Nato i Ukraina

Vänsterikonen Noam Chomsky har redan fördömt USA och Natos agerande och provokation mot Ryssland i Ukraina. Nu får han sällskap en som definitivt inte brukar förknippas med vänsterpolitik, Henry Kissinger. Han uppmanar USA att sluta förlänga kriget med sitt bidrag av pengar och vapen. Kissinger säger också att det rimliga är att Ukraina ger upp, för att rädda resten av landet, och går med på ett fredsavtal där Donetsk tillfaller Ryssland.

Ett fortsatt amerikanskt agerande i Ukraina leder till ett storkrig där kärnvapen kommer till användning, enligt den rutinerade nedrustnings- och fredsförhandlaren Kissinger. Det finns uppgifter om att amerikanska ”rådgivare” deltagit i striderna.

Vi får också höra av Fabio Mini, att en italiensk före detta nato-general menar att Nato bara är ett sätt för USA att ruinera Europa. Hans råd är att lägga ner Nato.

Ett stort antal erfarna franska officerare uppges vara bland dem som varit instängda i stålverket Azovstal i Mariupol. Innan de blev instängda där ska de ha varit aktiva i strider mot ryssarna. Det är en av de omständigheter som har fördröjt frisläppandet av civila som också varit instängda där. Saken hemlighölls också för att inte påverka det franska presidentvalet. Vilket naturligtvis påverkade på ett annat sätt än om det varit känt.

Det har också framkommit i ett flertal berättelser från de civila som släppts ut i omgångar från stålverket, att de hållits kvar av de ukrainska soldaterna, för att utgöra levande sköldar mot ryska attacker.

Hela historien kring kriget i Ukraina stinker och Nato/USA stinker rejält. Att i det läget plötsligt och mycket förhastat kasta in Sverige i Natomedlemskap känns inte bra, milt sagt.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Nato i Ukraina

 1. Thomas skriver:

  I dessa de sista dagarna i Europas storhetstid, där ukrainakriget är ett ”fortsättningskrig” av det som startade 1914…
  Om detta kan man fundera över genom en kommentar av Wittgenstein till Georg Henrik von Wright när kriget höll på att bryta ut 1939 och von Wright frågade Wittgenstein ”om det blir krig”..
  Wittgenstein sade då att ”Europa behöver många krig”! (Om detta går att läsa i von Wrights bok ”Att förstå sin samtid”).
  Enligt von Wright, i just denna bok som gavs ut 1995, så gör vi idag helt fel, helt tvärtom och fortsätter tydligen den väg som han varnade för… Att bli kontinentens nya råvarukoloni.. (Gäller hela Skandinaviska halvön).

  Givetvis kan man undra varför det blir så här…
  Att man levt i en fuskdemokrati, den s.k. saltsjöbadsandan, har man känt hela livet men inte riktigt kunnat formulera i tanke. Men, i dessa de yttersta dagarna, så klarnar det något. Det egendomliga är tre flaggor, den svenska , EU-flaggan – och Ukrainaflaggan…
  Alla tre har samma färger, nästan. Och: Ingen av dessa tre flaggor symboliserar en demokratisk funktion!!??

  Sverige: ”Vi har inget ministerstyre”, som jag hörde en gång det sades…
  Vad har vi då?
  Jo, en stark byråkrati (som samarbetar med kapitalet, bankvärlden).
  Vi har inga ansvariga politiker, vilket vi blev varse vid tsunamin i Thailand.
  Vad röstar vi då på? Har vi ett demokratisk styre i Sverige?

  EU: Kort.. von der Leion är inte demokratiskt vald ledare för ”Unionen”.. hon är tillsatt av byråkratin och kapitalet (storbolagen som lobbar och bestämmer i Bryssel).
  Vi får ”rösta”, i lokala val, på ett antal karriärsugna ”politiker” vars stora intresse är den egna karriären därför att den komplicerade politikerfunktionen i EU-parlamentet skapar inga demokratiska funktioner utom mest en pratriksdag, typ Sverige..

  Och så Ukraina.. Där folkvald regim kastas ut och en puppet sätts in (2014).. Landet blir centrum för en massa konstigheter som man inte ens får diskutera varken bland svensk allmoge eller i media, särskilt nu efter nyår.. (Myndigheten för Psykologiskt Försvar). Så det avstår jag från, då denna kommentar redan är ett gränsfall angående vad man numera får yttra…… (Särskilt denna veckan..)

 2. Pingback: Nato i Ukraina | ulsansblogg

 3. Göran skriver:

  Frågorna alla borde ställa sig är hur det kommer sig att USA vill förlänga kriget, hur det kommer sig att EU vill förlänga kriget och hur det kommer sig att Sverige vill förlänga kriget?

  Hur kommer sig det att politikerna i Sverige vill dra in Sverige i ett krig?

  • Samuel af Ugglas skriver:

   I Sverige finns ingen opposition mot socialistiska krigshetsare, typ Magdalena Andersson.

  • Mats Jangdal skriver:

   Viktiga frågor, kan gärna ställas i samband med det svar Thomas gett.
   Vilken industri tjänar mest när det krigas mest?
   Omfördelas makt under och efter krig? Hur?

 4. ivarandersson skriver:

  Det är tydligen helt ok att Ryssland får bygga ett nytt Sovjet. Belarus är första lydriket bakom nya järnridån och Ukraina står på tur. Vilket land står sedan på tur?

  • Mats Jangdal skriver:

   Tillhör du dem som tror Ryssland och Putin bara är en annan inkarnation av det kommunistiska Sovjetunionen?
   Jag ser det inte så.

   • ivarandersson skriver:

    Vi tror olika och det är ok för min del.

    • Mats Jangdal skriver:

     Visst får man både tro och tycka olika. Ibland är det dock bra för tydlighet i resonemangen att redovisa vad man tror, det vill säga vad man bygger argumenten på.

     • ivarandersson skriver:

      Rysslands attack mot Ukraina sker delvis med historien som förevändning. President Vladimir Putin har på senare tid allt oftare hävdat att Ukraina inte är ett riktigt land utan att det historiskt tillhör Ryssland. Ett påstående som det inte finns någon grund för. Många bedömare menar att Putins drivkraft är att återskapa ett starkt ryskt imperium.

      • Jan Andersson skriver:

       Ett starkt ryskt imperium – en motvikt till NATO? Minns att USA blåste ryssarna totalt när de förhandlade om militärens närvaro i Europa efter järnridåns fall. Ryssland avskaffade Warszavapakten och tog hem sin militär. USA tog inte hem någon, utan flyttade fram positionerna och byggde ännu fler militärbaser närmare Ryssland. I Sverige kan vi inte lita på någon, alla är sig själv närmast och så kommer det alltid att vara. Om vi inbillar oss att NATO ska skydda oss, så kan vi bara studera närhistorien, det enda som är säkert är att NATO måste ha svenska soldater när det hettar till på ett nytt ställe. Om NATO går in i Ukraina, måste vi alltså skicka svenska pojkar dit som kanonmat. Jaså, tänkte ni inte på det?

       • ivarandersson skriver:

        Att vara medlem i Nato är frivilligt. Att vara medlem i Warszawapakten var inte frivilligt. Ukraina vill inte vara med i ett starkt ryskt imperium visas tydligt i kriget.

        • Jan Andersson skriver:

         Rätt!
         Men jag vill absolut inte vara med i NATO heller, så för mig är det inte frivilligt.

  • Benny skriver:

   Det är nog bättre för de forna Sovjetrepublikerna att styras från Moskva, trots allt, det ser man idag av resultatet. Sen var det sällan så att ledaren i Moskva var rysk om man nu missat att läsa historia! Stalin var t ex Georgier, Chrustjov ukrainare m.m…

 5. Göran skriver:

  Det som talar emot att Ryssland skulle vilja lägga under sig en massa länder är att det drar för mycket resurser.

  • ivarandersson skriver:

   Har Putin insett att den ryska krigsmakten har problem i Ukraina och att kostnaden blir enorm?

Kommentarer är stängda.