Att vägra vaccin i vården

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Ny vetenskaplig rapport.

Vårdpersonal som vägrade ta covidvaccin ledde till angiveri, hat, trakasseri och rädsla att förlora jobbet, men även till stolthet att man hade civilkurage att stå emot injektionerna.

Elin Larsson Boccato på Högskolan i Halmstad har i sin masteruppsats, september 2022, gjort en pilotundersökning om dessa missförhållanden i vården. I vissa fall har många mått så dåligt att man velat säga upp sig och byta jobb. Läs hela undersökningen nedan.

Urvalsprocessen bestod av två delar, dels ett snöbollsurval – kontaktpersonen vidarebefordrade kontakt till andra ovaccinerade inom vården – dels ett strategiskt urval och skulle inkludera så många kategorier vårdgivare som möjligt. Sammanlagt visade 47 personer intresse av att delta och detta ledde fram till en grupp på elva personer – fyra män och sju kvinnor i åldrarna 27 år till 59 år.

Gruppen bestod av specialistläkare, IVA, anestesisköterska, undersköterskor i hemtjänst och äldrevård, barnmorska, sköterskor i psykiatri och i larmcentral, personlig assistent för neuropsykiska funktionshindrade, LSS-handledare för gruppboende, massageterapeut i privat sektor samt naprapat som jobbat på infektionsavdelning för Covid-19.

Här framkom en mängd vittnesmål om allvarliga kränkningar av den personliga integriteten, om angiveri, om skvaller för chefen, om hot och hat i syfte att skrämma även brukare för faran att ha kontakt med ovaccinerad personal:

…jag fick ju sparken därifrån, så enkelt var det, för att jag inte hade vaccinerat mig (Specialistläkare, 56 år).

Man vägrade lyssna på varandra, det gick inte att prata om. Och det kan jag tycka är en jätte-misär, att vi tappar det enda verktyg vi har, vilket är kommunikation, liksom samtal. Men det gick inte, det här var så infekterat, det gick inte att prata om (Personlig Assistent, 45 år).

…Ja, ”håll extra avstånd mot dom ovaccinerade. Se till att inte kramas och speciellt inte dom ovaccinerade. Speciella restriktioner för dom ovaccinerade”. Precis som att vi har liksom någon smitta mer än någon annan (Naprapat, 39 år)

… jag också konstigt nog är den enda på min arbetsplats, jag är den enda som inte har vaccinerat mig och den enda som inte haft Covid (LSS-handledare, 33 år).

Jag har också upplevt att jag har fått göra deras jobb när dom legat sjukskrivna på grund av biverkningar. Varje gång (Undersköterska i Hemtjänsten, 51 år).

Extrema påtryckningar. Framför allt på jobbet […]. Och jag är alltså ensam i en personalgrupp på cirka 30, om att inte ha tagit det (Undersköterska i Hemtjänsten, 51 år).

Jag har nog varit ganska befriad från påtryckningar, eftersom jag kunde hävda direkt att jag tar inte – jag utsätter mig inte för en nära döden -upplevelse igen. Och det är inte så många som argumenterar emot det när jag berättar vad jag var med om, med den där svininfluensasprutan (Sjuksköterska på Larmcentral, 59 år).

Kollegor, som har blivit rent arga på mig, tittat snett på mig, och några har ju gjort mig den stora ynnesten att tala om för våra äldre att jag inte är vaxad också. Och då har dom sagt ”hon får inte komma”. Dom är livrädda för mig (Undersköterska i Hemtjänsten, 51 år).

…sen förstod jag ju att hon hade skvallrat, hon var ju angivare, hon hade försökt luska (Specialistläkare, 56 år).

… så blev jag inkallad till chefen, där det inkommit ett anonymt mejl från en person. Och strax innan detta kom då, så hade jag, jag hade väl lagt ut ganska mycket och delat om vaccinpassen och vad jag ansåg om det och hade haft ganska mycket diskussioner i olika Facebooktrådar… [syftet]det var ju att misskreditera mig som sjuksköterska och jag tror ju att hans största, hans högsta önskan har då varit att få mig avskedad (Sjuksköterska på Larmcentral, 59 år).

Jag kunde inte offentligt stå för vad jag tyckte av rädsla för att bli helt utfryst, eller vad man ska säga, ur resten av samhället. Utan det var bara att hålla huvudet lågt och ducka för det här liksom och köra på. Frågor huruvida jag var vaccinerad eller inte svarade jag inte på helt enkelt (Personlig Assistent, 45 år).

Ett tag var jag klar att säga upp mig och hoppa ut till arbetslöshet, så dåligt mådde jag på jobbet. Jag mådde dock inte tillräckligt dåligt för att springa och ta sprutan, till skillnad från alla andra (Undersköterska i Hemtjänsten, 51 år).

…Ja, ”håll extra avstånd mot dom ovaccinerade. Se till att inte kramas och speciellt inte dom ovaccinerade. Speciella restriktioner för dom ovaccinerade”. Precis som att vi har liksom någon smitta mer än någon annan (Naprapat, 39 år)

En slutsats man kan dra av denna utmärkta studie är att om det varit så illa ställt för de ovaccinerade i vården, hur kan det då inte ha sett ut på andra arbetsplatser i samhället? Kanske sju resor värre. Nya undersökningar får visa det. Vaccinationshysterin har lett till polarisering, tvång, hot, stigmatisering och traumatiska upplevelser. Allt som påverkat vårt välbefinnande negativ. Vi har upplevt en sorg över att social samvaro och samhällsklimat har förändrats – och försämrats. Och det kan komma att upprepas inför en ny pandemi. Historien lär oss att vi inte har lärt något av historien.

Christer Nilsson
medicinhistoriker

Masteruppsats, Att vägra vaccin i vården (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Att vägra vaccin i vården

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Politiker skall inte ha möjlighet att göra ingrepp i VÅRDEN.
  Jag såg en bödel i ögonen, med sprutan klar. Det räckte!

 2. Thomas Ferraton Nilsson skriver:

  Ett gigantiskt bedrägeri hela covid historien och dom måste alla åtalas tillsammans med miljötalibanerna som ruinerat oss alla

 3. Pingback: Att vägra vaccin i vården | ulsansblogg

 4. Thomas skriver:

  När jag var på en rutinundersökning i vården i våras så blev jag ganska så öppen med vad jag ansåg och den som jag samtalade med erkände att hen inte var ”injektionerad”….men ingen på arbetsplatsen visste det.

 5. Göran skriver:

  Jag tycker det största problemet personligen är att förklara för vaccinerade hur det kommer sig att jag inte är vaccinerad. Det är i princip en massa ångest man öser på de vaccinerade, dvs. biverkningar, högre dödlighet, sämre immunförsvar osv.

  Kan man säga till en vaccinerad t.ex. att under cocid-vaccinationens 6 första månader rapporterades fler dödsfall än alla andra vaccinationer tillsammans under 20 års tid? Kan man berätta för en 20-25-åring om den höga risken för hjärtmuskelinflammation? Eller, att dödligheten är flera gånger högre hos vaccinerade än ovaccinerade sett per capita i respektive grupp?

  Vacciner är som klimathotsbluffen. Finns det några bevis på att de fungerar?

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Håller helt med Göran. Det är tragedi att behöva ta tag i diskussionen med nära och kära, det är en katastrof. Det vet odjuren kring Schwab. De s k vaxade kan inte göra sprutan ogjord och kan därför aldrig erkänna att de blivit BEDRAGNA! Hur rättas detta till? Hjälp med förslag, det hela är förfärligt!
   Sett helt krasst är det endast DÖDEN som kan neutralisera SPRUTAN.

  • jesslar53 skriver:

   Mark Twain sa en gång ”det är lättare att lura en person än att övertyga honom att han har blivit lurad”
   Försök att övertyga en som har vaxat sig 5 ggr att det kanske är skadligt ???

 6. Per Held skriver:

  En villkorslös ”pandemiamnesti” är det sista världen behöver. Ansvariga måste ställas till svars för de skador som ”covidhanteringen” och ”vaccinen” orsakat. Det som skedde under den så kallade pandemin måste granskas och världen måste ta lärdom så att inte samma sak sker igen. Det anser den världsberömda kardiologen Peter McCullough.

  SwebbTV nyheter

Kommentarer är stängda.