Socialdemokraternas bruna rötter

Jag har tidigare, flera gånger, skrivit om socialdemokraterna och deras konfiskatoriska läggning. Till exempel om rättspositivismen (där far har rätt för att det är far), att stöld ligger i socialismens själ, en översikt av svensk socialism, FN och klimatbluffen, hur svensk socialism sprids in i EU, och hur det blivit internationell handbok för aktivism.

När jag läst Ludwig von Mises bok Mänskligt Handlande har denna passus dykt upp:

”Ägande innebär att man har full kontroll över de tjänster som kan erhållas från en vara. … Det var lagstiftarna och domstolarna som definierade det rättsliga konceptet äganderätt så att ägaren förlänas den statliga tvångsapparatens fulla skydd och så att alla förhindras från att kränka hans rättigheter.” sid 744

Mises nämner inte ägandet av den egna kroppen. Det är för hans klassiskt liberala utgångspunkt så självklart att det inte behövde nämnas. Men för svensk socialdemokrati och såvitt kan ses i internationell betraktelse av socialismen, har det alltid varit långt ifrån självklart. Senast exemplifierat under Covidsmittans spridning.

Från Mises har jag nu sett mer av hur nära lierad svensk socialdemokratisk filosofi alltid varit med den tyska nazismen. Alva Myrdal publicerade tillsammans med maken Gunnar 1934 boken Kris i Befolkningsfrågan. Den har sedan dess varit ett socialdemokratiskt och nära på svenskt standardverk som gällt som likare för mycket av den politik som förts. Hon skriver bland annat:

Den profylaktiska socialpolitikens direkta uppgift är att framskapa ett bättre människomaterial. sid 205

Det är två syftlinjer, som korsa varandra i steriliseringsfrågan, en rashygienisk och en socialpedagogisk. sid 218

Under beaktande av dessa båda huvudsynpunkter, den eugeniska (rashygieniska, sjukdomsutrotande) och den socialpedagogiska (hänsyn till uppfostringsmiljöns olämplighet), har den nya lagen om sterilisering kommit att få följande avfattning: ”Kan med skäl antagas att någon, som lider av sinnessjukdom, sinnesslöhet eller annan rubbning av själsverksamheten, är på den grund för framtiden ur stånd att handhava vårdnaden om sina barn eller kommer att genom arvsanlag på avkomlingar överföra sinnessjukdom eller sinnesslöhet, må utan hans samtycke sterilisering enligt denna lag å honom företagas, där han på grund av sin rubbade själsverksamhet varaktigt saknar förmåga att lämna giltigt samtycke till åtgärden.” sid 219

Att här finns tydliga likheter med nazismens syn på såväl individen som staten kan väl ingen missa. Men socialdemokraterna hämtade mer tankegods därifrån. Längre ner i samma stycke av Mises som jag citerade ovan står följande:

Nu för tiden förekommer emellertid en rörelse mot avskaffandet av den privata äganderätten genom en förändring av de lagar som bestämmer vad ägaren får göra med de saker som är hans egendom. Fastän namnet privat äganderätt behålls syftar dessa reformer till att ersätta det privata ägandet med offentligt ägande. Denna tendens är det kännetecknande draget i de planer som har uppdragits av de olika inriktningarna inom kristen socialism och nationell socialism. Men få företrädare av dessa tankebildningar har varit så entusiastiska som nazistfilosofen Othmar Spann, som öppet förklarade att förverkligandet av hans planer skulle frambringa ett läge vari den privata äganderätten enbart bevaras i en ”formell betydelse, medan det i själva verket endast existerar offentlig ägande”.

Detta skrevs på 30-talet när Spann var redaktör och ideologisk producent för nazismen. Mina uppmärksamma läsare ser genast att detta är exakt samma tankegångar som den svenske socialdemokraten Gunnar Adler Karlsson presenterade som sina egna 1968 i boken Funktionssocialismen. En skrift som dåvarande statsminister Ingvar Carlsson refererade till så som en princip de länge tillämpat i sin socialistiska omdaning av samhället. Det förklarar också hur de på 40-talet så målvetet lät Fritidsutredningen utmynna i Allemansrätten. Det var efter nazistisk modell och inspiration.

Att idén till nazisternas markering med J i de tyska judarnas pass kom från Sverige, hur vi under kriget exporterade stål till Nazityskland, tvättade deras stulna judeguld och tillät permittenttrafiken är andra och redan välkända exempel på hur ledigt svenska socialdemokrater umgicks med nazisterna och deras tankegods.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Socialdemokraternas bruna rötter

 1. ivarandersson skriver:

  Under de senaste 8 åren har vi haft socialdemokrati i stället för demokrati. Allt för att behålla makten har varit ledstjärnan. I dag ser vi problemen med hög brottslighet och svindyr energi.

 2. Niklas skriver:

  Nazism = nationalsocialism. Alltså socialism med en pronationell framtoning.

 3. Jan Andersson skriver:

  De flesta betydelsefulla personer var ”nazister” under 30- och 40-talen. Det var inget konstigt med det, bara en parallell till att man idag ”måste” vara vänster och tro på klimathysterin, så ”måste” alla som läste tidningen på den tiden (som idag!) hänga med i mainstreamen annars hamnade de utanför de viktiga samhällskretsarna. OBS! Det var innan judeutrotningen blev känd! Och att vara ”socialist” var inte comme-il-faut.

  Frågan är om och när dagens mainstreamkonformism en dag kommer att bytas i något annat. Ansvarsfulla medborgare tänker inte själva.

  https://tobiashubinette.wordpress.com/2016/06/03/extremhogern-varmland-karlstad/

  • Mats Jangdal skriver:

   Sant i viss mån, men du missar kopplingen till funktionssocialismen, som S gjort till sin egen och omhuldar än i denna dag.
   Hübinette är väl den mest ilsket rasistiska vänsterdebattör vi har i Sverige?

   • Jan Andersson skriver:

    Han har listat en massa namn, men det betyder alltså inget särskilt. Men någonting speciellt har skapat Sveriges välstånd, det kan alla vara överens om.

    Om sossarna anser att det är funktionssocialismen så är de överens om det. Jag tror att de har skapat mer problem än de har löst. Det handlar om svenska folkets förvärvade långsiktiga kompetens, deras attityd och deras strävan för att överleva de stränga vintrarna.

    Vi äger bevisligen 100 % kompetens inom järn och stål samt att förädla skogsindustrin. Vår kompetens att bygga elflygplan är mycket begränsad, vår kompetens att bygga elbilsbatterier är noll. Att istället fortsätta den gamla vägen är därför en klok idé. Inom pappersbranschen som jag känner till hittar man bara klimatkramare på marknadsavdelningarna.

    Men politikerna har 100 % kompetens också, att bränna skattepengar. Om de anser att detta är tillräckligt för att vinna VM i godhet kommer det att fortsätta i evighet, men det är inte den vägen vi ska gå för den har redan visat sig fel.

    Vi dras nu med ett samhälle som har gått snett, vilket alla också är överens om. Alla som vill återgå till näringarna, inklusive begränsa skatten för att öka exporten och framförhållningen har min röst.

    De som har underlåtit att göra vad som krävs har alltså misslyckats, och det är alla också överens om. De har alltså inte 100 % kompetens som de tror.

    Om någon annan har bättre kompetens vet vi inte än, bara att det är meningslöst att tvätta skjortor åt varandra.

    • Göran skriver:

     Jag undrar om de där klimatkramarna på marknadsavdelningarna har någon som helst medvetenhet om att deras agerande leder till att de raderar ut sin egen arbetsplats?

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Vidhåller fortfarande att det vulgärsocialistiska ordet ALLEMANSRÄTT är kronan på Adler Karlssons ”funktionssocialism”.
  Att man fantiserade ihop det ena ordet före det andra har liksom ingen betydelse, skadorna som förorsakats är enorma.

  • Göran skriver:

   Funtionssocialism är väl en definition av något som går från helt till trasigt.

   Socialdemokraterna har aldrig förstått, att om man stoppar i något som är dåligt så kommer det ut något dåligt: skit in – skit ut.

 5. Gurra skriver:

  Efter att ha tittat på länken fundrerar jag på hur Hübinette och andra definierar nationalocialism respektive fascism. Det vore intressant i sammanhanget. Varierar definitionera?
  Och hur motiverar han tex att organisationen svensk opposition var fascistisk. (Jag vet inget om den)

  • Mats Jangdal skriver:

   Han är ett koreanskt adoptivbarn som påstår att han blev stulen till Sverige. Han hatar alla svenskar för han påstår att han och alla asiater här är utsatta för fruktansvärd rasism. När man ser hans inlägg på Twitter undrar man om vi befinner oss i samma land.
   Att definitionerna av fascism, nazism och kommunism är olika blir allt mer uppenbart. Högerfilosofer har äntligen börjat säga ifrån och placera alltihop som vänsterideologier baserat på deras ekonomiska politik och förhållandet mellan staten och individen.
   Det finns olika nationella varianter av dessa vänsterideologier. Det nazityska fokuset på judar är ganska unikt för dem, men har också fått till följd att inte särskilt många socialister vill vara NATIONAL-socialister.
   Istället söker de flesta socialister distansera sig genom att vara internationella socialister. Ett tydligt tecken är att de sjunger internationalen på sina sammankomster, men också att de numera är för ohämmad globalism, avskaffande av gränser och fri invandring. De inser inte att det innebär slutet för välfärdsstaten finansierad via skatter till gemensam välfärd.

   • ivarandersson skriver:

    Internationella socialister = kommunister.
    All makt åt folket som stöder den kommunistiska diktatorn. Staten dvs diktatorn och hans anhang ska äga allt och ha all makt. Oppositionen får inte finnas. Stalin, Mao och Pol Pot demonstrerade vad kommunism står för.

    • Benny skriver:

     Exakt detsamma som de globala liberalfascisterna försöker införa med globalism och agenda 2030. Klaus Schwab ger sig inte i första taget…

   • Göran skriver:

    Undrar hur det kommer sig att alla vill till Sverige om Sverige är ett sådant rasistiskt land?

    Kanske blir det rasism som räddar Sverige. Sprid utomlands att Sverige är fruktansvärt rasistiskt; färre vill komma till Sverige.

    Det valsar samtidigt runt en historia om en kinesisk kvinna som kom till Sverige för att jobba. Först prisar hon Sverige och hux flux efter valet den 11 september har hon börjat skriva hur hon avskyr Sverige och att svenskar hatar kineser (något i stil med det).

 6. Jan Andersson skriver:

  Socialister och kommunister tillhör alla samma grupp, de som vill ha alla gränser öppna och värna om de fattiga utan att egentligen förstå att de som genererar alla pengar som helst ska konfiskeras snarast inte kommer att generera några pengar att konfiskera i vänsterns drömsamhällen. Vi har redan provat i stor skala och det har gått åt helvete med samtliga fullskaleexperimernt. De som var gaphalsar redan 1968 har fortsatt och ofta fått till det som de ville, typ öppna gränser, fri invandring och klimathot. Allt är kontraproduktivt, vilket var deras mission: att förstöra för alla utom naturligvis dem själva, de som står över samhället i sin visdom.
  Att Magdalena Andersson fortsätter att kalla Sverigedemokraterna nazister är en skam för Sverige; om de har fula baktankar eller är mer inkompetenta än sossar återstår att se, med det är i så fall inget att göra åt just nu; nu gäller det att gilla läget och respektera valresultatet. Med det har aldrig heller varit vänsterns starka sida, de negativa konsevenser som drabbat svenska folket är fortfarande ”högerns” fel. Vilka ska vara fiender i ett redan genomfört socialistiskt drömsamhälle? Jo, folket naturligtvis och deras naturliga strävan mot frihet och självbestämmande. Aj, aj, aj, akta dig så att vi inte kallar dig för nazist!

  • Göran skriver:

   Ta de rikas pengar och fördela till alla svenskar. Vi medborgare lär få några tusenlappar per skalle.

   Bara en fråga: Vad gör vi nästa år när de rika inte har några pengar längre? Vilken arbetsplats är det vi går till då?

   • Benny skriver:

    Problemet är att alla som har villa och en ordnad ekonomi betraktas som ”rika” av de vänsterblivna och det är många människor som ska skinnas på vad de äger och har så att bidragen kan fortsätta att delas ut till ”flyktingar” och invällare! D v s exakt det som sker nu där vanligt folks pengar tas i beslag med skatter och avgifter av de olika regimerna som härjar i Stockholm styrda av Bryssel och Washington i bakgrunden.

 7. Jan Andersson skriver:

  Om media som nu frågar om vi ”känner oro inför framtiden” så känner jag omedelbart oro inför framtiden, men inte för samma saker som media.

Kommentarer är stängda.