En kämpe till minne

Dagens gästskribent är Tege Tornvall

Paleoklimatologen och naturgeografen Wibjörn Karlén har lämnat oss, 84 år gammal. Hans studier och erfarenheter visade honom att klimatet alltid har ändrats och alltid ändras, människan förutan.

Detta förfäktade han också envetet så länge han orkade. På vägen vägledde han många doktorander till bättre insikter i klimatets processer och effekter. En av dem var Klimatrådets ordförande Johan Kuylenstierna, som tyvärr tycks ha glömt eller inte förstått vad Wibjörn lärt honom.

Länge hörde Wibjörn till våra ledande debattörer i både tal och skrift.
Men nu har hans stämma tystnat, och vi sörjer en varm klimat- och
naturvän.

Tyvärr tror våra opponenter och vedersakare att vi skulle vara okänsliga för natur och miljö. Det tror de för att de sällan eller aldrig träffar och talar med våra ytterst kvalificerade företrädare. Det värjer de sig för, eftersom de är rädda för att överbevisas.

Låt oss därför bevara och hävda Wibjörns rön och tankar även fortsatt och hålla honom i gemensam aktning. Hans gärning talar för sig själv.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på En kämpe till minne

 1. Mats Jangdal skriver:

  Jag träffade Wibjörn på konferensen i Högberga för nästan på dagen 5 år och en månad sedan. Vi hade ett långt samtal under måltidspaus så vi kom lite sent till en föreläsning. Han kände till Frihetsportalen och bad mig i uppskattande ordalag fortsätta skriva om klimatet som jag gör. Jag fick en enkel och mycket lätbegriplig förklaring till varför hypotesen om AGW måste förkastas.
  Wibjörn Karlén kommer att bli mycket saknad i klimatdebatten.
  Därmed har två stora företrädare för en rimlig syn på klimatet, Nils-Axel Mörner och Wibjörn Karlén avlidit inom ett år.

 2. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Vad var hans lättbegripliga angreppspunkt på AGW-hypotesen?

  • Mats Jangdal skriver:

   Framför allt två saker; det geologiska perspektivet där vi vet att CO2 halten varierat, ofta varit högre än idag, att livet frodats vid dessa tillfällen, att samvariation med temperatur saknas; samt det Gösta Walin är expert på, havet, att det är havetstemperatur som avgör atmosfärens CO2-halt, inte människans utsläpp, även bombprovskurvan.

 3. Thomas skriver:

  Vid en demonstration i Stockholm i lördags, så kopplade en av talarna (en läkare) ihop coronahistorien med CBDC och en global kontroll..
  Givetvis bör man lägga till Klimatfrågan till denna politiska process och inte tro att dessa olika samhällsfenomen agerar separat, för då har man nog missat poängen..
  Figurer som Kuylenstrierna har nog på ett tidigt stadium fattat poängen…
  För den som är observant så kan utvecklingen i Österrike vara ett spår att följa, som troligen leder i samma riktig…

Kommentarer är stängda.