Ombytta roller

Under Kalla kriget var USA frihetens fyrtorn i världen. Jehovas vittnet Dwight Eisenhower och katoliken John F. Kennedy var välkända och uppskattade amerikanska presidenter. De hyllade traditionella och konservativa värden, ärlighet, flit, rättrådighet. Dygder helt enkelt. Även om de i dold politik inte alltid levde som de lärde.

I Ryssland härskade den ateistiska sovjetkommunismen diktatoriskt. Nästan alla svenska kommunister älskade Sovjet, även om sympatierna med tiden svängde över till Kina, Nord-Vietnam och tillfälligt även Pol Pots Kambodja. Sossarna älskade Öst-Tyskland.
Vi älskade USA, framför allt alla borgerliga väljare gjorde det. Bröderna Cartwright, Ironside, Macahan och Clintan.

Nu har Sovjetimperiet sedan länge fallit. Den ortodoxt kristne Vladimir Putin styr ett Ryssland som åter hyllar sina ortodoxa rötter och sin konservativa moral. I Sovjets forna satellitstater Polen, Tjeckien och Ungern styr mestadels konservativa politiker som hyllar kristen tro och dygder.

I USA styr en president som stulit sitt ämbete, omoraliska politiker som tävlar om att stå på knä inför kommunistiska rörelser, militanta rasistiska rörelser blandas med akademiskt flum om CRT och wokeism. Fuskare och kriminella bolagsdirektörer styr det inte längre fria ordet. Tillsammans med en korrupt militär hetsar de till krig i Ukraina och alla andra ställen där storbolagen har intressen. Situationen är inte olik hur den länge var i Latinamerika under Dole och de andra fruktföretagens destruktiva agerande. Slutmålet tycks vara att lägga under sig Rysslands naturrikedomar och stora landområden. Amerikanska intressen vill komma åt både Europas östsida för att låsa in Europa. Samtidigt vill man ha ett stopp för kinesisk expansion västerut. Ryssland är nyckeln till detta, men de vill inte låta ryssarna sköta den saken.

Ändå älskar svenska borgerliga politiker, inte minst moderaterna, amerikansk politik och amerikanska politiker. De korrupta, omoraliska politikerna i Amerika hyllas blint, numera även av sossarna, som alltid gillat sådant. Medan de pålitliga konservativa politikerna i Ryssland och östra Europa förtalas och motarbetas i alla lägen och läger.

Något har gått fel, någon har gjort fel analys, när både borgerliga och socialistiska svenska politiker väljer att liera sig med skurkarna i världen. Vi har tre stormakter i världen, USA, Ryssland och Kina. Av dessa är Ryssland den minst expansiva, inte alls egentligen. USA söker behålla ett stort globalt grepp. Kina är den mest expansiva och via sin ofantliga befolkning den stormakt som har störst potential att vara expansiv.

Men svenska politiker och media blundar för den kinesiska expansionen. De vill liera sig med den amerikanska (Nato) som aktivt söker destabilisera vår region genom provokationer mot Ryssland. De delvis ombytta rollerna mellan USA och Ryssland går våra politiker och media spårlöst förbi. Det är som om de sitter fast i en skolboksbeskrivning av världen från 1965. De klarar inte av att modifiera sina egna roller efter verklighetens förändringar. Det är hög tid att vakna!

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Ombytta roller

 1. ivarandersson skriver:

  Idag har Ryssland expanderat sitt territorium på Ukrainas bekostnad.

  • Benny skriver:

   Ivar skulle kanske läsa historia? De områden som Ryssland erkänt hamnade under Sovjet-tiden i Ukraina precis som Krim, alltså på 1950-talet! Fyllot Jeltzin ”glömde” bort dessa rysktalande regioner när Sovjet upplöstes trots att folken vill hålla omröstningar och på Krim hölls faktiskt en folkomröstning där ca 95% ville bli en del av Ryssland! Återigen så struntade Jeltzin i att rätta till Chrustovjs övergrepp på 1950-talet trots ett solklart röstresultat. Ukraina är en konstgjord stat som skapades av Sovjet där de västar delarna är gamla polska. Det finns bara ett ”riktigt Ukraina och det är områdena kring Kiev. Om allt detta får Ivar ingen kunskap om för MSM-media talar aldrig om historiska fakta!

   • ivarandersson skriver:

    Varför protesterar västvärlden mot Putins expansion av Ryssland om det är så enkelt som du påstår.
    Putin vill skapa Nya Sovjet och en ny järnridå.
    Ska vi hålla oss till historiska fakta så ska Finland och mycket annat runt Östersjön räknas till Sverige och Skåne och andra delar i södra Sverige vara danskt.

    • Benny skriver:

     Västvärlden protesterar alltid mot alla som utmanar deras påhitt den ”regelbaserade” världsordningen som var tänkt att cementera EU:s och USA:s dominans helt i nykolonial anda! Problemet är att resten av världen inte dansar efter den pipan längre! Men du tycker tydligen att olagliga gränser som drogs upp av Sovjetstaten är okej? ”Järnridån” skapas helt klart av USA och dess vasaller!

     • ivarandersson skriver:

      Vid vilket årtal ska gränserna bestämmas? Varför inte 1650-talet då Sverige var en stormakt men Skåne + lite till tillhörde Danmark?

      • Benny skriver:

       Ivar, du kan fortsätta med ditt ologiska resonemang hur länge som helst! Danmark vill väl inte ha tillbaka Skåne som det ser ut idag! Men skulle danskar bosatta i Skåne beskjutas med artilleri dagligen skulle nog den danska ilskan till slut koka över! De här områdena som det är frågan om har varit ryska sedan 1500-talet alltså äldre än de flesta länder och betydligt äldre än landtjuvarnas mästare USA som med sitt hycklande i Ukraina sätter en helt ny standard för hycklande. För pedofilpacket som styr USA är detta deras livsluft och det enda sättet att försöka hålla ihop den bankrutta unionen!

 2. afugglas skriver:

  Putin står kanske för det ryska folkets och landets bästa? Varför förmedlar inte SR/SVT bilder och reportage om kravaller och upplopp typ dem vi ser ifrån Oregon, i Ryssland?
  En vågad gissning, muhammedanerna får över 20 mandat efter ”nine/eleven”.

 3. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Skotten i Mainila en förevändning för angriparen Sovjetunionen att angripa Finland 1939

  ”Det är sällan någon som inleder ett krig är så skamlös att angreppet inleds utan någon som helst förklaring. Också den hänsynslösa sovjetdiktaturen behövde en orsak för att både för de egna medborgarna och andra stater motivera angreppet.”

  http://www.multi.fi/~glangbac/sko_i_mai.htm

  ”Generalöverste Volkogonov – författare av en rysk Stalin-biografi – berättade den nya officiella sanningen om vinterkriget för finska diplomaten Max Jakobson i januari 1989:

  ”Stalin var skyldig. Han ensam beslöt att börja kriget utan att bry sig om marskalkarnas motstånd. Generalen var även säker på att Berija stod bakom Mainilaskotten.”

  Enligt professor Ohto Manninen var det sannolikt att en NKVD-enhet under ledning av major Pavel Ignatjevitj Okunev utförde eldgivningen.

  Senare samma år försökte Gorbatjovs medarbetare få sin chef att erkänna Sovjetunionens skuld som anstiftare till vinterkriget och att även besöka hjältegravarna vid Sandudds begravningsplats i Helsingfors, men ingetdera ägde rum på grund av de konservativas motstånd.”

  https://frivarld.se/sakerhetsradet/stora-fosterlandska-kriget-grund-for-rysk-offerberattelse/

  Mvh

  • Mats Jangdal skriver:

   förklara gärna varför du tycker den historielektionen är relevant för min text!
   Annat läge, andra politiker, annat ekonomiskt/politiskt system, mm.

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    Historien återupprepas!

    Putin har gjort Ryssland till en diktatur och fortsätter med sina hänsynslösa invasionsplaner, som kan leda till det tredje världskriget..

    Hoppas nu att bl.a Danmark, Finland och Sverige är välrustade och beredda att t.ex. försvara.de strategiska öarna Åland, Gotland och Bornholm mot rysk invasion.

    P.S. Mats, instämmer inte alls med din ”glorifierande” sin på dagens Ryssland!

    Mvh,

    • Mats Jangdal skriver:

     Visst är Rysslands politiska system problematiskt. Jag säger inte annat och glorifierar på intet sätt. Bara noterar att det som var dygdigt för USA under kalla kriget, trots USA imperialistiska handlande, inte alls är dygdigt för Ryssland idag. Warum?

     Samtidigt tycks Kanada på rekordtid gå från demokrati till diktatur, och varken våra ledare eller media säger ett knäpp om det. Kan du förklara det?

     • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

      ”Visst är Rysslands politiska system problematiskt”

      Anser att dagens ryska hot mot väst är direkt farlig!

      Vill absolut inte leva i en ”lydstat” till Ryssland!!

      Mvh,

      • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

       Yuri Maltsev-The Sovietization of America and What It Will Mean for your Future
       23 feb. 2022

       https://www.youtube.com/watch?v=gt95wjpD9M0

       Mvh,

      • Benny skriver:

       Den liberala diktaturen som leds från Washington och Bryssel är mycket värre än det faktiskt demokratiska Ryssland! Det finns flera partier i Ryssland och det största oppositionspartiet är kommunisterna som nog gärna vill ha tillbaka makten! Men fortsätt du att tro på den globala diktaturens media så ska du få se på ofrihet och förtryck som dessutom redan smygs på folken i väst om du missat detta!

       • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

        En gång tiden var Ryssland västländernas nationalisters värsta fiende. Nu har Putin blivit en ny idol för extremhögern i västvärldens.

        Mvh,

        • Mats Jangdal skriver:

         Du gör två misstag, Claes.
         1. Du använder uttrycket extremhöger på ett sätt som tydligt visar att bara vill ha en halmdocka att sticka dina nålar av indignation och irritation i. Det för ingen debatt framåt, tvärtom gör det fortsatt debatt meningslös om du framhärdar.
         2. Du har inte analyserat texten och dess begränsning till att handla om var konservativa världen och kristna dygder idag prioriteras mest och eventuellt bäst.
         Istället sitter du kvar i kalla krigets paradigm om Ryssland som den kommunistiska sovjetstaten.

         • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

          Varför applåderar nu den europeiska extremhögern Rysslands krig mot Ukraina?

          Även Trump ansåg i en podcastintervju, att Putins plan var genial.

          Mvh,

          • Mats Jangdal skriver:

           Har inte hört någon applådera kriget, oavsett vilken syn de har i övrig på tillvaron.

           Du får nog kolla inställningarna på din mottagare!

 4. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Sedan början av Ukraina-krisen har Rysslands president Vladimir Putin anklagat myndigheterna i Kiev för att vara ”fascister” och ”nynazister”. Det är till Moskva som Europas högerextrema flockas. Över hela Europa dansar högerextrema partier efter Putins melodi. Med sitt ingripande på Krim och nu i övriga Ukraina signalerar Putin bl.a. att de gränser som etablerades efter det kalla kriget var olagliga och utnämnde sig själv till beskyddare av etniska ryssar och rysktalande utanför sitt eget land. Många av Europas högerextrema partier ser denna agenda som perfekt anpassad till deras egna revisionistiska former av nationalism.

  Mvh,

  • Mats Jangdal skriver:

   Du har fortfarande en mycket grumlig syn på vad högerextrem betyder.

  • Benny skriver:

   Det här är en strid nationalstaten mot den globala diktaturen! Högerfolk brukar vara nationalister och Nato är den globala diktaturens militära gren! I Ukraina finns en stark opinion för att få slut på plundringen av landet och många hoppas väl att Putin gör slut på oligarkernas utsugning och detta har nog ryssarna sonderat i Ukraina innan de drog igång offensiven! Frågan är om det lyckas eller om det bara blir de östra delarna som slipper vara en del av Ukraina?

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    Benny, det var nog bland andra oligarkstödda Viktor Janukovytjs hårdföra, proryska och korrupta styre som svarade för den stora plundringen.

    Efter presidentens flykt framgick hur ofattbart mycket han hade berikat sig. Janukovytjs övergivna palats rymde ett eget zoo, golfbana (med monogrammerade guldklubbor), en samling veteranbilar, privat bio, guld och åter guld, de exklusivaste årgångsviner, kristallkronor och mycket mer.

    Janukovytj döms för högförräderi men flydde till Ryssland, som då invaderade Krim. Enligt åklagare förskingrade Janukovytj och kretsen kring honom omkring 200 miljarder kronor från det ukrainska folket.

    Mvh,

 5. Jan Andersson skriver:

  Jag sommarjobbade under sextiotalet på ett stort pappers- och massabruk. Jobbet gick i stort ut på att vara hantlangare åt en del äldre montörer som behövde nya vingar under fötterna. En av dessa var känd gammalkommunist och han pratade ofta och gärna om drömlandet i öster. En gång när vi satte oss för termoskaffe och en macka, började han en lång utläggning med: ”Di säger att det inte finns så många biler i Moskva. Men dä ä klart, att mä så bree gater, så ser dä ju inte ut sôm dä finns så möe biler!”

  Frid över hans minne, det var en snäll och mycket omtänksam och godhjärtad person.

Kommentarer är stängda.