Narrativet om C19

Vi är inte framme vid en utvärdering av Covid19 pandemin ännu. Men många är de som redan nu vill sätta agendan för eftermälet och vissa slutsatser kan man redan börja dra.

1. Sverige har klarat sig bra! Vi har många registrerade dödsfall MED C19, men de är tyvärr inte åtskilda från AV C19. I den första rapporten som jämfört hur förväntad livslängd påverkats av viruset har Sverige klarat sig bättre än de flesta andra länder. Det är i princip endast våra nordiska grannar som klarat sig lika bra eller bättre, vilket framgår av denna graf från rapporten. Men SvD lyckas tolka allting fel och påstå att det är det värsta sedan WWII. Det har de tagit direkt från rapporten utan att förstå att det gäller för de värst drabbade länderna.

2. Vaccinet är inte vaccin i egentlig mening. Det innehåller varken bedövade eller avdödade virus som kroppens immunförsvar kan reagera på och bilda antikroppar. Istället innehåller det spikproteinet från viruset, i hopp om att immunförsvaret ska bilda antikroppar på det. Men det visar sig att det tillför en tydlig risk och motverkar väldigt lite. Professor Lars Björkman beskriver skillnaden på detta vis:

En typisk sådan är vaccinet mot mässling/påssjuka/röda hund (MPR). Detta vaccin har i stort sett 100 procent livslång effekt mot allvarliga barnsjukdomar, ojämförbart med covid-vaccinet. Ett jämförbart vaccin är i stället årliga influensavaccinet som rekommenderas till de som riskerar allvarlig sjukdom och död och som därigenom avlastar sjukvården och partiellt minskar smittspridningen (i detta fall dock inte alls ett intressefokus). Hos dessa uppnås årligen cirka 50 procents täckning, således avsevärt lägre än nuvarande vaccintäckning mot covid på 70 procent hos vuxna.

3. Ingen har redovisat en diskontering av död nu mot död senare. Det känns som att vid tidigare pandemier har en sådan diskontering gjorts underförstått. Om man tillämpar samma metod för sjukdom och död i exempelvis Covid 19, kanske det vore samhällsekonomiskt bättre och en större lättnad för vården att ingen alls vaccineras och de som är för svaga dör. De som avlidit kostar sedan samhället inget mer. Eftersom vi alla ska dö riskerar en fördröjd död att kosta ännu mer och även ge ännu större lidande för den enskilde i ett senare och svagare skede i livet. Kanske ett samtidsbevis på att döden inte längre är närvarande i anden hos den moderna människan.

4. Till de attityder och uttryck som på ett slående sätt kommit i dagen kan nämnas:
• Masshysteri, detta beskrivs utförligt i Pandemic podcast där den belgiske psykologen Mattias Desmet redovisar paralleller med vad exempelvis Gustave Le Bon, Hanna Arendt och Alexander Solsjenitsyn beskrivit i ämnet.
• Här har funnits en stark (anxiety) ångest, till och med en kollektiv dödsångest.
• Det har också skett en tydlig ångestupptrappning, där en ångest ersätts med en starkare. Framför allt har ångesten för ”klimathotet” ersatts med pandemiångest och getts större genomslag i både vardagsliv och politik. Man kan starkt misstänka att en sådan upptrappning kan tjäna som modell för hur man via ökad ångest i samhället skapar utrymme för införandet av en totalitär regim.
• Att tillhöra rätt kollektiv har blivit oerhört viktigt för somliga. Det vill säga de som känner trygghet i att tillhöra majoriteten.
• En särskild ångest jag noterat är komplexitetsskräck. Det vill säga att både allmänheten, politiker, media och experter av olika slag söker den enklaste förklaringen. Inte enligt Ockhams rakkniv, den enklaste som bevarar frågan, utan den enklaste över huvud taget. Det vill säga att man nöjer sig med fel svar bara det är tillräckligt enkelt att kommunicera.
• Självklart har som vid alla större livskriser även denna gång religion spelat en stor roll för dem som behöver en sådan krycka till stöd. Då menar jag inte enbart religiös gudstro och liknande. Jag inkluderar även religiös tilltro till staten eller experter.
• En tanke som slagit mig är hur man ska förklara somliga människors inneboende skepsis, jämfört med andras frånvaro av sådan. En tanke är vid vilken ålder man insåg att tomten inte finns. Jag var rätt gammal, sex eller kanske rent av sju år och till råga på allt så var det mina yngre syskon avslöjade bedrägeriet. Jag kan än idag minnas besvikelsen över att ha blivit bedragen av de vuxna. Kan det vara så att vi som sent blivit varse falskheten i vissa myter har blivit mer ”allergiska” mot dem?
• Alldeles uppenbart har man mött en stor logikbrist hos många människor. Som exempel kan nämnas denna bild.

• Några, eller förhoppningsvis många, har nått ett uppvaknande inför risken att få diktatur. Till det har inte minst bilder av polisbrutalitet i länder som Australien, där dissidenter trots hård stängning av landets gränser och inhemska restriktioner jagats hårt och brutalt.
• Av de som vaknat upp har också behovet av självständighet blivit en realitet. Att kunna betala med pengar utan att vara beroende av centrala digitala system. Att kunna odla egen mat, ha egen energi med mera.

5. Risken är stor att vi fått, inte bara en repressiv stat, utan en paranoid repressiv stat, och det är ännu mycket värre. DIs ledarkribent PM Nilsson är den enda jag sett som på minsta vis varnat för totalitära politiker och strömningar.

Här följer ett antal länkar som kan vara till nytta.

A reflection on covid mania

30 facts you NEED to know: Your Covid Cribsheet


https://www.lif.se/forskningsoversikt-coronavirus/kronika-johan-brun-295-20-har-vi-overskattat-bade-dodlighet-och-smittsamhet/
https://lakaruppropet.se/
https://groups.google.com/g/misc.activism.progressive/c/sNeuzxqv93s?pli=1
https://chriswaldburger.substack.com/p/uk-death-rates-have-increased-after
https://www.notonthebeeb.co.uk/post/german-pr?utm_campaign=97e0ae13-df7a-4059-846e-1f9997fb9a5e&utm_source=so&utm_medium=mail&cid=1923dd7d-3e80-43df-917a-83b082e1188b

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Narrativet om C19

 1. Göran skriver:

  Till bilden ovan ”If the MASK WORK…” kan man säga följande:

  Föreställd dig ett vaccin så säkert att du måste hotas för att ta det,
  för en sjukdom som är så dödlig att du måste testas för att veta
  om du har det.

 2. Göran skriver:

  I vår tro på stat och myndigheter. Jag ställer mig frågan varje dag, om svenska myndigheter överhuvud taget följer något som sker i andra länder vad gäller covid-19?

  Till exempel Israel. Lahttps://www.frihetsportalen.se/tag/miljo-2/ndet har bland de högsta antalet vaccinerade per capita ändå har de idag fler fall av covid-19 per dag än Israel hade innan folk vaccinerades.

  Till exempel Singapor. Landet har idag mer än 77 % av befolkningen vaccinerade men dubbelt så många döda per dag covid-19 än innan vaccineringen började.

  Till exempel Gibraltar. Landet har 100 % av befolkningen vaccinerade. Ändå har de lika mycket smittspridning som innan vaccineringen.

  Vad jag har sett av dessa länder är att ungefär efter 6 månader av flera vaccinerade så ökar antalet fall av covid-19 ganska lavinartat. Jag gissar att vi kommer se en stor ökning av antalet fall av covid-19 i Sverige runt årsskiftet.

  Hur det kommer sig att de vaccinerade ska få smitta över allt, medan ovaccinerade ska stoppas?

  Hur kommer det sig att just vaccinationen är viktigare än antikroppar? Folk är hysteriska med att man ska vara vaccinerad, men att man har vaccinerat sig innebär inte att man har utvecklat antikroppar. Det viktigaste är faktiskt om man har antikroppar, så det borde vara ett antikropps-pass och inte ett hycklande vaccin-pass.

  • Mats Jangdal skriver:

   Och för att få antikroppar ska man utsättas för smittan. Som man gjorde med barn och röda hund förr.

 3. ivarandersson skriver:

  ”Covid-19 får medellivslängden att sjunka 2020
  Utvecklingen av dödstalen fram till augusti tyder på en sjunkande
  medellivslängd för både kvinnor och män 2020, från 84,7 till 84,4 år för
  kvinnor och från 81,3 till 80,8 år för män.”
  https://scb.se/contentassets/8755adb4665e4fb880f89c90440f49d9/be0701_2020a01_br_be51br2005.pdf

  • Mats Jangdal skriver:

   Det där är enbart propaganda!
   Man kan lika gärna fråga sig vad som hände när dagens 85-åringar växte upp, till exempel andra världskriget och eventuell näringsbrist.
   Dessutom varierar dessa tal på förväntad livslängd år från år och har så gjort långt innan corona. 2015 var, som grafen jag redovisade ovan ett år med lägre värde.

   • ivarandersson skriver:

    Jag väntar på siffrorna efter andra vågen. Knappt 6000 dog i första vågen och cirka 8000 i andra vågen. Lärde man ingenting eller är det bara en slump?

   • Jan Andersson skriver:

    Jag tänker på spanska sjukan 1918 med många paralleller. Det var ingen kul tid under första världskriget 1914-1019 med ransonering, dålig kosthållning och ren svält. Tuberkulos härjade och många hade säkert bakterien i lungorna utan att ha blivit sjuka (än), förrän influensan tog dem. Plus rökiga miljöer, vedeldning inne, fotogenlampor och cyanvätegasning mot ohyra. Nej, nu måste jag ut och ta några djupa andetag…

    • Göran skriver:

     Det var en massvaccineringen innan Spanska sjukan eller Svarta döden som var det egentliga namnet. Hur som helst så var det de vaccinerade som dog i Spanska sjukan och de ovaccinerade klarade sig bra.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Och det hela beror på att s.k. POLITIKER inte bara plundrat oss på rätten till LIV och EGENDOM utan även fråntagit oss rätten att sparka de politiker som missbrukar väljarnas FÖRTROENDE.
  Vi har ju inte personval i SVERIGE, fastän många inbillar sig det.
  Det blir tydligare än någonsin, nöden kanske blir vår räddning.

 5. Göran skriver:

  Tänk er att er arbetsgivare tvingar er att ta vaccination för att ni ska få behålla jobbet. Av vaccinet blir ni så pass skadad att ni inte längre kan sköta ert jobb, så er arbetsgivare sparkar er.

Kommentarer är stängda.