det enda man kan syssla med är – kulturnämnden.
  Där finns tydligen endast en begränsning – kassan.

 3. Dandersan skriver:

  Inte klimatnödläge där?
  Det kan man också bestämma om!

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Vargen är inget problem, dock.

  Håll djuren rätt, håll hunden kopplad i naturen.

  Där jag bor har jag i vintras haft besök av järv, varg och lo på gården och jag har djur numera, men jag har byggt så att varken örn eller grävling kommer åt djurena mina.

  Så har även de grannar som har djur gjort.

  Envisas man med att ha får i en öppen vanlig hage i skogen, tja då tänker man likaså som den som går genom rosengård och ”flashar bling” fast man är svensk.

  Och häpnadsväckande nog har vi mött björn utan att den anfallit. Får ”rasta bössan” och se om rovdjur och annat helt plötsligt kastar sig mot en, som de verkar göra i lappmarken.

  Lokalt självbestämmande vore bra, ingen diskussion där. Men rovdjur oavsett antal ben bryr sig inte om kommungränser, lika lite som utsläpp i luft och vatten gör det – således en regional eller nationell fråga. Vilket inte hindrar att det borde vara vi som röstar om vad politiker ska göra.

  Byggandet av ännu en identisk köplada för skattemedel, eller om den kommunala ishallen ska säljas till det lokala hockeylaget för en korna och köpas tillbaka för 50 000 000:- för att runda regler och lagar är dock utmärkta frågor boende och betalande borde ha veto över. Så även ”förnyelse” av centralorten; läs rivningshysteri á la Hjalmar Mehr.

  Och jag bor i en kommun som styrs av en koalition som bäst beskrivs som ”alla utom SD” – partifärg är ju bara fernissa på ytan.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. Göran skriver:

  Kommunalt självstyre? Kommunallagen ska följas även om invånarna i en kommun anser att det är mycket i kommunallagen som just deras kommun inte behöver.

  Det behövs ingen partipolitik för att styra en kommun. Det går utmärkt att invånarna bestämmer vilka tjänster som behövs utan tjafs om höger eller vänster.

  Varg eller inte i en kommun? Fixas enkelt med en folkomröstning. De som inte vill ha varg får gå och rösta. De som inte röstar är automatisk för varg.

  Vargfrågan i övrigt. Vargen är inte utrotningshotad och det finns gott om område utanför Sverige för varg.Det finns inget biologiskt behov av varg i Sverige.

 6. Ivar Andersson skriver:

  Djurägare ska sätta stängsel så att ägarens djur håller sig i hägnet.
  Vargkramarna ska för egna pengar sätta upp stängsel så att vargen håller sig utanför djurägarens stängsel.

  • En annan Göran. Fårägare. skriver:

   Gott så Ivar.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Borde vara självklart om man inte avsiktligt avser att fördriva LANDSBYGDSBEFOLKNINGEN.
   När socialisten och tillika landshövdingen Per Eckerberg i Östergötland kämpade för vargar i Kolmårdshängnet, slutade det inte lika bra. Studera gärna Lars Berges utomordentligt bra skrivna bok ”Vargattacken”.
   Kanske något för ”åsiktspolisen” åkl. Lars Magnusson?

Kommentarer är stängda.