Elpriserna beror på den tyska energipolitiken

Dagens gästskribent är Sture Åström, näverket Klimatsans

I partiledardebatten den 7:e var det bara Nooshi Dadgostar (V), som pekade på den omedelbara orsaken till våra höga elpriser: Kablarna till Tyskland. Där har verklighetsfrämmande energipolitik skapat en djup elkris med tidvis astronomiska elpriser. Dessa kommer till Sverige genom kablarna. Det är inte rimligt att svenska elkunder skall betala för oklok tysk politik, som ersatt kolkraft och kärnkraft med sol- och vindkraft.

Många politiker tycks inte förstå skillnaden på ”energi”, som mäts i MWh, megawatt-timmar, och ”effekt” som mäts i MW, megawatt eller kW, kilowatt.

Med en cykeltur som liknelse motsvarar ”energi” den väg man cyklar och ”effekt” den hastighet man håller. Ju högre hastighet man håller, desto längre kommer man på en timme. Det kritiska uppstår, när hastigheten blir noll. Då ramlar man.

Då effekten i elnätet närmar sig noll, tar strömmen slut, lyset slocknar, hissarna stannar, företag måste stänga. Det får bara inte ske i vårt samhälle.

Här råder en principiell skillnad mellan vatten-, gas-, kol- och kärnkraft respektive sol- och vindkraft. De förra kan alltid leverera. De senare levererar nära noll flera gånger i veckan. I vårt nätverk har vi data på elproduktionen i både Sverige och Tyskland för varje timme sedan 2015. Ungefär två gånger om året står alla tyska vindkraftverk på Nordsjön och Östersjön helt stilla i mer än en timme.

I början av september lade sig ett vädersystem med låga vindar över större delen av Europa i två veckor. I flera år hade elbranschen fått veta att kraftverken för kol och gas skulle avvecklas, så de hade inte fyllt på sina lager av bränsle.

När vindarna mojnade utbröt panik. Alla snabbstartade gaskraftverk sattes igång. Men lagren av gas var låga så priset femfaldigades. (Observera: Putin ströp inga leveranser, men i Tyskland behövdes plötsligt mycket mer gas än beställt.)

Miljöpolitiker har inte velat erkänna verkligheten: Vindkraft är mycket dyr, eftersom den kräver back-up av lika stor kapacitet gas- kol- eller kärnkraft.

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

 

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Elpriserna beror på den tyska energipolitiken

  1. Benny skriver:

    Politikerna i Tyskland och Sverige skyller på Putin för att rentvå sig själva och sin egen inkompetens! Och media lallar med för det passar USA:s krigsretorik mot Ryssland! Och alla lite mer insatta vet att fulmedia i Sverige och Tyskland styrs från USA…Det är verkligen tur att det finns alternativa media som är fristående från MSM och deras propagandaapparat som ljuger eller utelämnar information. Vindkraft är bara skit och ett enormt slöseri med resurser och man undrar ju när den korkade medel-tysken/svensken inser vidden av bedrägeriet?

  2. afugglas skriver:

    Miljöpartisterna har lurat, bedragit och mutat Löfvens socialister och OPPOSITIONEN förstår inte vad det handlar om. Den (oppositionen) har bidragit till att politikerna bedragit hela SVENSKA FOLKET.

  3. Niklas skriver:

    Slumpkraften (sol och vind) borde även kunna balanseras av någon form av batteri, som då laddas upp när det är gott om sol eller vind.

    Hur dessa batterier ska vara beskaffade och var i nätet de bör placeras (vid kraftkällan, mellanstation eller hos slutkund) kan andra betydligt bättre än mig.

    • ivarandersson skriver:

      Niklas
      Jag tror inte att du förstår hur stort batteri som behövs för att balansera slumpkraften. För frekvensreglering kan batterier duga och för avbrottsfri kraft är de nödvändiga (batteriet tar över tills dieselgeneratorn är igång).

      • Niklas skriver:

        Ivar Andersson! Jag menar här batteri i vid bemärkelse, alltså inte bara dagens ackumulatorer, utan även t.ex. vätgasproduktion, pumpa upp vatten etc.

        • ivarandersson skriver:

          Du menade energilagring men inte i batterier.
          Vattenkraftsdammar är det som vi har idag. Under kalla kriget lagrade vi olja i bergrum. Enligt SSAB och H2 Green ska vi lagra vätgas om några år.

    • Mats Jangdal skriver:

      Ett elektriskt batteri är alltid enfas likström. I våra ledningar vill vi ha trefas växelström. Redan där blir det problem. Både nödvändig lagringskapacitet och omvandlingskapacitet överskrider med råge vad vi har tillgång till idag.

  4. Göran skriver:

    Det blir problem även om vi kan ha hur stora batterier som helst.

    För att kunna transportera elenergin över ett större avstånd måste man ha generatorer som puttar fram elen. Vindkraftverkens generatorer duger inte till detta. De är för små. Batterier klara inte av det. Batterierna måste ge energi till en motor som driver en generator.

    Ska batterier kunna försörja konsumenter måste batterierna finnas i omedelbar närhet till konsumenterna.

    Nu är vi allt ska vara hållbart, vad är det för hållbart med batterier och vindkraftverk som kräver minst 7 gånger mer generatorer än ett kärnkraftverk?

  5. Anders Rydén skriver:

    Verkligheten och liknelsen med cykeln är mer komplicerad än så.
    Tänk er att vi har en gigantisk cykel där vi har flera hundra cyklister som ska trampa i takt.
    Alla måste hålla samma takt på 50 +- 0,2 varv i sekunden annars brister kedjan.

    Om generatorerna i ett sammankopplat elnät kommer i en alltför stor otakt uppstår regelbundna kortslutningar mellan generatoretna.
    Vilket de gör ifall belastningen i ett område blir för högt.
    Som ni förstår så är detta inte alls bra.
    Det är detta som till vardags kallas för svängmassa.
    Tillräcklig svängmassa i generatorerna i ett elnät är avgörande för att få ett stabilt elnät.
    Nu när vi har 20% sol- och vindkraft i vårt elnät börjar problemen.
    Som ni säkert märkt.

    Mer än 30% sol- och vindkraft i energimixen börjar problemen bli oöverstigliga och vi får vänja oss vid rullande strömavbrott.
    Då kan vi börja säga hejdå till industri som kräver avbrottsfri energiförsörjning.

    Problemet är alltså inte primärt för låg effekt utan snarare om vi har för många generatorer med dålig svängmassa.

    • Benny skriver:

      Men hur ska vi få tröga politiker att förstå hur elsystemen fungerar? De klarar ju inte ens grundskolematte och fysik vad man kan se i deras betyg och ”utbildningsnivå”!

  6. Jan Andersson skriver:

    Om man använder en hårtork i tio minuter i stället för en minut, går det åt tio gånger mer energi. Effekten, hur hårt den blåser och hur varmt det blir är hela tiden densamma. Gäller även dammsugare och alla andra elförbrukare på sitt sätt.

    Effekt mäts i watt, tusen watt är en kilowatt, en miljon watt är en megawatt.
    En watt i en timme är en watt-timme, tusen watt i en timme är en kilowatt-timme. Kallas för energi eller engergimängd.

    En hårtork som är avstängd drar ingen energi, men har fortfarande en effekt.

    Om hårtorken har en effekt på 500 watt, alltså en halv kilowatt, och varje kilowattimme kostar 1 krona, så kostar det 50 öre att torka håret i en timme, 50 x 10/60 = 8,33 öre för tio minuter.

    Plus fasta avgifter.

    Om du har valt ”grön el” så borde du bara kunna torka håret eller dammsuga när det blåser ute. På min elräkning står det att jag har valt enbart grön el, men det har jag fårstås aldrig gjort och skulle inte drömma om att göra.

  7. Pingback: Elpriserna beror på den tyska energipolitiken | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.