Dumburk ett och två

Förr, för riktigt länge sedan, innan TV blev det dominerande mediet, var det i huvudsak bildade människor som förekom i det offentliga samtalet. Så har det varit strängt taget så länge vi haft organiserade samhällen och även sedan radion gjort sin entré. Men inte när TV kaxat till sig. Det rörliga bildmediet favoriserar utseende framför förstånd.

De halvbildade debattörerna som kom fram i TV på 60-talet kallades följaktligen för intellektuella. De hade glasögon med tjock svart ram, så man skulle förstå att hade läst mycket och därför var mycket kunniga. De kraftiga bågarna var effektiva synfältsbegränsare och bidrog till att skapa åsiktskorridorer, känns det som. Att de skulle vara intellektuella var naturligtvis en avsiktlig synvilla, optik som det kallas idag. De intellektuella blev fler och fler och dummare och dummare allt eftersom åren gick.

Så kom ett nytt sätt att avhålla offentligt samtal, internet och a-sociala medier, ibland mest i form av ryktesspridning och ren smutskastning. Där är folk så korkade att varken bildade eller intellektuella får något utrymme att tala om.

Det vanligaste och mest avslöjande debattknepet är att fråga efter källa på det man diskuterar. Inget ont i det om det gällde någon revolutionerande upptäckt eller så. Men dumbommarna som inget kan gastar lika gärna om källa på hur fotosyntesen fungerar eller hur naturlig immunitet mot virussjukdomar blir till. Trots att sådant lärs ut i grundskolans mellanstadium är det inget de som gastar i det offentliga rummet lagt på minnet. Att åberopa en auktoritet vilken man själv inte kan granska eller ifrågasätta är inget tecken på bildning, kunskap eller förstånd, snarare tvärtom.

Det underförstådda antagandet på nätet och i det offentliga samtalet är att de som syns och hörs mest är de som är klyftigast och sådana man bör lyssna på. En del av dessa som inget kan är riktigt duktiga på att synas och höras, de kallas för influencers och har stor inverkan på andra dumbommars liv.

Innan jag skrivit färdig denna text kom ett häpnadsväckande bevis på hur korkade även de intelligentaste bland oss är. Svenska forskare har jämfört mönstringsprotokollen för åren 1973 till 1997 i dess intelligenstest och jämfört med hur snabbt man tog till sig covidinformation och tog den första injektionen mRNA-vaccin. Forskarna påstår att det är ett närmast linjärt ökande samband mellan högre IQ och snabb injektion. I klartext, ju klyftigare desto snabbare accepterade man en lögn om viruset och en lögn om boten samt tog en otestad experimentdrog för att skydda sig.

Med tanke på hur långt innan den första sprutan fanns tillgänglig som kritisk och saklig information fanns tillgänglig, får man känslan av att dessa förmodat kloka personer var ena riktiga dumskallar. Man får dessutom i minst lika hög grad bekräftat att lögner och propaganda kring covid och mRNA fortfarande sprids med våra myndigheters gillande.

Idag vet vi att vaccinet är direkt skadligt och att naturlig immunitet är flerfaldigt bättre för att hålla sig frisk och sund. Se doktor Peter McCulloughs vittnesmål i EU-parlamentet nedan.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Dumburk ett och två

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Hur kommer vi ur detta fanatiska scenario?
  I stället för att bränna för somliga heliga skrifter, BRÄNN ALLT PAPPERSGULDET!
  Blir mitt bästa bud.
  Som vanligt, mästerligt MATS speciellt åsiktskorridoren födelse, ”man made”!

 2. Pingback: Dumburk ett och två | ulsansblogg

 3. Jan Andersson skriver:

  I en äkta intellektuell diskussion var konstpausen viktig, för att åhörarna skulle få tid att låta det jag nyss sa sjunka in i medvetandet och därmed kunna lämna motsvarande kloka och genomtänkta kommentarer. Men kvinnor har i mitt minne aldrig pratat så, de som till äventyrs tillfrågades om något snackade osammanhängande som kulsputor och verkade inte behöva hämta mer luft någon gång efterson de aldrig gjorde någon minsta paus under den korta utmätta sändningstiden.

  Idag är det bara kvinnor i TV som aldrig andas under sändningstid. Jag brukar titta efter syrgasslangen men baken visas aldrig i bild (av någon anledning).

  Frans G. Bengtsson har skrivit en kort rolig berättelse om hur en diskusssion lätt uppstår där flera män samlats och alla vill ha ordet men har ändå olika åsikter till sist. Först då yttrar sig den ende som inte dittills deltagit i diskussionen utan i stället omsorgsfullt stoppat och tänt sin pipa och väntat tills den fungerat fullt tillfredsställande. När diskussionen så har slutat, och rökaren ”finner munnen ledig” summerar han avmätt och distanserat allt som nyss har sagts och avgör ärendet, vad som är rätt eller fel. Och det är alltid det som gäller hädanefter i denna krets.

 4. Göran skriver:

  Jag råkade radera alla cookies för Youtube i min webbläsare. Det enda som kom upp som förslag sedan vara bara trams eller video av dumhuvud.

  Nu ska jag vara lite elak. De som skriver på klimatupplysningen.se är oftast personer med gedigen akademisk utbildning och stor kunskap på sina områden. Men, när det kommer till politiska frågor eller ekonomiska är de ovanligt naiva eller dumma. Det är mitt intryck.

  När jag var liten talades det aldrig om källa på något. Det var först på högskola eller universitetsnivå som lärarna började tala om källa och mer eller mindre bara om du läste historia. Idag, då ska barnen lära sig att vara kritiska, så källa tjatas om redan i grundskolan, vilket de sedan förmedlar vidare i samtal om det är ett ämne där narrativtet går emot deras inlärda eller i skolan indoktrinerat.

  Jo, jag skulle kunna anteckna källa på allt jag läser för att slänga det i ansiktet på den som frågar efter källa. Det är dock totalt onödigt eftersom de som frågar efter källa aldrig kommer att bemöda sig att studera källan.

  Som svar på fråga om källa i en diskussion, svarar jag att jag läser massor med artiklar och kan omöjligt komma ihåg detaljerna i dem. Sedan är det så att om jag läser hundra artiklar om hur dåliga vindkraftverk är, så behöver jag bara veta att vindkraftverk är dåliga och jag behöver inte lägga vartenda detalj om det på minnet.

  Jag använder säkerhetsbälte när jag åker bil för att jag vet att det kan rädda mitt liv vid en krock och jag behöver inte lämna källa på studier om bilkrockar för att rättfärdiga mitt användande av säkerhetsbältet.

  • Jan Andersson skriver:

   Bra liknelse med säkerhetsbältet. Man skulle knappast behöva gå i svaromål om kommunismens vara eller inte vara heller. Alla försök hittills har gått åt helvete bokstavligen.

 5. Benny skriver:

  Ja, det är märkligt det här med vacciner! Man har jobbat med ett vaccin mot malaria i åratal och hade äntligen kommit fram till kliniska tester som dock fick avbrytas p g a biverkningar och dåligt skydd. Men ”vacciner” mot Covid kunde man tydligen plocka fram på ett par månader och helt sonika struntade i att kolla biverkningar och om de fungerade? Det är uppenbart att det är pengarna och den globala agendan som styr verksamheten inom medicinbranschen.

  • Glenn skriver:

   Ja. Man har nu lyckats tjäna enormt mycket pengar på vaccinerna samtidigt som man lurat skjortan av Svensson. Dom är inte dumma dom däringa elitfolket. Detta går igen när det gäller mat. Ät å drick det som naturen skapat – undvik hittepåmat så får du ett friskt liv. Symbiosen bigpharma och hittepåmat får då punktering.

   • Jan Andersson skriver:

    Vi hittade en skrift om kost och hälsa från tidigt 70-tal, alltså femtio år gammal. I den står exakt det om nyttig kost som de nya hälsoprofeterna nu predikar som resultatet av omfattande forskning. I en annan lika gammal skrift står hur länge öl står sig innan smaken har blivit så avslagen att den kan betraktas som utgången: starköl 6 månader, mellanöl 3 månader, pilsner 2 månader, lättöl 1 månad. Det nya alkoholfria fanns inte, men börjar smaka pappskiva efter en vecka…

    • Mats Jangdal skriver:

     Tänk att under vikingatid skulle ett öl bryggas när en gosse föddes och det skulle vara så starkt att det fortfarande höll god kvalitet när han gifte sig!

     • Jan Andersson skriver:

      Säkert urdrucket flera gånger om då. Kanske kungens julfest som i Röde Orm var trovärdigt beskriven?

 6. Glenn skriver:

  Ramlade på en högst intressant diskussion som berör amerikansk politik.
  Dr. Shiva Ayyadurai diskuterar med Alec Zeck. Annat perspektiv.

  https://spotify.link/pjldoRpGpDb

 7. Glenn skriver:

  Och.. denna intervju – diskussion – lägger pusselbit till vad pandemin handlade om:
  Scrolla ner till : THE VAX DOESN’T JUST ATTACK THE BODY, IT CAN CONTROL THE MIND! DR ANA MIHALCEA

  Svårt att tugga i sig.

  https://app.studeo.fm/channels/XIU6EFZNEWSGBO6MSDRT

Kommentarer är stängda.