Den nya järnridån

Jag är gammal nog att minnas när järnridån restes, i form av en fysisk mur runt halva Berlin. Ja Winston Churchill höll sitt Järnridåtal redan 5 mars 1946. Det kan jag alltså inte minnas. Men bilderna och rapporterna 1961 när berlinmuren började byggas och familjer delades och framför allt Europa men på sitt sätt hela världen delades i öst och väst minns jag tydligt. Det var ett illavarslande omen för framtiden.

Men nu byggs åter en järnridå. Det de som förra gången var västmakterna som bygger denna mur. De är måna om att göra det så nära den ryska gränsen som möjligt, helst inne i Ryssland. Det är ett mycket illavarslande omen även denna gång. På sitt sätt än mer illavarslande, för nu är det ”den fria världen” som bygger en mur kring sig själv och hotar resten av världen med krig.

Sveriges ansökan om Natomedlemskap förstärker bilden av att detta murbyggande är ett stolleprov utan like. Vi beklagade folken i öst, att de inte hann fly, att de blev kvar och de övergrepp de utsattes för. Nu bygger EU och Nato en järnridå som ska stänga oss inne. Men det är USA, inte Europa, som håller i taktpinnen – piskan.

Svenska ledare, både militära och civila, säger att det är tur att Nato utvidgas och att USA finns att försvara oss, för det klarar Europa minsann inte av på egen hand. Så nu accepterar ledarna i den världsdel som uppfann demokratin och det fria ordet att bli en koloni, en lydstat, till en supermakt på andra sidan havet. En inhängnad koloni till på köpet. Det är för skamligt, och för en förnuftig människa ofattbart!

BRICS-länderna utvidgar utan krig. Nu ansluter Saudiarabien och fler länder skapar vad man kan kalla hängavtal till den löst organiserade frihenadelsorganisationen. Ja, jag kallar den det i brist på bättre uttryck. Snart är två tredjedelar av världens folk boende i BRICS med partners. De är inte demokratier och flera friheter är obefintliga eller begränsade.

Poängen är att de också är världens industriella kraft idag. Det är där man gör vinster på tillverkning och handel. Samtidigt som västländerna bygger en järnridå kring sina egna folk och industrier, helt i avsaknad av idéer för vår tid. Trots grundlagar, konstitutioner och internationella deklarationer som stipulerar frihet, krymper de friheten, inför ett kontrollsamhälle som föser folket in i ekonomisk, rättslig, moralisk och själslig ruin.

Man vill skrika åt folk att vakna! Men löns icke, ty folket har fortfarande så mycket att förlora att de tror att de har mer att vinna på att härda ut i tyst lidande än att göra uppror. De flesta tror sig inte ens att rösta på något annat parti än de alltid har röstat på.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

29 svar på Den nya järnridån

 1. Pingback: Den nya järnridån – Life, Death and all between

 2. Thomas skriver:

  Om man skall spekulera vidare så gjorde den förra regeringen politiska åtgärder som var väldigt mycket S, men då en ytterligare S-politik skulle avslöja för S-anhängare vad som egentligen är S-politik, så därför lämnar man över taktpinnen till Kristersson som då skall bedriva en mer radikal S-politik, typ Reinfeldt…
  Att Natomedlemskapet är givet då det är en S-politisk ambition, men det räcker inte…
  EMU-valet, om någon minns, va egentligen en S-fråga, så den politiska och ekonomiska kris som nu kommer, innebär att vi automatiskt via CBDC anslut till EMU/Euron..
  Sedan har Kissingers skröna blivit klar, maten, energin och ekonomin..
  Sverige va en självständig nation i 500 år.. mellan 1523 – 2023…

 3. Jan Andersson skriver:

  Jag tror som sagt att amerikaner i gemen inte förstår vad det innebär att leva på en ofri och hotad plats, utan en reträtt att dra sig tillbaka till och slicka såren. Deras ”världssamvete” kanske delvis utgår från denna insikt, men de är inte intresserade av att förstå alla världens länder fullständigt skiftande levnadsförutsättningar och kulturmönster. Det vill att alla ska få det som amerikaner, fast förutsättningar och intresse saknas. Sveriges ”öppna gränser” är väl ett bra försök att hänga på välgörenheten när vi nu inte har så mycket militärer och inga hangarfartyg. Men vi har inte ledare som inser att att hotellet nu är fullbokat.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  ”De flesta tror sig inte ens att rösta på något annat parti än de alltid har röstat på”?
  Varför rösta på partier när ”vi kan rösta på personer” som vi kan avpollettera när de missbrukar väljarens förtroende? Både Hitler och Stalin och andra marodörer försvann ju till sist.
  Partier och partigängare är den enda form för ett ”perpetuum mobile” som visat sig fungera.
  Det kommer snart flera exempel; BlackRock, Vanguard, EastState plus många fler som avser att hålla en ”artificiell”pengaström flytande. Det blir den verkliga katastrofen för den ”lille mannen”.
  Bra beskrivning Mats.

 5. Peter Sjöström skriver:

  Olbrichtmuren kallades den till en början efter Walther Olbricht som var ledare i DDR på den tiden . Soldater med K-pist på ryggen och murslev / tegelsten i nävarna sågs mura upp den . Att sedan passera denna mur under 70/ 80 -talen förstärkte den negativa bilden man fått av det bakom muren . Tävlade med motorcykel på den tiden och den sidan , så man fick uppleva folks vardagssituationer då man reste i egen regi och inte i någon avskärmad ”landslagstrupp” . Tvi för den situationen .
  Mvh Sjöström

 6. Ivar Andersson skriver:

  Berlinmuren var nödvändig för att hindra flykt till Västberlin. Järnridån hade en läcka som måste tätas. Varför flydde människorna om Sovjetimperiet med Ryssland som dominant var en så underbar skapelse?

  • Glenn skriver:

   Skilj på nuvarande Ryssland och dåvarande Sovjet är du snäll.

   • Niklas skriver:

    Varför det, när det är samma imperialistiska tankar som styr.

    • Glenn skriver:

     Givetvis.
     Men några generationer senare och inte extrem marxism.
     Lite bättre, eller hur?

     • Niklas skriver:

      Vet i katten om dagens ganster/oligarkvälde är bättre än gårdagens marxism.

      • Benny skriver:

       Jaha, så du trivs med oligarker som Gates, Soros och de andra gangsters? Fattar du inte att Sverige måste vara oberoende och framförallt från USA som är det största hotet!

       • Niklas skriver:

        Nja, det är knappast amerikanska ubåtar som kränker svenska farvatten…

     • Niklas skriver:

      För grannländerna kan det nog kvitta, om den stora invaderande grannen domineras av marxister eller skurkaktiga oligarker.

   • Ivar Andersson skriver:

    Både nuvarande Ryssland och dåvarande Sovjet ville dominera och styra över sina grannar genom att tillsätta eller stödja nickedockor. Belarus gör inget utan Putins/Rysslands godkännande. Vari består skillnaden?

    • Göran skriver:

     Det är väl helt okej om Ryssland får tillsätta sina nickedockor efter som vi låter USA tillsätta sina nickedockor utan gnäll.

     • Ivar Andersson skriver:

      Vilka länder har USA annekterat och tillsatt nickedockor?

      • Benny skriver:

       Driver du med oss eller låtsas du vara så okunnig?

       • Ivar Andersson skriver:

        Svara på min enkla fråga i stället för att visa mobbarfasoner.

        • Thomas skriver:

         USA är vår tids Romarrike..
         det styrs av ekonomiska intressen, s.k. aktiebolag. Något som utvecklades under senare delen av 1800-talet och blev en sorts ”spöken” som hade en fysisk medborgares alla rättigheter, men inga av medborgarnas skyldigheter. Fenomenet dominerar nu hela planetens ekonomi och kallas ”the deep state”. Alltså, allt annat är bara en fasad…

  • Mats Jangdal skriver:

   Det verkar vara många borgerliga väljare och inte minst moderater, som inte insett att socialisterna idag styr USA och de konservativa kristna styr i Ryssland. Det har förändrat spelplanen högsst påtagligt!
   Ser man inte det riskerar man begå allvarliga misstag.

   • Thomas skriver:

    Majoriteten av befolkningen i Väst kommer inte att fatta – förrän det är försent…
    Den militära fokusering som sker just nu i Nato, där även Sverige är inblandad, är möjligen det sista sprattlandet som den epok gör, som kan kallas ”Löntagarens epok”, meritokratins tidsålder som troligen började med medeltidens fall år 1315 då en flera år missväxt inträde som gav en svält som varade fram till 1322… tvåhundra år senare tog Gustav över i Sverige och år 2023 blir Sverige en del i Europas sista strid.. 700 år, alltså, den tid som historikerna kallar en epok…

 7. Glenn skriver:

  Intressant är att de oljerikaste länderna i världen ansluter till Brics. Detta inkluderar Venezuela som har mycket stora reserver. USA har ju i stort stoppat all exploatering av olja, sålt ut av sina reserver , och lobbat å styrt för att Kanada inte skall exploatera sina tillgångar , stoppat Keystone pipen osv. Klimatagenda givetvis.

  Notera att centralbankerna i världen fortfarande köper så mkt guld som man bara kan. Varför? Skall digital valuta backas upp mot guld eller korg med guld i ett framtida scenario. Eller blir det ingen digital valuta trots att internet flödar av denna info.

  Nåt är på gång men hastigheten på det är okänt. Nu snart imon eller om 5 år – 10 år ……eller !!!!

  • Jan Andersson skriver:

   Venezuela kanske vann andra världskriget åt britter och amerikaner, genom att kunna pumpa upp världens bästa olja som kunde användas för tillverkning av flygbränsle så att de allierade jaktplanen gick 30 km/h snabbare än de tyska.
   Det ligger flera tyska ubåtar på havsbottnen i inskeppningsleden…

   • Göran skriver:

    Kanske gick tyskarnas plan lite saktare på grund av syntetisk olja.

 8. Samuel af Ugglas skriver:

  Den som har modet att tutta fyr på PAPPERSGULDET skall ha fredspriset + EKONOMIPRISET!

 9. Jan Andersson skriver:

  Vikten av att ha en ledargestalt: Winston Churchill hade ett litet talfel, och besökte därför en talpedagog. Inte för att arbeta bort talfelet, utan för att behållla det! Det var oerhört viktigt för allmänheten att veta att det verkligen var Winston Churchill själv och inte en imitatör som talade i direktsändning till dem.

  Då fanns radio som folk lyssnade på, och direktsändning var nästan det enda förekommande, fast stora bandspelare hade börjat tas fram i USA.

 10. Göran skriver:

  Den 21 juni 1941, 82 år sedan, inledde Tyskarna operation Barbarossa, dvs. anfall Sovjetunionen.

  Denna dag den 21 juni 2023, inleder NATO en stor flygstridsövning under ledningar av Tyskland.

  En slump eller ett medvetet val av dag för NATOs flygstridsövning?

  Å så säger folk att Ryssland agerar oprovocerat.

Kommentarer är stängda.