Vägs ände?

Dagens gästskribent är Benrd Stymer

Nej, det trodde jag inte, att Putin skulle vara så tokig att ta risken med krig mot Ukraina och mot världsopinionen. Vad han tyckte om den visade han genom att utlysa kriget samtidigt som FN:s säkerhetsråd hade sammanträde. Och hur samlad är den? Fick han klartecken från Kina när han besökte Olympiaden? Och klantade inte väst med sitt Nato till det genom att inte låta bli att reta honom till vansinne med ett Ukraina som medlem i Nato trots att tyskan Merkel hade stoppat inträdet när tid var?

Att lyssna till en chockad tysk regering i gårdagens alla TV-program var en positiv upplevelse för mig som aktiv motståndare till den rådande klimathysterin bland politiker. Nu talade den tyske inrikesministern Habeck, grön och vindkramare, om att tyskarnas hela energipolitik var felaktig eftersom den hade lett till beroende av rysk energi och nu måste ändras omedelbart. Tyska utrikesministern Baerbock, grön och vindkramare, beklagade sig gråtfärdigt och i chock om att Putin hade ljugit henne rakt i ansiktet. Men förre utrikesministern Gabriel, sosse, talade klarspråk och erkände att den tidigare förda politiken var ett totalt misslyckande eftersom den hade lett till att energin hade avreglerats och överlåtits till s.k. marknaden. Han talade klart och tydligt om att den åter måste regleras av staten.

Det gjorde gott att höra att den stat som i kraft av sin ekonomiska storlek hade format EU med sitt vantolkande av klimatet nu plötsligt blev medveten om att det lett väldigt fel.

Den tyska politiken syntes vara så chockad över den krigiska utvecklingen att den inte kunnat inse att grunden för den förda misslyckade politiken var vanförställningen om Klimatet. Men det kommer nog när tyskarna behöver värma sina hem med annat än ryskt gas. Vi får se om budskapet har gått hem hos dem nu när resterande tyska kärnkraftverk skall stängas. Var skall de sean få värmen ifrån?

Tysk media redogjorde också för att tyska hushåll skall kompenseras för höga energipriser med sänkt energiskatt.

De i sammanhanget obetydliga svenska politikerna surrade om försvaret och vapen till Ukaina. De har naturligtvis inte kommit till insikten att den förda energipolitiken även i Sverige är lika avreglerad och felaktig som den tyska. Och det av samma orsak, vanföreställning om klimatet. Notera den svenska modellen för att kompensera allmänheten för de höga elpriserna genom att dela ut bidrag istället för att sänka skatten. Sossesverige utmärks av att politiken genom skatter alltid tar ifrån de arbetande så mycket som möjligt för att sedan i nåder ge tillbaka till behövande som förväntas visa tacksamhet genom att rösta rätt.

När drabbas svensk politik av insikten?

B.Stymer

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Vägs ände?

 1. Thomas skriver:

  Bryssel, ja, alltså europeisk politik, har sedan 1945 naturligtvis inte varit en konstant.
  Segrarmakterna var väl egentligen maximalt två, Sovjet och USA.
  Men inget står stilla, så hela den politiska värld som fanns före 1939 upplöstes och blev en ny forma av politik, ekonomisk politik, styrd av allt större och mäktigare bolag.
  Politiken och ekonomin smälte samman och oligarker växte fram som globala ledare.
  Bryssel som politisk centrum upphörde med att Helmut Kohl och andra i den generationen försvann ur politiken.
  In kom bolagsvärldens beslutshavare… idag med fantasin om the Green Deal.
  Skillnaden mellan dessa fantasier och Helmut Kohls barndomsupplevelser under kriget, där han som tonåring sökte efter spillsäd på de tyska åkrarna för att ha något att äta, jämfört med dagens karriärister är ganska så markant, men som då präglar dagens värld.
  The Green Deal är inte bara en fantasi om energin utan en fantasivärld som omfattar hela samhället, ett teknologiskt och ekologiskt bolagsparadis..
  Som nu då troligen spricker totalt!
  Bollen ligger hos den enskilde medborgaren, precis som Helmut Kohl lärde som tysk tonåring under kriget…

 2. Göran skriver:

  EU:s energipolitik som ställer till problem. Avreglerad marknad är bra. Dock ska alla subventioner bort för att det ska fungera på ett korrekt sätt.

  Energimarknaden avreglerad, men är centralstyrd.
  Fritt skolval, men är centralstyrd.
  Privat vård, men är centralstyrd.
  Det mesta är centralstyrt genom lagar och regler.

 3. afugglas skriver:

  Ofattbart att det tyska folket tillåtit Merkel att utsätta 82 miljoner medborgare för risken att få en strypt energitillförsel och tro att när det kommer till en kaossituation att kringliggande länders medborgare skall ställ upp?
  Är det någon av medlemsländerna som får frivilliga att ställa upp med vapen i hand för att försvara Ukraina? Danmark vägrar att skicka beväpnade soldater, än så länge.
  Att förslå en ”skattesänkning” för att kompensera för höjda energipriser i SVERIGE är ju att konfrontera socialisterna som sköter HÄLERIKASSAN. Otänkbart, då faller socialismen samman.
  Incitamentet för deras existens är ju stöldbegäret.

  • Göran skriver:

   Svenska folket är naiva, men det tyska folket är ännu mer naiva. De flesta tyskar tror att alla gamla i Sverige har dött i covid-19. Bara ett exempel på hur oinformerade folk kan vara.

   Varför försvara ett land som har satt sig själva i den situation de befinner sig?

 4. ivarandersson skriver:

  Tysklands energiewende är inte hållbar vilket vinterns elpriser i södra Sverige och Tyskland visade. Med kriget i Ukraina inser till och med politiker vansinnet med att lägga ner kärnkraft och kolkraft och basera elproduktionen på sol, vind och dyr rysk gas.. Elen kostar 144 öre per kWh i söder och 19 öre i norr.

  • Göran skriver:

   Svenska folket röstade för det i och med önskan om medlemskap i EU. Värre är kanske att när vi sitter med ett facit på hur otroligt dåligt EU är, så vill svenska folket fortfarande vara kvar i EU.

   • ivarandersson skriver:

    Ännu har vi inte sett att regeringen har insett problemet med tyska energiewende och dess svenska motsvarighet.

 5. Pingback: Vägs ände? | ulsansblogg

 6. Glenn skriver:

  Snyft å gråt. Tror eliten visste och VILL ha denna utveckling. Cynisk som jag blivit så tror jag inte på tillfälligheter och ”missbedömningar”. I Podden NoAgenda erhölls info om att mötet nyligen i Munchen hade deltagare från bankvärlden , en viss Soros, en svensk, ( Foreign affairs) och någon jätte till vapentillverkare , mfl deltagare.Nej. Fult spel spelas inför oss alla och vad är då planen?

Kommentarer är stängda.